- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.09.2022, 07:50)
- Stelian Turlea
O carte pe zi: „Ileana, Principesa României” de Diana Mandache
Ileana a fost ultima principesă născută în Regatul României, cea mai mică fiică a cuplului princiar Ferdinand şi Maria, pe 5 ianuarie 1909, devenită prin căsătorie arhiducesă de Austria, din Casa Habsburg.
Urmărește
317 afișări
A fost şi singurul copil al suveranilor Ferdinand şi Maria care a revenit în România, după căderea Cortinei de Fier, pe 3 septembrie 1990. „Ileana era copilul sufletului meu. (…) eram fericită că era fetiţă, avea ochi mari de un albastru intens” scria Regina Maria.
Un admirabil album, excelent tipărit, al istoricului Diana Mandache, cea care a publicat alte numeroase volume despre Casa Regală a României şi care, în 2010, a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. Albumul are o cantitate impresionantă de fotografii.
Scriu editorii: Ily Lilly – copila angelică – poseda arta conversaţiei, era o fire spontană, entuziastă, studioasă, vorbea româna, franceza, engleza şi germana. În adolescenţă a învăţat în Marea Britanie la Heathfield în Ascot, la fel ca sora sa, Mignon. Şi-a continuat studiile în România. În 1931, Ileana s-a căsătorit cu Anton (Tony), arhiducele de Austria, din dinastia Habsburg, şi au avut şase copii. Pacea tinerei familii stabilite în castelul Sonnberg, a fost tulburată de ascensiunea lui Hitler şi de anexarea Austriei în 1938.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Complicaţiile provocate de război au determinat familia arhiducală să-şi trimită în 1943 la şcoli din România copiii mai mari – Ştefan, Minola, Sandi. Ileana şi copiii mici – Niki, Magi, Herzi s-au întors şi ei în România, la Bran, în martie 1944. Ileana fusese infirmieră în spitalul improvizat în castelul Sonnberg, acum îngrijea soldaţi răniţi în spitalul Crucii Roşii din Braşov. Avea să înfiinţeze şi la Bran un spital, numit <<Inima Reginei>>, datorită apropierii de noul loc de odihnă al inimii mamei sale, regina Maria. În iulie 1944 a ajuns la Bran şi Anton, după ce Hitler s-a debarasat de ofiţerii din familiile nobiliare şi princiare.
Ocuparea României de trupele sovietice a schimbat nu doar destinul României, ci şi destinul principesei Ileana. Familia a fost nevoită să părăsească ţara în ianuarie 1948 şi după un popas în Elveţia, apoi în Argentina, Ileana şi patru dintre copii s-au stabilit în 1950 în Statele Unite ale Americii, după ce primii doi născuţi obţinuseră vize de intrare în 1949.
Arhiducele Anton nu a intrat niciodată în SUA şi în cele din urmă au divorţat. Ileana şi-a susţinut până la moarte regele (Mihai) şi cauza românească, pe care a făcut-o cunoscută în conferinţele publice ţinute peste tot în Statele Unite, dar şi în Anglia.
În 1967 a fost tunsă în monahism, sub numele de maica Alexandra, iar în 1968, după ce a cumpărat terenul, a ridicat biserica ortodoxă din Ellwood City, Pennsylvania, a cărei slujbă de sfinţire a fost oficiată de mitropolitul Irineu de New York, primat al Bisericii Ortodoxe din America. Maica Alexandra a fost numită oficial stareţă pe 25 martie 1969. Ileana a fost singurul copil al suveranilor Ferdinand şi Maria care a revenit în România, după căderea Cortinei de Fier, pe 3 septembrie 1990. Avea să moară pe 21 ianuarie 1991 şi a fost înmormântată pe pământul mănăstirii pe care a fondat-o. La dorinţa sa i s-a pus în mormânt şi cutia cu pământ românesc.
Diana Mandache – Ileana, Principesa României. Corint Books. Colecţia Istorie cu blazon. 298 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cu ultimii bani şi-a cumpărat o mină abandonată care nu părea să aibă niciun viitor. Acum are o avere colosală de 200 de milioane de dolari
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”
-
ieri, 22:44
Imaginile din satelit arată construcţii militare israeliene în zona demilitarizată de lângă Siria