O carte pe zi. „Îngerii dreptăţii” de John Grisham

Urmărește
262 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi. „Îngerii dreptăţii” de John Grisham

O carte pe zi. „Îngerii dreptăţii” de John Grisham

Un avocat ucis, un şerif corupt, un cartel de droguri, un om nevinovat căruia i s-a înscenat totul, până la ultimul amănunt. Un roman excelent.

Cum precizează autorul într-o notă, romanul acesta provine din două surse: prima, un personaj, a doua, o acţiune. În 1980, James McClosky, student la teologie, a înfiinţat Centurion Ministries. Lucrând în calitate de capelan de închisoare, a cunoscut un deţinut care susţinea că este nevinovat, l-a crezut şi s-a apucat să-i dovedească nevinovăţia. A reuşit, iar achitarea l-a îndemnat pe capelan să continue. Vreme de aproape patruzeci de ani, s-a zbătut pentru cauze ce păreau pierdute, dar 63 de bărbaţi şi femei îi datorează libertatea. Acţiunea cărţii se bazează pe cazul real al unui deţinut din Texas. Acuzarea n-a reuşit stabilească motivul pentru care bărbatul şi-ar fi ucis soţia, pentru acest motiv nu exista – bărbatul se fala în acea noapte la două ore distanţă cu maşina de casa sa. Dar omul a fost condamnat. Cazul lui a apărut în marile publicaţii americane în 1918. Jphn Grisham şi-a publicat romanul în 2019.

Peronajul principal este un fost avocat ajuns preot, care aderă la o organizaţie numită Guardian Ministries, care se străduie să facă dreptate pentru deţinuţii închişi pe nedrept. De când şi-a început activitatea, până la moemntul acţiunii romanului, Guardian deschisese optsprezece cazuri, dintre care opt se încheiaseră cu achitări. Un client de-al lor fusese executat. Trei cazuri fuseseră închise, când se convinseserî că oamenii erau cu adevărat vinovaţi. În timpul acţiunii romanului lucrau la şase cazuri.

Un avocat ucis, un şerif corupt, un cartel de droguri, un om nevinovat căruia i s-a înscenat totul, până la ultimul amănunt. Îi place povestea lui John Grisham. Şi nouă.

Scriu editorii: „John Grisham excelează din nou într-un thriller juridic alert şi palpitant, abundând de întorsături de situaţie. În micul oraş Seabrook din Florida, un avocat pe nume Keith Russo este împuşcat mortal în biroul său, într-o noapte în care lucra până târziu. Ucigaşul nu lasă niciun indiciu şi nu există martori, însă poliţia ajunge să-l suspecteze pe Quincy Miller, un tânăr negru care a fost cândva clientul lui Russo.

Quincy este judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă. Timp de douăzeci şi doi de ani, el rămâne în închisoare, susţinându-şi nevinovăţia, deşi nimeni nu-l ascultă. Disperat, decide să trimită o scrisoare către Guardian Ministries – Îngerii dreptăţii, o mică organizaţie nonprofit condusă de avocatul Cullen Post, sperând că aceasta îi va dovedi nevinovăţia. Post călătoreşte prin ţară luptând cu nenumărate convingeri greşite, în folosul clienţilor uitaţi de sistem.

În acest caz însă, el primeşte mult mai mult decât a negociat. Oameni puternici şi nemiloşi l-au ucis pe Keith Russo şi nu-l doresc pe Miller exonerat. În urmă cu douăzeci şi doi de ani, au ucis un avocat şi nu au o problemă în a ucide încă unul.”

Dar nu reuşesc.

John Grisham – Îngerii dreptăţii. Traducere din limba engleză de Gabriel Stoian. Editura RAO. 362 pag.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici