O carte pe zi: „Ipostaze ale oraţiei funebre antice”, de Paul Oprea-Călin

O carte surprinzătoare al cărei centru îl constituie evoluţia discursului funebru din Antichitate până la cele trei celebre oraţii de acest tip aparţinând unuia dintre Părinţii Bisericii, Sfântul Grigorie de Nyssa.

Urmărește
225 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Ipostaze ale oraţiei funebre antice”, de Paul Oprea-Călin

O carte pe zi: „Ipostaze ale oraţiei funebre antice”, de Paul Oprea-Călin

În plină vară, în plin sezon al vacanţelor şi, în consecinţă, al cărţilor menite a fi devorate sau savurate, Editura Meronia a scos de sub tipar volumul Ipostaze ale oraţiei funebre antice. Sfântul Grigorie de Nyssa: In Meletium, In Pulcheriam, o lucrare de înaltă erudiţie semnată de Paul Oprea-Călin, preot la Parohia Sfânta Treime-Tei din Bucureşti şi un pasionat cercetător al lumii antice.

Lucrarea domnului Paul Oprea-Călin, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă (1999) şi al Facultăţii de limbi şi literaturi străine – filologie clasică şi neogreacă (2013), a fost prezentată în noiembrie 2022 ca teză de doctorat la Universitatea din Bucureşti şi notată cu „Excepţional” (al doilea doctorat al autorului, după cel obţinut, cu distincţia „Cum laude”, în domeniul teologiei în 2010 la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu şi după un masterat în traductologie latino-romanică, în 2015, la Facultatea de limbi şi literaturi străine, Universitatea Bucureşti) şi corespunde celor mai exigente cerinţe ale unei asemenea întreprinderi: o temă puţin abordată în literatura de specialitate românească, o documentare impresionantă (bibliografia – de la dicţionare, ediţii de texte vechi, studii în volume şi în periodice etc. –se întinde pe nu mai puţin de 13 pagini), justificarea prin citate minuţios indicate a fiecărei afirmaţii).

Centrul lucrării îl constituie evoluţia discursului funebru (dar şi a reflecţiei teoretice asupra acestuia) din Antichitate până la cele trei celebre oraţii de acest tip aparţinând unuia dintre Părinţii Bisericii, Sfântul Grigorie de Nyssa (c. 335 – 394/395).

Punctul iniţial îl constituie discursul ţinut de Pericle, marele orator şi om de stat atenian, în iarna anului 431/430 î.Hr., cu ocazia înhumării rămăşiţelor celor morţi în decursul primului an al Războiului Peloponesiac, cel final – cele trei discursuri (a căror traducere integrală se dă în lucrare, faţă în faţă cu textul grecesc) pronunţate de Grigorie la Constantinopol, în prezenţa împăratului Teodosie I (despre Meletie, episcop al Constantinopolului, despre împărăteasa Flacilla şi despre Pulcheria, fiica împăratului).

Aproape un mileniu de evoluţie istorică, a mentalităţilor, a credinţei, pusă în evidenţă de autor. De la elogiul virtuţilor soldaţilor cetăţeni atenieni morţi în războiul pentru apărarea cetăţii, un discurs care eternizează însăşi cetatea Atenei, la cel al virtuţilor creştine şi consolare pentru moartea celor preţuiţi, intraţi în comuniune cu Iisus, care primesc nemurirea sufletului. De la referinţe la filosofi şi poeţi antici, în primul caz, la citate biblice şi doctrinale în cel de-al doilea.

Structura formală aproape fixă a acestui tip de discurs, figurile retorice şi alte elemente ale vechiului discurs funebru sunt însă păstrate, ceea ce îl determină pe autor să conchidă că „oraţiile funebre rostite de Sfântul Grigorie de Nyssa sunt, într-adevăr, ipostaze ale oraţiei funebre antice”.

Este vorba, cum am spus, despre o lucrare de erudiţie, ceea ce nu înseamnă că ar fi lipsită de interes pentru un muritor de rând. Cel puţin splendida traducere în română a oraţiilor Sfântului Grigorie şi comentariile asupra lor pot constitui texte de cel mai mare interes pentru oricine.

Paul Oprea-Călin - Ipostaze ale oraţiei funebre antice. Sfântul Grigorie de Nyssa: In Meletium, In Pulcheriam, In Flacillam, Editura Meronia, 415 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici