- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.04.2019, 10:24)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi : "Istoria Catalunyei", de Jaume Sobrequés i Callicȯ
Dorinţa care i-a impulsionat pe autor şi pe editor a fost ca această carte să nu fie inutilă şi nici un simplu produs cultural lipsit de suflet. Pentru a-l ajuta pe cititorul nespecialist să urmărească cu mai mare uşurinţă anumite aspecte din carte, la sfârşitul ei s-au inclus câteva hărţi istorice.
Urmărește
249 afișări
O carte pe zi : "Istoria Catalunyei", de Jaume Sobrequés i Callicȯ
Ziua de 1 octombrie 2017 umplea ecranele televizoarelor din Europa şi din lume cu imagini pentru mulţi surprinzătoare: în Catalunya, bogata regiune autonomă din NE Spaniei, în pofida interdicţiilor instituţiilor spaniole, în pofida arestării, cu două săptămâni înainte, a unor oficiali catalani şi a confiscării a mii de buletine de vot, în pofida prezenţei a circa 6 000 de membri din Poliţia Naţională şi din Garda Civilă spaniolă, se desfăşura anunţatul referendum pentru "dreptul de a decide" cum îl numeau catalanii, în fapt pentru independenţa Catalunyei. Independenţă declarată pe 10 octombrie în Parlamentul catalan de Carles Puigdemont, preşedintele Generalităţii, spre a o suspenda imediat cu intenţia de a deschide negocieri cu Guvernul de la Madrid. Era începutul - de fapt doar punctul culminant - a ceea ce toate ziarele lumii numeau "criza catalană", cea mai mare criză din Spania de după încercarea de lovitură de stat din 1981, criză nerezolvată până astăzi, când la Madrid se desfăşoară procesul a 12 lideri independentişti, sub acuza de rebeliune, sediţiune şi deturnare de fonduri publice, infracţiuni presupuse a fi fost comise în timpul procesului de declarare a independenţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Cum s-a ajuns aici? Istoria Catalunyei, apărută zilele acestea, prima istorie consacrată exclusiv acestei comunităţi autonome din Spania, poate fi o lectură care să arunce lumini asupra acestui complicat prezent. Sigur, cartea este o traducere din catalană, autorul este un istoric catalan, el este, cum spunea cândva marele filosof francez Paul Ricoeur, un "historien-citoyen", aflat "dans une position nécessairement hybride, «en situation de responsabilité», tant à l'égard du passé que de ses contemporains". Autorul cărţii o mărturiseşte deschis: "Nu mai puţin cert este faptul că analiza şi meditaţia asupra trecutului au deseori o proiecţie politică. Că istoricul, servind, atât cât îi stă în puteri, adevărul, este dator şi ţării sale, este ceva ce mi-am asumat din ziua în care am publicat primele studii asupra trecutului catalan".
Cu această perspectivă în minte, lectura cărţii poate fi edificatoare pentru prezentul tumultuos al Catalunyei, rezultat al convergenţei unei lungi istorii cu o serie de bulversări actuale.
O lungă istorie a lumii catalane despre care publicul român ştia până acum puţin. Născută în cadrul Mărcii Hispanice organizate de Carol cel Mare în lupta împotriva musulmanilor, odată cu organizarea comitatelor catalane, iniţial doar unităţi administrative ale monarhiei carolingiene, guvernate de un conte numit de rege. Cu independentizarea de facto a acestora faţă de monarhul carolingian şi alcătuirea unei entităţi statale numite iniţial Catalunya, iar din sec. XIV Principatul Catalunyei, component al Coroanei de Aragon - o structură federală care, prin succesivele încorporări ale altor regate, va dăinui până la începutul sec. XVIII, ai cărei suverani sunt din sec. XII până în sec. XV membri ai Casei de Barcelona. O lume cu o propria limbă romanică - catalana (cu primele texte datând din sec. XI, cu un mare autor, Ramon Llull, încă din sec. XIII), cu organ legislativ ("Curţile") şi organ de guvernare (strămoşul actualei Generalităţi) proprii. O lume caracterizată - spre deosebire de monarhiile absolutiste din N şi S ei - de "pactism", de relaţii contractuale între monarh şi parlament (legile erau propuse de contele de Barcelona şi aprobate de parlament, singurul care avea şi dreptul de a le aboli). Această lume, deşi îşi pierde din putere după înfăptuirea uniunii dinastice dintre Castilia şi Aragon prin căsătoria lui Ferdinand de Aragon cu Isabela de Castilia în 1469, a durat până la începutul XVIII, când, în cadrul Războiului de succesiune, Catalunya, aliată cu Casa de Habsburg, este perdantă şi îşi pierde instituţiile seculare, iar spaniola înlocuieşte catalana în învăţământ şi administraţie. Atunci ar putea fi situat începutul relaţiilor tensionate cu Madridul. Istoria ulterioară, marcată până astăzi de suişuri şi coborâşuri, cu o înflorire economică bazată pe industrializare, care va aduce Catalunya în sec. XIX în fruntea regionilor spaniole şi care, la rândul ei, va face din Barcelona centrul mişcărilor muncitoreşti şi al anarhosindicalismului din Spania.
Cititorul poate urmări evoluţia "ţării", cum o numeşte autorul până în 2015, evenimentele ulterioare, până în februarie 2019, fiind prezentate într-o "scurtă", dar detaliată, cronologie.
Pentru cine nu are timp de citit întreaga carte, aceasta constituie o sinteză edificatoare a viziunii autorului catalan despre propria istorie. O istorie care astăzi coexistă mai mult ca oricând cu prezentul.
Autorul este un reputat istoric, născut în 1943, profesor şi director al Centrului de Istorie Contemporană a Catalunyei, editor important, care a publicat mai multe lucrări de istorie a Catalunyei.
Cartea de faţă a cunoscut nouă ediţii!
O excelentă traducere a celei mai cunoscute traducătoare din limba catalană, multipremiată la Barcelona.
Jaume Sobrequés i Callicȯ - "Istoria Catalunyei". Traducere din limba catalană de Jana Balacciu Matei. Editura Meronia, colecţia Biblioteca de cultură catalană. Cu o notă a traducătoarei. 260 pag.
Citește pe alephnews.ro: Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Fiul lui Ozzy Osbourne, atacat brutal în plină stradă de un bărbat înarmat cu o şurubelniţă | VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe