- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.05.2023, 08:07)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Lumea din fereastră”, de Liviu Cangeopol
„Unii privesc într-un mod, alţii – diferit, dar în orice poţi excela dacă depui ardoare şi seriozitate. Ambiţia mea a fost să concep un poem care să-şi găsească loc în teaca eternităţii literare. Am lucrat la el de când aveam 15 ani”.
Urmărește
117 afișări
„Dacă ar fi să mă ghidez după reţeta lui Michelangelo, care îndepărta dintr-o bucată de marmură inutilul, păstrând silueta, câte cuvinte ar trebui să elimin pentru aceşti 50 de ani de concentrare lirică? Problema este pusă în mod eronat, deoarece marele creator avea la dispoziţie, înainte de-a se apuca de lucru, întreaga bucată din care urma să elimine. Memoria este o armă eficientă, dar nu poate opera în avans. Să faci o selecţie asupra celor neformulate! Abia pe patul de moarte vei avea piesa de la care vei începe. Mai mult ca sigur, lucrarea la care ai lucrat atât va fi întregită în clipa în care vei fi închis ochii pentru totdeauna şi e posibil să cuprindă cuvinte şi imagini pe care nu le-ai folosit niciodată. În linii mărunte, din bolovanul reprezentând opul la care lucram, am şlefuit şi am eliminat inutilul negativ până am ajuns la dimensiunea unei pietre de râu. Pierdută prin milioane asemenea. Chipul niciodată expus privirii, inima, o părere fermecată”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
E un citat din cea mai recentă carte semnată de Liviu Cangeopol cu care editura o promovează pe site-ul ei. Puteau fi alese multe altele din această nouă carte masivă, amestec de eseu, memorii, gânduri despre existenţă şi tot ce ne înconjoară. Fireşte şi despre sine autorului însuşi şi chiar despre cartea pe care o semnalăm acum.
De pildă: „Dintr-o carte de 600 de pagini te poţi mulţumi cu satisfacţia lecturii primei pagini şi a ultimelor patru. Este cazul”.
Dar semnatarul acestei semnalări vă îndeamnă să nu urmaţi acest sfat, ci să citiţi întregul tom, chiar dacă vă va lua mult timp, chiar dacă vă veţi împotmoli la un moment dat sau veţi gândi că aţi mai citit anumite reflecţii şi paragrafe chiar în cărţile acestui autor, chiar dacă vă veţi opri pe gânduri nefiind uneori de acord cu sentinţele sale ori, dimpotrivă, dându-vă seama cât de des veţi fi gândit/crezut aidoma, chiar dacă veţi avea uneori nedumeriri mari. Pentru că aproape totul merită!
E o carte alcătuită din mulţime de fragmente adunate laolaltă, aparent fără vreo legătură, uneori lirice, alteori dialoguri, despărţite de semne grafice care, recunosc nu ştiu ce înseamnă. Care se referă uneori chiar la cărţile înseşi, ca de pildă:
„Cărţile lumii, cel puţin cele care ţin de literatură, nu sunt decât maldăre de înfrumuseţate minciuni, utile doar în perpetuarea iluziei generale şi a haosului din care ne hrănim”.
În sfârşit, nu poţi să nu remarci la acest scriitor bucuria de a scrie, oricare ar fi subiectul.
Liviu Cangeopol – Lumea din fereastră. Editura Integral, seria de autor Liviu Cangeopol. 597 pg.
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe