O Carte pe zi: „Mama câinelui”, de Pavlos Matesis

Romanul Mama câinelui, publicat în 1990, a fost inclus pe lista editurii engleze Quintet Publishing „1001 cărţi ale literaturii universale de citit într-o viaţă”. „O lectură hipnotică şi plăcută de la început până la sfârşit. Pavlos Matesis a scris o carte extraordinară.” - Alan Sillitoe

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului O Carte pe zi: „Mama câinelui”, de Pavlos Matesis

O Carte pe zi: „Mama câinelui”, de Pavlos Matesis

Pavlos Matesis (1933 – 2013) s-a născut la Divri din Peloponez (Grecia). A studiat actoria la Facultatea de Artă Dramatică din Atena şi a scris piese de teatru, nuvele, romane şi scenarii pentru seriale de televiziune. A debutat în literatură în 1964, cu piesa de teatru Staţia, dar abia în 1990 a devenit cunoscut în urma publicării romanului Mama câinelui, în care realizează o radiografie a societăţii greceşti contemporane, văzute prin ochii eroinei centrale Raraou.

Este povestea unei actriţe trecute de şaizeci de ani, care îşi relatează viaţa începând cu perioada copilăriei petrecute într-un oraş grecesc de provincie, în timpul Ocupaţiei germane şi al Războiului Civil din Grecia. Tânăra fată, cu tatăl dispărut pe front, îşi vede mama în compania unui ofiţer italian, ca să facă rost de mâncare copiilor. fapt ce atrage oprobriul public al acesteia după retragerea inamicului.Când este condamnată şi ostracizată de vecini, femeie coboară în muţenie pentru toată viaţa, iar fiica ajunge pentru o vreme să latre ca un câine.

Povestea o spune fiica, Raraou, pe vremuri Roubini. „Roubini e numele meu de botez, numai că, de fapt, am fost botezată Raraou când mi-am făcut intrarea în lumea teatrului, şi cu numele ăsta am ajuns unde-am ajuns, iar în carnetul de asigurare am adăugat <<Domnişoara Raraou, actriţă>>, aşa or să-mi scrie şi pe piatra de mormânt. Pe Roubini am şters-o. Am suprimat-o. Nu mai zic de numele de familie, Meskari!”.

Scriu editorii: „De ce sunt în stare oamenii pentru a supravieţui, cât valorează un ideal şi o ideologie, ce rămâne din marşul triumfal al Istoriei, iată câteva întrebări care răzbat din mărturisirile micii Raraou. Intre patriotism şi supravieţuire, care e calea corectă?

Suntem in timpul celui de Al Doilea Război Mondial şi locuitorii unui orăşel grecesc se luptă pentru supravieţuire. Foametea e de neîndurat si mamele se prostituează pentru o bucată de pâine in plus pentru copiii lor, in timp ce taţii au plecat sa lupte pentru o cauză in care nu cred, intr-un război fără intoarcere. Mizerie, sărăcie, multe speranţe, o lume care, atunci când devine copleşitoare, se continuă in imaginatia unei fetiţe care refuză să accepte că realitatea este şi altceva în afară de frumuseţe.

Când înduioşătoare, când amuzantă, Raraou, personajul central al acestei cărţi, se prezintă dinaintea noastra şi ne spune o poveste. E povestea propriei vieţi, o viaţă măruntă care se intersecteaza cu alte destine, la fel de mărunte, toate prinse în vârtejul unei istorii necruţătoare.”

„O operă extraordinar de puternică” - Le Monde

 

Pavlos Matesis – Mama câinelui. Traducere din limba greacă şi note de Claudiu Sfirschi-Lăudat. Editura Curtea Veche. 286 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici