O carte pe zi: „Mărturiile unui ataşat militar la Berlin (1943-1944)” de Eugen Tilichi

Informaţii inedite cu privire la evenimente importante la care a fost prezent acest ofiţer de artilerie şi diplomat militar, între ele dictatul de la Viena şi perioada ataşaturii la Berlin.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Mărturiile unui ataşat militar la Berlin (1943-1944)” de Eugen Tilichi

O carte pe zi: „Mărturiile unui ataşat militar la Berlin (1943-1944)” de Eugen Tilichi

Cine a fost Eugen Tilichi (1900-1986)? Editorii ne informează: a absolvit Şcoala Militară de Artilerie şi Geniu (1920), Şcoala Specială de Artilerie (1926), iar în 1928 a intrat la Şcoala Superioară de Război din Bucureşti. Obţinând locul întâi şi calificativul „Foarte bine” la sfârşitul anului I, a fost trimis în Franţa, unde a urmat, timp de doi ani (1 noiembrie 1930-31 octombrie 1932), cursurile Şcolii Superioare de Război din Paris – încheiată, de asemenea, cu calificativul „Foarte bine”. Din 1935, a lucrat în Marele Stat Major, Secţia Operaţii, Biroul 1 Studii şi Operaţii, ca ajutor al şefului frontului de vest şi, ulterior, în poziţia cea mai înaltă. A făcut parte din delegaţiile României la tratativele de la Turnu Severin şi la Dictatul de la Viena (august 1940), apoi, din cele care au reglementat evacuarea teritoriului cedat şi, respectiv, traseul frontierei vremelnice.

După intrarea României în război, a fost pe front, la Marele Cartier General, Secţia Operaţii. Avansat locotenent-colonel în martie 1943, după un scurt stagiu la trupă şi un curs de specializare în Germania, la 1 septembrie, acelaşi an, a fost numit ataşat militar la Berlin. În perioada petrecută în cel de-al Treilea Reich, a fost martorul mai multor evenimente importante, inclusiv al ultimei întâlniri Hitler–Antonescu, din august 1944. După trecerea României de partea Naţiunilor Unite, a respins solicitările de a rămâne în Germania. A fost internat în lagăr şi a revenit în ţară în noiembrie 1945. Deşi reîncadrat şi înaintat colonel în 1946, în acelaşi an a fost trecut în rezervă. Refuzul de a colabora cu conducerea „armatei populare” l-a redus la condiţia rezervată elitei militare de noile autorităţi, fiind urmărit şi hărţuit de Securitate.

„Redescoperit” în anii ’70 ai secolului trecut, a lăsat posterităţii o serie de mărturii importante despre evenimente dramatice ale istoriei noastre, care văd pentru prima oară lumina tiparului.

Cartea este realizată pe bază de documente de arhivă, punctul de plecare constituindu-l un amplu interviu-chestionar din 1970 cu colonelul în rezervă Eugen Tilichi de către colonelul Eugen Bantea, directorul Centrului de Studii şi Cercetări de Istorie şi Teorie Militară.

Eugen Tilichi – Mărturiile unui ataşat militar la Berlin (1943-1944). Ediţie stabilită şi studiu introductiv de Teofil Oroian. Revizie, note şi indice de Adrian Pandea. Editura Militară. 336 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici