- Home
- Cultură-Media
- BUCURE'ŞTI, (22.08.2018, 10:49)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: ”Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre"
O carte de istorie nefestivistă, excelentă pentru un an al Centenarului. Este vorba despre ”Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre” de Călin Hentea.
Urmărește
486 afișări
O carte pe zi: ”Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre"
Pe coperta a patra a acestei cărţi masive (peste 700 de pagini cu literă foarte mică!), istoricul Ion M. Ioniţă, redactorul şef al revistei „Historia” afirmă fără echivoc că este vorba despre „cea mai completă istorie de până în prezent a României pe care o vedem în direct în fiecare zi”.
O deschidem şi constatăm imediat o mărturisire a autorului: ”Aşa cum se poate observa din bibliografie, această carte nu a fost scrisă pe baza unor studii de arhivă sau cercetări exhaustive, ci prin lectura critică şi comparativă a mai multor studii, sinteze, monografii şi articole de istorie a românilor, îndeobşte dintre cele mai recente. De aceea această carte se numeşte <<mereu nerostita istorie>>, pentru că ea conţine adevăruri deja ştiute şi publicate de mulţi istorici, dar rămase într-o echivocă penumbră, nefiind nerostite clar şi limpede, fără echivoc, fiind adesea acoperite de triumfalisme convenabile. Cred cu tărie că simpla juxtapunere selectivă doar a faptelor, datelor personajelor de bine, eroice, pozitive din istoria noastră nu poate fi convingătoare, credibilă fără a fi pusă în balanţă cu cele negative, jenante, uneori mult mai numeroase şi mai grave, şi care de obicei rămân ocultate, nerostite, cum spuneam înainte. Nu am menţionat în text sursele bibliografice, pentru a facilita lectura şi pentru a nu-i pune într-o antiteză nedorită pe atâţia istorici români, care se contrazic, se suprapun, se înlocuiesc sau alunecă unul pe lângă altul, cu mai mult sau mai puţin aplomb. Lor, istoricilor români – de azi, de ieri sau de alaltăieri a căror listă este lungă – pe care i-am citit cât am putut de mult şi de serios (uneori, cu creionul în mână), le mulţumesc pentru cât de mult am învăţat de la ei şi pentru câte poveşti frumoase, palpitante şi adevărate mi-au oferit prin truda lor. Datorită lor, pot înţelege mai bine cine şi de ce sunt aşa cum sunt.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Aşadar, după ce a scris atâtea volume despre propaganda de la noi sau în alte părţi (Călin Hentea, pentru cei care nu ştiu este un colonel în rezervă şi autor a mai multor cărţi despre propagandă – 12!), fie pe timp de pace sau război, a ajuns să creadă cu tărie că simpla juxtapunere selectivă doar a faptelor, datelor personajelor de bine, eroice, pozitive din istoria noastră nu poate fi convingătoare, credibilă fără a fi pusă în balanţă cu cele negative, jenante, uneori mult mai numeroase şi mai grave, şi care de obicei rămân ocultate, nerostite.
Mai mult, a încercat să poziţionez personajele şi principalele momente ale istoriei naţionale în contextul politic european şi mondial al epocii respective, cu speranţa că va contribui la eradicarea exceselor xenofobe şi naţionaliste deopotrivă primitive şi păguboase şi spre mai corecta auto-poziţionare a românilor în marea poveste a lumii.
Pe parcursul celor peste 730 de pagini, ce cuprind peste 230 de ilustraţii (multe inedite), descrierea în decorul acelor vremi a luptelor marilor noştri voievozi este continuată de o prezentare ale participărilor la marile războaie ale românilor din epoca modernă, începând de la Independenţă până la conflictele mondiale, din care nu lipsesc nici momentele de glorie şi eroism, dar nici trădările sau incompetenţele. O bună parte a volumului revine perioadei comuniste, sub titlul „Luptele Partidului Comunist Român împotriva poporului român”, în care sunt pertinent sintetizate atât rezistenţa armată anti-comunistă din munţi, rezistenţa prin cultură, revoltele muncitoreşti, cât şi rolul forţelor armate, ale Securităţii, politica externă a lui Gheorghiu Dej şi Ceauşescu faţă de Moscova.
În fine, „Cele şapte episoade ale luptei pentru libertate a românilor” cuprind nu doar Revoluţia, Mineriadele, dar şi Bătălia pentru NATO, participarea la misiunile internaţionale de pace, alături de zbuciumul românilor moldoveni de peste Prut, războaiele mediatice postdecembriste, şi nu în ultimul rând eterna şi fascinanta luptă anticorupţie.
O anexă, la fel de copios ilustrată ca şi întreg volumul, este dedicată modului în care istoria naţională a fost tratată propagandistic în filmul românesc, din 1912 încoace, fiind la fel de agreabil scrisă, în afara canoanelor docte, precum toate cele peste 700 de pagini ale cărţii, care se citesc aproape cu sufletul la gură.
„Îmi doresc ca cititorii români ai acestei cărţi, născuţi înainte sau după 22 decembrie 1989 să resimtă un patriotism autentic şi responsabil, bazat pe o mândrie şi o încredere naţională profunde şi solide, nu doar de paradă ”, afirmă Călin Hentea.
O carte de istorie nefestivistă, excelntă pantru un an al Centenarului. “Peste 700 de pagini de istorie a luptelor românilor. Aşa cum au fost ele. Fără patriotismul romantic păşunist şi fără propaganda naţionalistă. Măcar în anul Centenarului.” – spune, de altfel, Gheorghe Erizanu, redactorul şef al editurii. “Istoria românilor văzută de Călin Hentea e, mai degrabă, cea din Aferim!-ul lui Radu Jude decât cea din Haiducii lui Dinu Cocea. Dar e o istoria fascinantă. Chiar dacă are eroi mai mici şi trădători mai mari decât cei din manualele de istorie.”
Călin Hentea - Mereu nerostita istorie a luptelor românilor din Antichitate până în zilele noastre. Editura Cartier. 730 pagini.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:38
-
astăzi, 14:20