O carte pe zi: „Micul prieten” de Donna Tartt

Probabil unii dintre dumneavoastră vor fi citit prima ediţie apărută în româneşte, în aceeaşi traducere, în anul 2011, la Editura Polirom. A trecut atât de multă vreme, încât vă puteţi încumeta s-o recitiţi. E o carte fermecătoare.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Micul prieten” de Donna Tartt

O carte pe zi: „Micul prieten” de Donna Tartt

„Un roman de tip tradiţional, o compoziţie polifonică amintind de generaţiile anterioare de scriitori americani din Sud, de la Carson McCullers şi Harper Lee până la Flannery O’Connor şi chiar Truman Capote. Micul prieten e o carte nemuritoare, ce te cucereşte prin măiestrie si migală”. (Detroit Free Press)

Scriu editorii: „Într-un orăşel din Mississippi, Harriet Cleve Dusfresnes creşte în umbra amintirii fratelui ei, Robin, care, la vârsta de nouă ani, a fost găsit spânzurat de un copac din curtea casei lor. Ucigaşul nu a fost niciodată identificat, iar familia nu şi-a revenit după tragedie. Pentru Harriet, care a copilărit liber, cutreierând prin lumea imaginaţiei sale fertile, Robin reprezintă legătura cu un trecut extraordinar, despre care a auzit doar poveşti sau pe care doar l-a întrezărit în albumele de fotografii. Teribil de încăpăţânată, precoce pentru cei doisprezece ani ai săi şi cufundată în scrierile de aventuri ale lui Stevenson, Kipling şi Conan Doyle, ea se hotărăşte să-l găsească pe făptaş şi să-şi răzbune fratele. Are un singur aliat, devotatul ei prieten, Hely, şi cei doi se lovesc în curând de mistere care nu au nimic de-a face cu jocul copiilor: sunt întunecate, ameninţătoare şi aparţin lumii adulţilor.

Roman ambiţios şi strălucitor, bogat în paradoxuri morale şi observaţii asupra fragilităţii umane, Micul prieten explorează ideea de crimă şi pedeapsă, precum şi complicaţiile şi consecinţele ascunse care stau în calea căutării adevărului şi dreptăţii”.

Acţiunea se petrece în a doua jumătate a secolului XX, în Sudul tradiţionalist al Americii, într un orăşel numit Alexandria, unde familiile vechi îşi păstrează încă rangul şi prestigiul de odinioară, cu servitori de culoare. Erropina Harriet, de doisprezece ani, convinsă că l-a descoperit pe cel care i-a omorât, cu nouă ani în urmă, fratele, încă şi el copil, întră într-o lume de traficanţi de droguri, hoţi, escroci şi predicatori fanatici, şi trece printr-o suită de primejdii, ajunge în cele din urmă pe patul de spital, cât pe ce să fie asasinată şi ea, dar nu renunţă. Superb roman.

Un roman meticulos, intrigă fără cusur, scriitură superbă, tensiune şi umor. Un roman despre magia copilăriei. Personaje extrem de convingătoare, infiderent că sunt, unele, abjecte.

„Micul prieten pare sortit să devină un roman clasic excepţional... Cartea lui Tartt este o descriere necruţător de precisă a lumii aşa cum este – cenuşie, urâtă, înfricoşătoare, derutantă –, filtrată prin culorile vii şi exigenţele imposibile ale percepţiei unui copil. Te prinde ca un basm, dar îţi refuză consolarea gândului că totul e doar o fantezie”. (The New York Times Book Review)

„Strălucirea Micului prieten rezidă în talentul Donnei Tartt de a observa cu privirea piezişă a unui copil – sau a unui dependent de droguri... Romanul întinde conştiinţei cititorului o capcană elegantă, dar implacabilă, din care este imposibil să scapi până la fraza finală”. (Sunday Telegraph)

Donna Tartt s-a născut în 1963, în Greenwood, Mississippi. A studiat la University of Mississippi şi la Bennington College. În 1992 a publicat romanul Istoria secretă, care a înregistrat un succes fără precedent. În 2002 i-a apărut al doilea roman, Micul prieten, care s-a bucurat, la rândul lui, de o primire caldă din partea publicului şi a criticilor şi a câştigat Premiul literar WH Smith. Sticletele, cel de-al treilea roman, a fost publicat în 2013 şi a intrat imediat în clasamentul celor mai bine vândute cărţi al publicaţiei New York Times. Romanul a fost recompensat cu Premiul Pulitzer. Toate trei roamnele au fost traduse şi în româneşte.

Donna Tartt – Micul prieten. Traducere din limba engeleză de Magda Groza. Editura Litera, colecţia Folio. 855 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici