O carte pe zi: „Noiembrie 1918. Revoluţia germană” de Robert Gerwarth

„Noiembrie 1918 este un studiu complet asupra unui popor ordonat care a dovedit că o revoluţie nu trebuie neapărat să ducă la extrema dreaptă sau la cea stângă” - The Times.

Urmărește
65 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Noiembrie 1918. Revoluţia germană” de Robert Gerwarth

O carte pe zi: „Noiembrie 1918. Revoluţia germană” de Robert Gerwarth

Scriu editorii: „Revoluţia germană din noiembrie 1918 este, în prezent, în mare parte uitată în afara Germaniei. Este considerată în general un eşec chiar şi de către cei care au auzit de ea, o ocazie ratată care a pregătit drumul pentru ascensiunea naziştilor şi pentru catastrofa care a urmat venirii acestora la putere. Robert Gerwarth susţine că a vedea Revoluţia germană în acest mod este o prejudecată serioasă. Aceasta nu doar că a dus la răsturnarea domniei autoritare a dinastiei Hohenzollern, ci a marcat şi apariţia democraţiei germane într-un mod uimitor de paşnic.

Concentrându-se pe evenimentele dramatice care au avut loc între ultimele luni ale Primului Război Mondial în 1918 şi puciul lui Hitler de la München din 1923, Robert Gerwarth clarifică modalităţile fundamentale şi drastice în care Revoluţia din Noiembrie a schimbat Germania. Astfel, ne aminteşte că, în timp ce este uşor acum, având avantajul trecerii timpului, să considerăm Revoluţia din 1918 drept un eşec, acest eşec nu a fost categoric. În 1918, soarta Revoluţiei germane a rămas în cea mai mare parte o chestiune nerezolvată.

„Cartea lui Gerwarth este una dintre cele mai interesante istorii ale perioadei interbelice care a fost publicată în ultimii ani.“ The Financial TimesRevoluţia germană din 1918, conchide profesorul irlandez, nu a provocat o ruptură suficient de radicală cu trecutul imperialist al Germaniei şi nu a reuşit să inspire o loialitate autentică faţă de democraţie printre cetăţenii germani şi le-a permis radicalilor asemena lui Hitler să profite de presupusele slăbicuni ale sistemului.
Robert Gerwarth este profesor de istorie modernă la University College din Dublin şi director al Centrului pentru Studii de Război de la aceeaşi universitate.. La Editura Litera, de acelaşi autor, a apărut volumul Cei învinşi (2017).

Robert Gerwarth – Noiembrie 1918. Revoluţia germană. Crearea lumii moderne. Traducere din limba engleză de Cora Radulian. Editura Litera, colecţia Kronika. 398 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
gerwarth,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici