O mamă tânără, Cleopatra, îşi duce în fiecare zi fetiţa isteaţă la şcoală şi uneori se opreşte să cumpere câte ceva. De fiecare dată observă atent peisajul citadin, mereu altfel, şi de fiecare dată observă atent oamenii, cum sunt îmbrăcaţi (o fantezie de culori şi referiri la hainele lor – imposibil ca cititorul să nu remarce diversitatea şi fantezia); când se întoarce la blocul ei, sprea seară, găseşte în cutia postală câte o invitaţie scrisă caligrafic de mână, parfumată de fiecare dată altfel, la câte un bal la un palat, mereu altul (vom afla că sunt patru, ca nişte surori), de pe strada Hazard.
În fiecare noapte, după ce îşi adoarme fetiţa, apare la uşa balconului ei de la etajul al unsprezecelea, un cerb în întregime din diamant, cu coarne măreţe împodobite cu safire, smaralde şi rubine, cu şaua îmbrăcată în mătase albastră, cu ţinte de argint şi frâu asemenea, pregătit să o ducă la bal. Cerbul fermecat, pe nume Cassian, fireşte că vorbeşte, o poartă pe străzile oraşului până la un pod şi un râu unde o aşteaptă o gondolă ce a trece pe malul opus, unde se află palatul, de fiecarea dată altul, mulţimea de petrecăreţi şi balul cu întâmplări minunate ori, dimpotrivă oripilante.
De fiecare dată, înainte de sfârşitul nopţii, cerbul şi Cleopatra fac drumul invers, în balcon o aşteaptă o tânără frumoasă care nu e alta decât pisica ei transformată pe timpul nopţii în femeia minunată care a avut grijă de somnul fetiţei. Fireşte că, la un moment dat Cleopatra se întâlneşte, chiar pe timp de zi, cu suveranul care îi trimitea invitaţiile, ba chiar aude că e numită Regina Hazardului… Atmosferă de vis, fantastică, cu primjedii reale, cu discuţii filosofice, cu întâmplări uimitoare, tratate ca banalităţi.
„Construită pe linia foarte subţire care desparte realismul cotidian de fantastic – scrie Răzvan Voncu pe coperta a patra a cărţii -, naraţiunea atestă nu numai capacitatea autoarei de a imagina o ficţiune neobişnuită, ci şi subtila ei artă a o <<îmbrăca>> stilistic intr-o <
Andrea H. Hedeş este poetă, prozatoare, critic literar, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie şi Filosofie a UBB Cluj specializarea Studii Culturale. A fondat şi conduce din 2014 Editura NEUMA şi din 2017 Revista NEUMA. Este secretar general de redacţie al revistei Steaua. Este autoarea mai multor volume de poezie, proză, literatură pentru copii, critică literară.
Andrea H.Hedeş – O întâlnire pe strada Hazard. Editura Neuma. 106 pag.