O carte pe zi: „Personalităţi străine care au marcat istoria României” – coordonator Stănel Ion

Nu prezenţa nemijlocită pe pământ românesc a personalităţilor străine a fost criteriul selecţiei, ci impactul deciziilor şi acţiunilor asupra destinului oamenilor de aici, indiferent unde au fost luate ori s-au desfăşurat.

Urmărește
339 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Personalităţi străine care au marcat istoria României” – coordonator Stănel Ion

Editura Meronia adaugă lucrărilor sale consacrate istoriei românilor un nou dicţionar. Unul aparte, cu articole consacrate exclusiv unor personalităţi străine, în care numele româneşti pot fi întâlnite doar în corpul articolelor. O privire, deci, din afară, un răspuns la întrebarea în ce măsură evenimentele de pe aceste meleaguri au fost influenţate – în bine sau în rău, cum ni se spune – sau chiar determinate hotărâtor de oameni din afara lor.

O primă incursiune în această zonă făcuse editura în urmă cu zece ani, cu Personalităţi străine în istoria României (2011), cuprinzând doar oameni care au fost prezenţi, într-un moment sau altul, pe teritoriul românesc. Unii în fruntea armatelor, alţii pentru scopuri lipsite de orice conotaţie militară, doar martori ai vieţii din acest colţ de lume.

De data aceasta, nu prezenţa nemijlocită pe pământ românesc a fost criteriul selecţiei, ci impactul deciziilor şi acţiunilor asupra destinului oamenilor de aici, indiferent unde au fost luate ori s-au desfăşurat. „Martorii” au lăsat locul doar „actorilor” şi „regizorilor”, celor a căror amprentă, uneori temporară, alteori durabilă sau chiar de neşters, s-a făcut simţită în istoria noastră.

Din prima categorie fac parte cei care au fost nemijlocit pe „scenă”, de la împăraţi la sultani şi regi la şefi de stat mai noi, mânaţi de dorinţa de adăugare a teritoriilor dintre Carpaţi, Dunărea de Jos şi litoralul Mării Negre la posesiunile lor.

Din cea de-a doua, cei care, fără să fi pus vreodată piciorul aici, au mişcat firele istoriei din cabinetele proprii, în virtutea statutului de mare putere al statului pe care îl conduceau, au luat decizii care au afectat direct, sau indirect, destinul ţinuturilor româneşti. Şi cei mandataţi să le pună în practică – diplomaţi, comandanţi militari.

Se întâlnesc în dicţionar nume cunoscute publicului larg, de la Constantin cel Mare, Iustinian, Carol Robert de Anjou, Baiazid „Trăsnetul”, Sigismund de Luxemburg, Soliman Magnificul, Petru cel Mare, până la protagoniştii secolului XX – Hitler, Stalin, Churchill, Roosevelt sau Charles de Gaulle –, dar şi altele mai puţin cunoscute sau chiar ignorate de publicul larg, precum Walerand de Wavrin, Nesselrode, August von Mackensen, Litvinov, Susaikov sau Vinogradov.

Spre unii privirile oamenilor din aceste locuri s-au îndreptat pline de teamă, spre alţii, al căror interes propriu i-a adus aproape de aspiraţiile lor într-un moment sau altul, cu speranţă.

O galerie de personalităţi, din Antichitate şi până la sfârşitul secolului XX (N.B., doar şase femei, încă o dovadă a saltului făcut în secolul XXI), defilează în paginile acestui dicţionar şi ne ajută să înţelegem mai bine propria istorie.

 

Stănel Ion (coordonator), Alexandru Valentin Ştefănescu, George Marcu, Vasile Mărculeţ, Valentina Bilcea, Elena Hruşcovschi, Gherghina Boda, Mirică Vrînceanu, Stan Stoica, Lămâiţa Şerban – Personalităţi străine care au marcat istoria României. Din Antichitate până în secolul XX. Editura Meronia, 431 pag.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici