- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.11.2021, 08:28)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Personalităţi străine care au marcat istoria României” – coordonator Stănel Ion
Nu prezenţa nemijlocită pe pământ românesc a personalităţilor străine a fost criteriul selecţiei, ci impactul deciziilor şi acţiunilor asupra destinului oamenilor de aici, indiferent unde au fost luate ori s-au desfăşurat.
Urmărește
339 afișări
Editura Meronia adaugă lucrărilor sale consacrate istoriei românilor un nou dicţionar. Unul aparte, cu articole consacrate exclusiv unor personalităţi străine, în care numele româneşti pot fi întâlnite doar în corpul articolelor. O privire, deci, din afară, un răspuns la întrebarea în ce măsură evenimentele de pe aceste meleaguri au fost influenţate – în bine sau în rău, cum ni se spune – sau chiar determinate hotărâtor de oameni din afara lor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Cine este noul secretar general adjunct al NATO. Mark Rutte a numit o femeie pentru a doua funcţie din Alianţă
-
Bursele încep să scadă după ce Ucraina a lovit în Rusia cu rachete fabricate în SUA: la Bucureşti indicele BET pierde 0,5%, peste Ocean contractele futures scad. În Europa toate marile burse sunt pe roşu
-
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
O primă incursiune în această zonă făcuse editura în urmă cu zece ani, cu Personalităţi străine în istoria României (2011), cuprinzând doar oameni care au fost prezenţi, într-un moment sau altul, pe teritoriul românesc. Unii în fruntea armatelor, alţii pentru scopuri lipsite de orice conotaţie militară, doar martori ai vieţii din acest colţ de lume.
De data aceasta, nu prezenţa nemijlocită pe pământ românesc a fost criteriul selecţiei, ci impactul deciziilor şi acţiunilor asupra destinului oamenilor de aici, indiferent unde au fost luate ori s-au desfăşurat. „Martorii” au lăsat locul doar „actorilor” şi „regizorilor”, celor a căror amprentă, uneori temporară, alteori durabilă sau chiar de neşters, s-a făcut simţită în istoria noastră.
Din prima categorie fac parte cei care au fost nemijlocit pe „scenă”, de la împăraţi la sultani şi regi la şefi de stat mai noi, mânaţi de dorinţa de adăugare a teritoriilor dintre Carpaţi, Dunărea de Jos şi litoralul Mării Negre la posesiunile lor.
Din cea de-a doua, cei care, fără să fi pus vreodată piciorul aici, au mişcat firele istoriei din cabinetele proprii, în virtutea statutului de mare putere al statului pe care îl conduceau, au luat decizii care au afectat direct, sau indirect, destinul ţinuturilor româneşti. Şi cei mandataţi să le pună în practică – diplomaţi, comandanţi militari.
Se întâlnesc în dicţionar nume cunoscute publicului larg, de la Constantin cel Mare, Iustinian, Carol Robert de Anjou, Baiazid „Trăsnetul”, Sigismund de Luxemburg, Soliman Magnificul, Petru cel Mare, până la protagoniştii secolului XX – Hitler, Stalin, Churchill, Roosevelt sau Charles de Gaulle –, dar şi altele mai puţin cunoscute sau chiar ignorate de publicul larg, precum Walerand de Wavrin, Nesselrode, August von Mackensen, Litvinov, Susaikov sau Vinogradov.
Spre unii privirile oamenilor din aceste locuri s-au îndreptat pline de teamă, spre alţii, al căror interes propriu i-a adus aproape de aspiraţiile lor într-un moment sau altul, cu speranţă.
O galerie de personalităţi, din Antichitate şi până la sfârşitul secolului XX (N.B., doar şase femei, încă o dovadă a saltului făcut în secolul XXI), defilează în paginile acestui dicţionar şi ne ajută să înţelegem mai bine propria istorie.
Stănel Ion (coordonator), Alexandru Valentin Ştefănescu, George Marcu, Vasile Mărculeţ, Valentina Bilcea, Elena Hruşcovschi, Gherghina Boda, Mirică Vrînceanu, Stan Stoica, Lămâiţa Şerban – Personalităţi străine care au marcat istoria României. Din Antichitate până în secolul XX. Editura Meronia, 431 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din cinci cupluri din România își dorește un copil, dar nu îl poate avea / Italia a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: O carte pe zi: „Eu, juriul” de Mickey Spillane
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe