- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (11.02.2021, 11:46)
- Stelian Turlea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
O carte pe zi: „Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat” de Aurora Liiceanu
„Avem, în cursul vieţii, întâmplări rele, experienţe rele, trădări, adesea chiar din partea unor oameni apropiaţi nouă, calomnii, dezamăgiri, accidente nefericite, minciuni, intrigi, înşelări, invidii. Toate acestea formează un tezaur al răului care are un mare impact asupra vieţii noastre.”
Urmărește
981 afișări
O carte pe zi: „Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat” de Aurora Liiceanu
Am semnalat în această rubrică, de lungul anilor, cărţi dintre cele mai diverse, din toate genurile literare, unele capodopere, altele doar foarte bine scrise ori foarte bine traduse, altele fără mare valoare literară, dar căutate de cititori, prin urmare cărţi care merită, totuşi, semnalate.
De astă dată ne-am oprit asupra unui mic volum, de sub 150 de pagini, care merită din plin cumpărat, citit, recitit, comentat, împrumutat. Deopotrivă de femei şi de bărbaţi. În primul rând pentru admirabila calitate a autoarei, aceea de a povesti fermecător şi cursiv, ţinându-şi captiv cititorul. Probabil mai toţi cei care au deschis această carte o vor fi citit dintr-un foc, cum am făcut şi eu, într-o noapte. E captivantă, ideile ei ademenesc şi încântă. În al doilea rând, nu doar pentru că închide experienţe de viaţă, ci mai ales pentru că poate deschide minţi. O proporţie enormă dintre cei din jurul nostru au, la un moment al vieţii lor, relaţii extraconjugale, iar cele mai multe dintre ele eşuează. Se întâmplă femeilor şi bărbaţilor deopotrivă, dar mai ales acestora din urmă. Consecinţele sunt uneori catastrofale. „Mă gândesc – scrie psihologul urora Liiceanu – la idea interesantă a lui Alain de Botton după care fiecare dintre cele două persoane care intră într-o relaţie vine dintr-o provincie. Are o provincie. Această provincie este ceva încâlcit, în care se amestecă genetica, educaţia din copilărie, obişnuinţele, lumea în care ai deschis ochii.”
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Aurora Liiceanu povesteşte despre relaţiile în care s-au angajat două prietene ale ei, grecoaice, Eleni şi Tina, relaţii care le-au ţinut captive decenii la rând şi care în cele din urmă au eşuat – relaţii cu bărbaţi însuraţi. Cele două proveneau din medii foarte diferite, însă aveau multe în comun: amândouă au urmat medicina (în România, după care s-au repatriat), amândouă au avut la un moment al vieţii lor relaţii cu bărbaţi însuraţi. Poveştile celor două femei sunt completate de o alta al cărei protagonist este celebrul pilot american Charles Lindbergh, despre care s-a aflat după decenii că, în paralel cu familia oficială din Statele Unite, a avut trei familii neoficiale în Germania, cu o droaie de copii. „Analizînd dinamica tuturor acestor relaţii şi a altora, scriu editorii, Aurora Liiceanu încearcă să înţeleagă ce anume îi determină pe unii să se angajeze în legături care implică duplicitate şi compromis şi ce consecinţe pot avea asemenea legături asupra psihicului şi a vieţii noastre.”
Cartea e plină de concluzii şi învăţăminte. Spicuim: „Ce ciudaţi sunt oameni! Suntem traşi de mânecă dacă nu suntem ipocriţi. Suntem duplicitari şi când ne exprimăm pe noi, dar şi când ne referim la alţii.” „În viaţă nu trebuie să joci cu cărţile pe faţă cu nimeni, nici măcar cu prietenii cei mai apropiaţi.” „Poveştile de mai sus arată că duplicitatea este trăită inconfortabil de ambele părţi, dar este acceptată, iar complicitatea e comodă pentru femeile care se încurcă cu bărbaţi căsătoriţi, chiar dacă creează frustrări.”
„Nu aş dori să se creadă că relaţiile eşuate sunt o nenorocire, - scrie în final Aurora Liiceanu -, că trebuie să te fereşti să trăieşti asemenea experienţe. Avem, în cursul vieţii, întâmplări rele, experienţe rele, trădări, adesea chiar din partea unor oameni apropiaţi nouă, calomnii, dezamăgiri, accidente nefericite, minciuni, intrigi, înşelări, invidii. Toate acestea formează un tezaur al răului care are un mare impact asupra vieţii noastre. Nu putem uita ce ni sa întâmplat ca experienţă negativă. Are vreun rol acest tezaur al răului? Da, spun psihologii, ne face să ne ferim de răul cu care neam putea confrunta, deci are şi o latură pozitivă. Nelăsându-ne să uităm ceea ce ne-a provocat nefericire, suferinţă, ne avertizează să evităm în viitor ceva ce este rău pentru noi. Ne face să fim mai prudenţi, mai conştienţi de adversităţile vieţii şi ne dă o lecţie de supravieţuire.”
Şi în sfârşit: „Am încercat să construiesc, să pun în relaţie elemente din vieţile a două prietene. Desigur, este vorba despre o percepţie personală, subiectivă. Dar cred că oricine are dreptul să scrie despre cineva folosind interpretări şi explicaţii personale. Şi mai cred că oamenii, ca de altfel şi grupurile, sunt ca monedele. Pe o faţă a monedei sunt aspectele pe care le considerăm pozitive, iar pe partea cealaltă sunt aspectele întunecate ale personalităţii cuiva.”
Aurora Liiceanu - Relaţii eşuate. Să nu te încurci niciodată cu un bărbat însurat. Editura Polirom, seria de autor Aurora Liiceanu. 147 pag.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: O carte pe zi. „Ochii minţii” de Irina Petraş
Citește și: O carte pe zi. „Eu şi Marilyn” de Ji-Min Lee
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:16
-
astăzi, 07:14