O carte pe zi: „România. Album de istorie comunistă. 1948-1989” de Călin Hentea

„Volumul este construit foarte prietenos pentru viitorul cititor: în primul rând, este alcătuit din două mari blocuri, dedicate fiecare celor doi conducători comunişti ai partidului unic, adică Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Nicolae Ceauşescu”. (Adrian Cioroianu)

Urmărește
396 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „România. Album de istorie comunistă. 1948-1989” de Călin Hentea

O carte pe zi: „România. Album de istorie comunistă. 1948-1989” de Călin Hentea

Călin Hentea este probabil cel mai cunoscut publicist şi istoric român al propagandei. A trecut în rezervă din Ministerul Apărării Naţionale în 2008, cu gradul de colonel. A fost jurnalist militar, specialist în operaţii psihologice şi a participat la mai multe misiuni internaţionale în Albania, Kosovo, Afganistan. A publicat vreo douăzeci volume de autor dedicate teoriei şi istoriei propagandei, de istorie militară română şi memorialistică la edituri din România şi SUA, printre care Enciclopedia propagandei româneşti.

Recent a recidivat cu un album surprinzător.

„Acest album – scrie autorul - este, de fapt, un volum de istorie a propagandei comuniste româneşti începând din 1948 până in 1989. Este expunerea unei colecţii personale de mărturii iconografice, îndeobşti cărţi poştale, asupra modului în care comuniştii dejişti şi mai apoi cei ceauşişti s-au privit pe ei înşişi şi lumea din jurul lor. Totul se bazează pe imagini provenind chiar din epoca respectivă, în faţa cărora cuvintele sunt adesea insuficiente, pentru că - nu-i aşa? - o imagine poate spune mai mult decât o mie de cuvinte. Mai ales în vremurile actuale, când oamenilor abia dacă le mai rămâne o clipă liberă să parcurgă câteva headline-uri explozive sau să zapeze după nişte secvenţe video, pentru a-şi face o idee despre un subiect anume. Chiar şi un trailer sau şapoul unui articol de revistă li se pare unora prea lung, darămite să parcurgă o carte stufoasă şi doctă de istorie. Totuşi, adăugarea unor repere cronologice relevante ni s-a părut necesară pentru descrierea decorului intern şi internaţional al acelor ani”.

Istoricul Adrian Cioroianu precizează în prefaţa sa: „Pe o piaţă de început a studiilor de acest gen (dedicate propagandei, analizei instrumentatizării media etc.), în cazul României regimului sovietic/comunist trecut Călin Hentea a fixat câteva borne de cunoaştere. Volumele sale (Propaganda fară frontiere, 2002; Arme care nu ucid, 2004; Imaginile mişcate ale propagandei, 2006; Noile haine ale propagandei, 2008; Enciclopedia propagandei româneşti, 2012; Oamenii propagandei. Mic dicţionar biografic, 2016 etc.) sunt adevărate manuale pentru toţi cei preocupaţi de acest, teoretic, discret (deşi extrem de vizibil!) capitol din Istoria românilor.

În cazul de faţă, Călin Hentea recidivează valorificând un mini-tezaur pe care l-a strâns de-a lungul anilor: este vorba despre propriile sale colecţii de cărţi poştale, ziare, timbre etc., strânse înainte sau după 1990. Nici că se putea o mai potrivită folosire! Volumul rezultat este deopotrivă o bucurie pentru minte şi pentru ochi - chiar dacă, desigur, nu toate episoadele adevărate cuprinse în aceste pagini au fost fericite pentru istoria ţării...”.

Călin Hentea – România. Album de istorie comunistă. 1948-1989. Prefaţă de Adrian Cioroianu. Editura MEGA. 198 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici