O carte pe zi: „Rusia. O ecuaţie complicată” de Armand Goşu

Volumul de faţă include interviurile acordate de Armand Goşu după anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului hibrid din estul Ucrainei, urmate de tensiunile tot mai acute dintre Kremlin şi puterile occidentale.

Urmărește
348 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Rusia. O ecuaţie complicată” de Armand Goşu

O carte pe zi: „Rusia. O ecuaţie complicată” de Armand Goşu

Armand Goşu predă din 2004 istoria politică a Rusiei şi a URSS, istoria politicii externe şi a diplomaţiei sovietice, evoluţii în fostul spaţiu sovietic şi introducere în istoria serviciilor secrete sovietice. Are un doctorat în istoria Rusiei, cu o teză despre politica externă a Imperiului Rus (Moscova, 1998). A avansat pînă la gradul de cercetător ştiinţific principal II la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, unde a lucrat între 1991 şi 2001. Din 2004 este conferenţiar la Universitatea din Bucureşti. A fost corespondent la Moscova pentru radio BBC, în anii 1995-1998 şi 1999-2000. Între 2005 şi 2010 a fost redactor-şef adjunct, iar în perioada 2013-2014 redactor-şef al revistei 22, editată de Grupul pentru Dialog Social.

Volumul de faţă adună convorbirile realizate cu ziaristul Lucian Popescu în ultimii ani pe diverse subiecte leagte de vecinii de la est ai României. Ele au fost aranjate cronologic şi au fost selctate astfel încît să surprindă principalele evoluţii politice, de la campanie electorală şi realegerea lui Vladimit Putin până la ceea ce s-a numit „afacerea Navalîi”.

„Indiferent de (re)sentimentele noastre faţă de Rusia – scre Teodor Baconschi pe coperta a patra -, această uriaşă entitate statală ne însoţeşte istoria modernă, ca o inexorabilă umbră geopolitică. Avem deci toate motivele pentru a căuta să descifrăm ce se petrece cu adevărat pe marea scenă euroasiatică din vecinătatea României euroatlantice. Profesorul Armand Goşu se dovedeşte cel mai competent ghid spre «complicata ecuaţie» a Federaţiei Ruse din secolul XXI. El nu este un expert improvizat, ci un istoric profesionist şi un intelectual public format în şcoala jurnalistică de la BBC, aşadar impregnat de valorile libertăţii. Volumul de faţă include interviurile acordate de Armand Goşu după anexarea peninsulei Crimeea şi declanşarea conflictului hibrid din estul Ucrainei, urmate de tensiunile tot mai acute dintre Kremlin şi puterile occidentale.

Incursiunile în culisele puterii lui Vladimir Putin îi oferă cititorului panorama plină de nuanţe, paradoxuri şi simulacre a unui regim autocratic unic în felul său. Analizele lui Armand Goşu sînt articulate elegant şi se inspiră din monitorizarea directă a evenimentelor, ceea ce ne permite să traversăm nevătămaţi labirintul slav întins între Sankt-Petersburg şi Vladivostok.”

Câteva teme de interes larg din carte: Fereastra către Răsărit deschisă de basarabeni; Istoria scurtă, dar agitată a studiilor româneşti privitoare la Rusia; Cum s-a strecurat propaganda rusească la Forumul Mondial al Holocaustului. Şi de ce vrea Putin să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial; Criza petrolului. Acordul ruso-saudit nu a reuşit să oprească incredibila coborîre a preţului petrolului.

Armand Goşu - Rusia, o ecuaţie complicată. Convorbiri cu Lucian Popescu. Editura Polirom. 335 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
carte,
cronică,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici