O carte pe zi: „Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană până în prezent” de Christopher Ward şi John Thompson

„Cartea îşi propune să ofere cititorului o prezentare necosmetizată, organizată logic şi clar, a principalelor evenimente şi evoluţii din istoria Rusiei, de la origini până în prezent. Nu susţinem nicio teorie legată de evoluţia Rusiei; nu propunem anumite interpretări speciale sau inedite.”

Urmărește
248 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană până în prezent” de Christopher Ward şi John Thompson

O carte pe zi: „Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia Kieveană până în prezent” de Christopher Ward şi John Thompson

O carte care poate fi de folos studenţilor, dar şi oricărui cititor interesat de Rusia. Autorii sunt doi istorici americani – Christopher J.Ward predă istoria Rusiei la Universitatea de Stat din Atlanta, iar John Thompson a predat istoria la Universitatea Indiana. O carte apărută dintr-o necesitate, a subliniat John Thompson în prefaţa primei ediţii, din 1985, anume nu exista o istorie actualizată, clară şi concisă a Rusiei care să acorde o atenţie aproximativ egală istoriei timpurii a Rusiei şi perioadei moderne de după 1801.

Cartea e concepută ca un curs introductiv, cu capitole scurte.

Cartea de faţă redă în mod organizat, cronologic, principalele evenimente din istoria Rusiei, de la cea kieveană până la cea actuală, trecând în revistă, printre altele, impactul avut de invazia şi ocupaţia mongolă asupra populaţiei şi statului în ansamblu, paradoxurile domniei lui Petru cel Mare, perioada Rusiei Kievene de la anul 800-1200, inevitabilitatea Revoluţiei din 1917, teroarea stalinistă, execuţiile şi deportările în masă, politicile „reformiste” ale lui Hruşciov şi Brejnev, invazia din Afghanistan, războaiele zonale, reformele lui Gorbaciov, ajungând până la mandatele lui Putin, intervenţiile mai recente ale Rusiei în Siria, opoziţia lui Navalny, noile relaţii ale Rusiei cu SUA si UE.

Iată ce ne spun autorii chiar de la primele pagini:

„Mărimea Rusiei creează nişte provocări speciale pentru oamenii ce locuiesc aici. Cum poate fi administrat un teritoriu atât de imens si bogăţiile sale folosite eficient? Cum pot locuitorii să menţină legătura unii cu ceilalţi şi să-şi dezvolte un simţ al identităţii şi nişte scopuri comune? Care ar trebui să fie echilibrul între controlul de la centru şi deciziile luate la nivel local? Dimensiunile uriaşe ale teritoriului Rusiei au generat nişte consecinţe strategice importante de-a lungul timpului. In mod paradoxal, această ţară imensă e dificil de cucerit dar şi de apărat. Inamicii Rusiei au avut intotdeauna bătăi de cap în invadarea şi ocuparea ei.(...) Polonezii, turcii, suedezii, francezii, nemţii au fost urmăriţi de ghinion şi nu au reuşit s-o cucerească”

Conform autorului, multe chestiuni legate de istoria Rusiei continuă să fie motive de aprinse dezbateri istoriografice, mai ales cele din perioada modernă şi contemporană.

Textul se parcurge cu usurinţă si aspectele cele mai importante sunt reţinute cu uşurinţă, pentru că relatările sunt foarte clare, accesibil scrise, iarr temele importante sunt sintetizate ireproşabil.

O sinteză remarcabilă.


Christopher Ward şi John Thompson - Rusia. O scurtă istorie. De la Rusia kieveană până în prezent. Traducere de Cristian Nica şi Mihai Dan Pavelescu. Editura Meteor Press. 527 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
rusia,
istorie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici