O carte pe zi: „Valorile fundamentale ale civilizaţiei chineze”, de Chen Lai

„În studiile chineze şi în studiul culturii chineze tradiţionale, avem nevoie de o înţelegere mai largă a istoriei culturii chineze, recunoscându-i calităţile unice, valoarea existenţială şi semnificaţia universală.”

Urmărește
230 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „Valorile fundamentale ale civilizaţiei chineze”, de Chen Lai

„Valorile fundamentale ale civilizaţiei chineze”, de Chen Lai

În toamna anului 2018, Editura Integral lansa Colecţia China Integral, plănuită în 12 volume – între timp numărul volumelor a sporit. Editorul Costel Postolache anunţa atunci că vor fi cărţi importante despre cultura şi civilizaţia chineză clasică şi contemporană, cărţi despre valorilor literaturii şi artei, şi, în egală măsură, despre pecificul unei vieţi economice şi socio-politice cu caracteristici unice pe plan mondial. (Editura Integral are ca parteneri în acest demers Foreign Languages Teaching and Research Publishing Co. Ltd din China, Institutul Confucius din cadrul Universităţii din Bucureşti şi Romanian-Chinese Business Club.) Primele volume apărute au fost „Managementul afacerilor - Calea chinezească”, de Nie Shengzhe; „Ascensiunea şi declinul dinastiilor Chinei”, de Li Jiazhen; şi „Patria unei mari literaturi. O introducere.” de Ma Xiaodong; după care a apărut un roman celebru, „O punte spre Cer” de Hsiung Shih-I, carte publciată ântâi în limba engleză, în 1943. Dar şi o carte de referinţă – „Elemente fundamentale de cultură şi civilizaţie chineză” de Ye Lang şi Zhu Liangzhi.

Acum, editura publcă încă o carte de referinţă, cea pe care o semnalăm astăzi.

Autorul ei, Chen Lai, este profesor la Departamentul de Filosofie al Universităţii Tsinghua. Născut în 1952, a predat la Univessitatea din Beijing peste 28 de ani. Este un autor prolific, publicând un număr considerabil de cărţi.

Pe cea pe care o semnalăm astăzi o prezintă însuşi autorul:

„În ultimii ani, în China s-a manifestat o adevărată fervoare guoxuev(studii chineze). Pasiunea pentru studiul strălucitei noastre culturi create de strămoşii noştri a sporit în mod consistent la nivelul oamenilor de rând. De aceea, acest volum cuprinde şi două lucrări referitoare la istoria acestei arii de studiu, în aşa fel încât să-i putem ajuta pe cititori să înţeleagă mai bine viziunile academice asupra studiilor chineze. Pe parcursul Mişcării pentru o Nouă Cultură, din secolul XX, a existat o mişcare de organizare a culturii şi învăţăturii tradiţionale chineze, iar Liang Qichao a evidenţiat două forme de înţelegere comună a studiilor chineze – guoxue : o înţelegere generală a istoriei chineze şi perspectivei poporului chinez asupra vieţii umane. Cu alte cuvinte, studiul guoxue într-un anumit sens solicită cunoaşterea istoriei şi culturii Chinei, iar într-un alt sens impune studierea perspectivei oamenilor asupra vieţii umane. Perspectiva discutată de Liang Qichao este de asemenea foarte valoroasă. De aceea, în studiile chineze şi în studiul culturii chineze tradiţionale, avem nevoie de o înţelegere mai largă a istoriei culturii chineze, recunoscându-i calităţile unice, valoarea existenţială şi semnificaţia universală. De asemenea, avem nevoie de un studiu făcut în cunoştinţă de cauză, avem nevoie de absorbţia valorilor acestei civilizaţii, pentru că acestea sporesc încrederea oamenilor în cultură în ansamblul ei, îi inspiră pe oameni, sporesc sentimentul de coeziune şi vitalitate specifice poporului chinez. Toate acestea vor conduce spre împlinirea unei mari renaşteri a poporului chinez şi a culturii sale.”

Chen Lai - Valorile fundamentale ale civilizaţiei chineze. Traducere din limba chineză de Luminiţa Bălan. Editura Integral, colecţia China Integral. 362 pag.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici