Suntem în „anotimpul Crăciunului”. Dintre cărţile pe care le alegem, nimic mai nimerit decât una scrisă special pentru acest „anotimp”.
Jeanette Winterson, una dintre cele mai inventive şi mai îndrăzneţe voci narative contemporane, ne propune în acest volum 12 povestiri şi 12 reţete îmbietoare pentru cele 12 zile ale Crăciunului.
Scriu editorii: „Pentru autoare, Crăciunul e un moment fericit, <
Povestirile despre Crăciun, despre oameni, despre miracolul vieţii.
„Uită-te în parc. Vezi cât de mulţi Oameni de Zăpadă suntem? În fiecare an ne întâlnim iar, fiindcă, o dată ce prindem viaţă, trăim veşnic. Ne vedeţi topindu-ne, pentru că aşa se întâmplă, însă atunci noi mergem mai departe, în următorul loc în care ninge. Şi atunci când copiii rostogolesc iar bulgării, suntem din nou aici”.
„Sufletele noastre de zăpadă nu se topesc. Orice Om de Zăpadă are un Suflet de Zăpadă, care traversează timpul, şi spaţiul, şi gerul, şi gheaţa şi o să ne găseşti lângă urşii polari, şi elani, şi reni. O să ne găseşti aşteptând în nori albi, să ne reîncepem viaţa. Când cade zăpada, nu suntem nici noi prea departe”
„Am apăsat clanţa şi am rămas în pragul odăii vag luminate de becul dinspre scări. Lavoarul. Scena Naşterii. Stativul de haine. Pe stativul de haine se afla o rochiţă de copil. Nu o remarcasem prima dată. Probabil mă grăbisem prea tare. Încercând să-mi înăbuş temerile, am intrat hotărâtă şi m-am aplecat să ridic scena de lemn. Era grea şi tocmai o apucasem bine în braţe, când lumina de pe palier s-a stins”.
„Indiferent cum vedem Crăciunul, el ar trebui să fie al nostru, şi nu ceva ce am cumpărat din magazin.”
Jeanette Winterson – „Zile de Crăciun. 12 povestiri şi 12 reţete pentru 12 zile de sărbătoare”. Editura Humanitas fiction. Traducere din engleză şi note de Vali Florescu. 322 pag.