O carte pe zi: „O istorie neaşteptată a celebrităţii. Din epoca bronzului, până în epoca micului ecran” de G. Jenner

„Una dintre realizările de marcă ale lui Jenner este crearea unui gen de istorie popularizată în care fuzionează cercetarea ştiinţifică şi umorul. Plină de aluzii inteligente şi de lucruri amuzante... O carte jucăuşă, care produce bucurie.“ The Guardian

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului O carte pe zi: „O istorie neaşteptată a celebrităţii. Din epoca bronzului, până în epoca micului ecran” de G. Jenner

„O istorie neaşteptată a celebrităţii. Din epoca bronzului, până în epoca micului ecran” de G.Jenner

Scriu editorii: „Celebritatea, cu strălucirea ei de neon şi pozele selfie, ne pare un lucru hipermodern. Dar cei faimoşi ne-au încântat, incitat şi oripilat de mult mai multă vreme decât ne-am putea noi da seama. Fie că a fost vorba de scandalosul lord Byron, a cărui poezie ducea admiratoarele în delir erotic, sau de actriţa franceză Sarah Bernhardt, care avea un cimpanzeu, un picior de lemn şi dormea într-un coşciug şi care a pornit o duşmănie violentă cu fosta ei prietenă cea mai bună, sau de Edmund Kean, uimitorul actor shakespearian al cărui orgoliu monstruos şi alcoolism teribil l-au făcut să fie aproape omorât de propriul public – lista starurilor ale căror cariere s-au consumat cu flacără înainte de Epoca Televiziunii este lungă şi extrem de variată.

Celebrităţile pot fi eroi sau ticăloşi, războinici sau ucigaşi, talente deosebite sau escroci cu înclinaţie pentru minciună, cei care stabilesc moda, provocatori de voie sau victime tragice cărora li se face publicitate ca anomalii ale naturii. Unii au tânjit după faimă, în timp ce alţii au fost forţaţi să o accepte. Unii au descoperit faima de copii, alţii au trebuit să aştepte decenii după o şansă. Dar ceea ce îi uneşte pe toţi este punctul de origine: de la începutul anilor 1700, celebritatea a fost una dintre forţele motrice cele mai puternice din cultura populară, o rudă apropiată şi mai puţin onorabilă a reputaţiei glorioase, iar apariţia ei a ajutat la conturarea atitudinilor publice faţă de etică, identitate naţională, credinţe religioase, bogăţie, sexualitate şi roluri de gen.

În această istorie ambiţioasă, care se întinde de la Epoca Bronzului la zorii Epocii de Aur a televiziunii, Greg Jenner adună o distribuţie deosebită de peste 125 de actori, cântăreţi, dansatori, sportivi, ciudaţi, semizei, ticăloşi şi nu numai, în căutarea rădăcinilor istorice ale celebrităţii. Ne dezvăluie de ce celebritatea a prins brusc viaţă la începutul secolului al XVIII-lea, cum diferă de vechile idei de faimă, tehnicile prin care a fost obţinută şi cum a fost păstrată, efectul pe care l-a avut asupra gustului public şi povara psihologică a celebrităţii de pe umerii celor aflaţi direct în lumina reflectoarelor. Este o explorare surprinzătoare, amuzantă şi fascinantă atât a unei epoci trecute, cât şi a modului în care am ajuns să trăim într-o societate modernă, obsedată de celebritate.”

„Jenner se comportă precum Oscar Wilde, împrăştiind înţelepciune şi spirit, în egală măsură, producând o carte extrem de plăcută şi o analiză profundă despre viaţa anumitor oameni.“ The Irish Times

Gregg Jenner este istoric britanic, realizator de emisiuni radio-TV şi autor cunoscut pentru faptul că foloseşte umorul şi cultura pop pentru a comunica informaţii despre complexităţile trecutului.

Gregg Jenner - O istorie neaşteptată a celebrităţii. Din epoca bronzului, până în epoca micului ecran. Traducere din limba engleză de Diana David. Editura Litera. 470 pag.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici