- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (02.01.2015, 16:48)
- Dorina Călin
O echipă de tineri români strânge fonduri pentru realizarea unui film despre "Experimentul Piteşti"
Mai mulţi tineri români şi-au propus să realizeze filmul "Herman" - care prezintă povestea uneia dintre cele mai dure închisori din perioada comunistă, cea de la Piteşti, unde s-a pus accent pe "reeducarea prin tortură", - şi au început o campanie de strângere de fonduri pentru producţia peliculei.
Urmărește
780 afișări
O echipă de tineri români strânge fonduri pentru realizarea unui film despre "Experimentul Piteşti" (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
Inspirat din viaţa celui mai infam torţionar al regimului comunist, "Herman" spune povestea închisorii de la Piteşti. În film este vorba despre un tânăr promiţător care, din cauza unor circumstanţe cumplite, se schimbă radical şi devine unul dintre cele mai controversate personaje din istoria României, în doar câţiva ani. Aparent un arhanghel al morţii, care a adus teroare şi ruşine în inimile şi minţile multor prizonieri politici, în anii 1950, Herman a fost, de fapt, o marionetă a Securităţii Naţionale, se arată în prezentarea filmului de pe site-ul indiegogo.com.
Echipa din spatele filmului este alcătuită din tineri pasionaţi de film şi cinematografie: Alexandra Axinte (scenarist), Cosmin Dumitrache (operator cameră), Ştefan Săndulescu (operator de sunet) şi Victoria Baltag (producător şi regizor).
Ideea acestui film despre comunism a apărut în urmă cu patru ani, când Victoria Baltag a vizitat, pentru prima dată, închisorile comuniste din România, unde mai mulţi studenţi, intelectuali, politicieni au murit torturaţi.
TITLURILE ZILEI
-
astăzi, 09:00
• Live text Războiul din Ucraina, ziua 1077. Trump îl numeşte oficial pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia / Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an
-
astăzi, 08:38
-
astăzi, 07:13
• El Salvador va accepta deportaţi de orice naţionalitate, inclusiv americani condamnaţi
-
astăzi, 07:05
• SUA suspendă impunerea de taxe vamale Canadei pentru 30 de zile
-
astăzi, 07:20
• EXCLUSIV MEDIAFAX: Analiza macroeconomică a bugetului României pentru anul 2025
-
ieri, 22:13
• Dosarul Nordis: Laura Vicol şi soţul ei, Vladimir Ciorbă, scoşi de la DIICOT şi duşi în Arest
-
ieri, 21:46
• Andreea Cosma, pusă sub acuzare în dosarul Nordis: În biroul meu nu s-a dublat nicio promisiune
-
ieri, 22:43
• Ce vrea Trump să primească din partea Kievului în schimbul continuării sprijinului financiar
-
ieri, 21:57
-
ieri, 21:45
• SUA ar putea cumpăra TikTok-ul. Trump ordonă crearea unui fond suveran de investiţii
-
ieri, 18:25
-
ieri, 17:19
-
ieri, 17:00
-
ieri, 20:35
-
ieri, 17:24
"Aceasta este o poveste care trebuie spusă şi oamenii trebuie să ştie ce s-a întâmplat în această perioadă", spune echipa filmului.
Filmul este o docu-dramă care se concentrează pe o poveste de viaţă reală. De asemenea, echipa proiectului îşi doreşte ca pelicula să participe la Festivalul de Film de la Cannes şi la alte competiţii de profil.
Pentru realizarea acestui film, echipa a început o campanie de strângere de fonduri pe site-ul indiegogo.com, unde cei interesaţi - care vor să ajute la realizarea acestei pelicule - pot dona bani.
Început în septembrie 1949, experimentul de la Piteşti a fost precedat de antecedentele de la penitenciarele Suceava şi Târguşor, unde s-a folosit pentru prima oară termenul de "reeducare", intenţionându-se convertirea ideologică la noile comandamente ale puterii comuniste, se arată pe site-ul CNSAS. Cum "elementele" cele mai active, recalcitrante şi intratabile erau studenţii încarceraţi, apropiaţi sau membri ai Mişcării Legionare, s-a decis transferarea acestora la Piteşti şi debutul unei formule de "reabilitare pe baze noi". Primele grupuri de studenţi deţinuţi au fost transferate la Penitenciarul din Piteşti pe 4 februarie 1949.
Piteştiul a constituit prima încercare consolidată de aplicare a strategiilor informativ-operative, în mediu controlat, având ca principale mize destructurarea conştiinţelor şi obţinerea informaţiilor compromiţătoare, cu orice risc, independent de consecinţe. Strategiile informativ-operative ale Securităţii au fost transferate în rândul deţinuţilor prin practica recrutărilor şi a culegerii de informaţii, pe fondul unui scenariu ritual, marcat de cruzimi greu imaginabile. Coordonarea întregii acţiuni a fost făcută de Teohari Georgescu (ministrul de Interne), Marin Jianu (ministru adjunct al MAI), Gheorghe Pintilie (şeful D.G.S.P.), Al. Nicolschi (subdirector general în D.G.S.P.), Iosif Nemeş (primul şef al Serviciului Operativ, înlocuit de lt.col. Tudor Sepeanu şi apoi de mr. Coman Stoilescu), colonelul Mişu Dulgheru (şeful Direcţiei Anchete Penale) şi Gavril Birtaş (şeful Direcţiei I, Informaţii Interne).
Scopul torturilor, al bătăilor, al umilirii simbolice a fost - în primă instanţă - obţinerea demascărilor. Realizarea lor nu garanta, însă, oprirea cruzimilor, cel implicat putând fi oricând subiectul violenţelor. N-a existat un scop real al operaţiunii de la Piteşti, altul decât exterminarea fizică a deţinuţilor sau exerciţiul sadic al cruzimii. La sfârşitul lui august 1951, operaţiunile de la Piteşti s-au încheiat prin transferul tuturor deţinuţilor implicaţi la penitenciarul Gherla. Au existat mai multe încercări de "exportare" a metodelor destructurante puse în practică la Piteşti, la Gherla, Braşov şi Târgu Ocna.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ninsori și furtuni electrice. Meteorologii Accuweather anunță o primăvară cum n-a mai fost în București
CANCAN.RO
ZODIILE protejate și favorizate de Univers, în februarie 2025. Cine sunt cei mai norocoși nativi, în ultima lună de iarnă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe