- Home
- Cultură-Media
- BISTRIŢA, (09.03.2012, 17:55)
Oltean susţine necesitatea unei legi care să reglementeze presa online. Cum comentează jurnaliştii
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, susţine că ar trebui să existe o lege care să îi pedepsească şi pe cei care "se ascund în spatele presei online" ca să înjure oameni, nu doar un organism de control al audio-vizualului, el cerând ajutorul jurnaliştilor pentru a promova o astfel de lege.
Urmărește
569 afișări
Oltean susţine necesitatea unei legi care să reglementeze presa online (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Ioan Oltean a fost întrebat de ce trebuie să existe un organism de control al audio-vizualului în condiţiile în care presa scrisă nu are un astfel de organism care să o verifice.
"Şi eu am convingerea că această lege ar trebui modificată pentru că, dacă se pedepseşte o televiziune pentru că te înjură, cred că nu e mai prejos să aplici o sancţiune şi celui care te înjură în presa online. Eu aş fi primul interesat, fiindcă mulţi se ascund în spatele presei online şi te fac în toate felurile şi nu este corect", a afirmat Oltean.
El a spus că, în opinia sa, va trebui gândit ca legislaţia să se aplice celor care se ascund în spatele presei online pentru a aduce jigniri unor oameni, indiferent că sunt oameni politici sau simpli cetăţeni ai acestei ţări.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
Poliţiştii protestează în toată ţara. Unii donează sânge în loc să meargă la muncă
-
Donald Trump anunţă că se va întâlni „foarte repede” cu Putin după preluarea mandatului la Casa Albă
-
Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
"Probabil că, în această privinţă, nu ar fi lipsită de importanţă o iniţiativă chiar a voastră (n.r. - a jurnaliştilor) pentru că sunteţi cunoscători ai fenomenului şi nu cred că poate fi tratată cu indiferenţă această atitudine a voastră. Eu, personal, subscriu unei asemenea iniţiative care mi se pare de bun simţ şi absolut oportună", a spus Ioan Oltean.
- Crasnea (CRP): Îndemnul lui Oltean este ipocrit. Politicienii vor legea în presă după regulile lor
Preşedintele Clubului Român de Presă, Indira Crasnea, a declarat pentru MEDIAFAX că îndemnul lui Ioan Oltean către jurnalişti de a iniţia o lege pentru presa online este ipocrit, politicienii dorind de fapt o astfel de lege după regulile lor.
"Ciclic, diverşi politicieni, care au tot felul de supărări personale cu presa, vor legi ale mass-media sau autorităţi de reglementare ale mass-media. Vor reguli făcute de ei şi instituţii de reglementare care au un caracter profund politic. Ei vor să impună standarde jurnaliştilor, dar nu se califică ei înşişi pentru standarde acceptabile ca persoane publice", spune Crasnea.
"Îndemnul lui Ioan Oltean ca un «CNA» al presei scrise să fie o iniţiativă a jurnaliştilor este ipocrit. Guvernul susţinut de partidul domnului Oltean a fost cel care a pus biruri suplimentare pe drepturile de autor ale jurnaliştilor şi nu a avut vreodată o tresărire de susţinere a mass-media după regulile Europei civilizate. «Binele» pe care vrea să ni-l facă domnul Oltean este ca de «avocat al diavolului». Domnul deputat crede că jurnaliştii sunt buni de dus de nas cu îndemnuri mieroase", mai spune preşedintele CRP.
- C.T.Popescu: Internetul, emblemă a libertăţii de exprimare. Trebuie să se aibă grijă cu reglementarea
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la ideea lui Ioan Oltean de reglementare a presei online, că nu respinge ideea unor reglementări, însă chestiunea trebuie tratată cu mare grijă, întrucât internetul este o emblemă a libertăţii de exprimare.
"Online-ul înseamnă în primul rând libertate de exprimare. A funcţionat în situaţii de blocare a celorlalte posibilităţi de comunicare, ca în Republica Moldova sau în ţările arabe. Având în vedere această emblemă a netului ca libertate de exprimare, trebuie avut mare grijă", a spus Cristian Tudor Popescu, precizând însă că nu respinge ideea unor reglementări în presa online.
C.T. Popescu a mai spus că trebuie luate în considerare şi reacţiile care ar urma la o astfel de lege, având în vedere demonstraţiile anti-ACTA.
Jurnalistul a mai subliniat că opinia sa este a unui om care, la fiecare articol scris, primeşte pe internet "şuvoaie de insulte demente şi calomnii nebuneşti". "Dar chiar şi aşa, consider că trebuie avut mare grijă cu libertatea de exprimare", a încheiat acesta.
- Cartianu: Sunt de acord cu legiferarea mediului online, pentru a pune stavilă furtului de informaţii
Jurnalistul Grigore Cartianu a declarat pentru MEDIAFAX, referitor la propunerea lui Ioan Oltean de reglementare a presei online, că este de acord cu legiferarea mediului online, dar nu pentru a stopa injuriile şi cu atât mai puţin criticile, ci pentru a pune stavilă furtului de informaţii.
"În mediul online nu se mai respectă nicio regulă a dreptului de proprietate şi a drepturilor de autor. Unii produc informaţii cu valoare adăugată, iar alţii o iau gratis şi fără să întrebe şi o postează pe site-urile lor, făcându-şi în acest fel trafic. E ca şi cum cineva are un magazin şi îl aprovizionează şi alţii se înfruptă gratis şi vând acea marfă în magazinele lor. Cu alte cuvinte: stop hoţiei de pe internet", a spus Grigore Cartianu, precizând că se referă nu numai la furtul de informaţii, ci şi de muzică sau literatură.
Cartianu a mai spus că ar fi de acord cu existenţa unui organism de reglementare a presei online, care "să vegheze în special la respectarea dreptului de proprietate".
- Petrişor Obae: Soluţia viabilă de reglementare a presei scrise sau online este autoreglementarea
Bloggerul Petrişor Obae a declarat pentru MEDIAFAX că singura soluţie viabilă pentru reglementarea presei scrise sau online este autoreglementarea, însă nu se poate vorbi de o solidaritate de breaslă de la care să pornească această autoreglementare.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, susţine că ar trebui să existe o lege care să îi pedepsească şi pe cei care "se ascund în spatele presei online" ca să înjure oameni, nu doar un organism de control al audiovizualului, el cerând ajutorul jurnaliştilor pentru a promova o astfel de lege.
"Partea bună a acestui demers e că a fost adresat jurnaliştilor", a spus Obae, adăugând însă că acest lucru este inutil, întrucât breasla este desolidarizată.
Petrişor Obae susţine totuşi că singura soluţie viabilă pentru o reglementare a mediului scris sau online este autoreglementarea, apreciind că "este periculos să se vină din partea Parlamentului şi mediului politic cu o idee de legiferare a spaţiului online", chiar dacă acesta "are destule hibe". Obae a adăugat că "înjurătura şi calomnia rămân injurătură şi calomnie oriunde ar fi expuse - în televiziune, pe internet sau în piaţa publică".
Pe de altă parte, el nu este de acord cu ideea unui organism de reglementare a presei online, aşa cum este Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru radio şi televiziune, întrucât relaţia CNA cu aceste media se bazează pe faptul că această autoritate acordă o licenţă posturilor şi, în schimb, aceastea se obligă să respecte Legea audiovizualului şi anumite norme de conduită.
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Oltean, despre sancţiunea dată Antenei 1 de CNA pentru imaginile cu Boc: Decizia a fost sub aşteptări, adică slabă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe