- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (14.02.2011, 18:12)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Operatorii de cablu nu vor mai fi obligaţi să retransmită televiziunile comerciale - proiect
Televiziunile comerciale nu vor mai fi obligatorii la retransmisie în grilele operatorilor de cablu, potrivit unei iniţiative legislative de modificare a Legii audiovizualului, semnată de vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda, dar şi de deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac.
Urmărește
284 afișări
Operatorii de cablu nu vor mai fi obligaţi să retransmită televiziunile comerciale - proiect (Imagine: Shutterstock)
Iniţiativa legislativă de modificare a Legii audiovizualului 504/2002 a fost depusă săptămâna trecută la Parlament.
Una dintre cele mai importante modificări aduse de proiectul legislativ actualei Legi a audiovizualului este cea de la articolul 82, care reglementează principiul "must carry", ce le impune în prezent operatorilor de cablu obligativitatea de a retransmite toate televiziunile operate de Societatea Română de Televiziune (SRTv), televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5) şi celelalte servicii de programe libere la retransmisie în ordinea indicelui anual de audienţă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Acelaşi articol prevede faptul că "distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei".
Potrivit site-ului CNA, pentru respectarea prevederilor articolului 82 din Legea audiovizualului, operatorii de cablu trebuie să retransmită în prezent, obligatoriu:
► posturile SRTv (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, Studiourile teritoriale ale TVR din Cluj, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara; televiziunile stabilite prin acorduri internaţionale (TV5);
► serviciile de programe libere la retransmisie - în ordinea indicelui anual de audienţă furnizat de Asociaţia Română pentru Măsurarea Audienţelor (Pro TV, Antena 1, Realitatea TV, Kanal D, Prima TV, Antena 3, OTV, Naţional TV, Taraf TV, Favorit TV, Kiss TV, N24 Plus, U televiziune interactivă, Mynele TV, DDTV, Trinitas TV, Music Channel, TV Neptun, Alfa Omega TV, Party TV, The Money Channel, TVRM Educaţional, Speranţa TV, Canal Teleshop şi Alpha TV).
În proiectul de lege, iniţiat de Raluca Turcan, Cezar Preda, Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac, regula "must carry" este modificată, operatorii de cablu nemaifiind obligaţi să retransmită televiziunile comerciale.
Astfel, în proiectul de lege, articolul 82, alineatul 1 are următorul conţinut: "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţelele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa, fără condiţionări tehnice sau financiare, serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune, destinate publicului din România, precum şi serviciile de televiziune a căror retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte (TV5, n.r.)".
Alineatul 2 al aceluiaşi articol din iniţiativa legislativă prevede că: "Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe de televiziune regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există, precum şi două programe de radiodifuziune".
Proiectul de lege a fost depus săptămâna trecută la Parlament, după ce, în noiembrie 2010, Raluca Turcan, vicepreşedinte PDL şi preşedinte al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, a declarat că parlamentarii nu îşi propun "să dea o lovitură economică televiziunilor private", prin scoaterea lor din "must carry".
"Nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private, ele trebuie încurajate, trebuie definit mai bine rolul televiziunii publice şi al radioului public, dar, dacă ar fi să renunţăm la acest principiu, e posibil să se ajungă la situaţii în care anumiţi cablişti să preia televiziuni contra cost, ceea ce ar duce la distorsionare a liberei concurenţe", a spus atunci Turcan.
Declaraţiile Ralucăi Turcan au venit în contextul în care unii dintre membrii CNA şi-au manifestat nemulţumirea faţă de forma actuală a articolului 82 din Legea audiovizualului, care a făcut ca televiziuni comerciale de manele să fie obligatorii în ofertele cabliştilor. În urma discuţiilor din şedinţa CNA din 11 noiembrie 2010, dar şi din mai multe şedinţe ale Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor s-au conturat două propuneri ale Consiliului cu privire la televizunile care ar trebui să fie retransmise în mod obligatoriu de distribuitorii de servicii prin cablu, după modificarea articolului 82.
Pe de altă parte, Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA) a solicitat, în 22 noiembrie 2010, Parlamentului să nu dea curs propunerii CNA de eliminare din Legea audiovizualului a dreptului televiziunilor private de a beneficia de retransmisie obligatorie în cablu, la care ar duce modificarea regulii "must carry".
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Raluca Turcan: Prin "must carry" nu ne propunem să dăm o lovitură economică televiziunilor private
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe