Oraşul Nădlac, model european de convieţuire interetnică

Consiliul Europei (CoE) intenţionează să includă oraşul arădean Nădlac în reţeaua oraşelor europene interculturale, ca model de convieţuire interentică, aici existând cea mai mare comunitate de slovaci din ţară, a anunţat, marţi, secretarul general adjunct al CoE, Gabriella Battaini-Dragoni.

Urmărește
2020 afișări
Imaginea articolului Oraşul Nădlac, model european de convieţuire interetnică

Oraşul Nădlac, model european de convieţurire interetnică (Imagine: Diana Iurkiewicz/Mediafax Foto)

Secretarul general adjunct al Consiliul Europei, Gabriella Battaini-Dragoni, a declarat, marţi, la sărbătorirea împlinirii a 210 ani de la apariţia slovacilor în oraşul arădean Nădlac, că localitatea este un model de convieţuire a minorităţilor, model care trebuie promovat în plan internaţional, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gabriella Battaini-Dragoni a anunţat că oraşul Nădlac va fi propus, la Consiliul Europei, pentru a fi inclus în reţeaua oraşelor europene interculturale, ca model de convieţuire interetnică.

"Istoria ne-a arătat că, de fiecare dată, diversitatea poate deveni o problemă. Istoria Nădlacului are multe lecţii de învăţat (…) Felicit oraşul pentru succesul pentru care l-a înregistrat în domeniul diversităţii interetnice. Vom studia cu interes, la Strasbourg, soluţiile implementate de administraţia locală, care a făcut din Nădlac un oraş tolerant. Am avea nevoie de sute de oraşe cum este acesta în Europa. Este intenţia mea să includ Nădlacul în reţeaua noastră de oraşe interculturale", a spus Gabriella Battaini-Dragoni.

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, prezent la eveniment, a spus că localitatea arădeană este "un model cultural remarcabil de convieţuire între români, ca populaţie majoritară şi o minoritate din România".

Vicepremierul slovac Miroslav Lajcak, ministrul al Afacerilor Externe, a declarat, la rândul său, că propune Strabourg-ului adoptarea formulei ”modelul nădlăcan de soluţionare a problematicii minorităţlor”.

"Nu ar trebui să se umble după inspirarţii doar în îndepărtata Scandinavie, ci şi în cealaltă parte a continentului (…) De-a lungul istoriei, slovacii şi-au părăsit locurile lor natale, dar în puţine ţări în care s-au stabilit au găsit condiţii atât de bune de convieţuire ca la Nădlac. Aici au reuşit să-şi păstreze identitatea, să-şi dezvolte cultura", a spus Miroslav Lajcak.

La Conferinţa Internaţională "210 ani de conveiţuire. Nădlac - model al culturalităţii", desfăşurată, marţi, în oraşul arădean, au avut loc dezbateri pe subiecte precum "Cooperarea interguvenamentală româno-slovacă pe tema minorităţilor", "Tradiţii culturale şi moştenirea minorităţii" sau "Limba maternă -aspect cheie în protecţia minorităţilor".

În Nădlac se află cea mai mare comunitate de slovaci din România, numărând peste 4.000 de persoane, adică jumătate din populaţia localităţii.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici