- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (05.07.2015, 15:17)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în concerte în Italia, Franţa şi Austria
Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal, va susţine, în perioada iulie-octombrie, mai multe concerte în străinătate, în Italia, Franţa şi Austria, dar şi în România, pe scena Festivalului Internaţional "George Enescu".
Urmărește
542 afișări
Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, în concerte în Italia, Franţa şi Austria (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Primul eveniment la care va participa Orchestra Română de Tineret va avea loc pe 18 iulie, la Toblach (Dobbiaco) - Italia, în Sala "Gustav Mahler", în deschiderea Festivalului Internaţional "Gustav Mahler". Pe scena acestui festival, Orchestra Română de Tineret va evolua sub bagheta lui Cristian Mandeal, iar solistă va fi pianista Oxana Corjos. În programul acestei reprezentaţii se vor afla lucrări de George Enescu, Richard Strauss şi Gustav Mahler.
Totodată, pe 30 august, la Bucureşti, la Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, Orchestra Română de Tineret va evolua în deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu", alături de Corul Filarmonicii "George Enescu", dirijor Ion Iosif Prunner, şi de Corul de Copii Radio, în timp ce solistă va fi Sarah Chang. Sub bagheta lui Kristjan Järvi, vor putea fi ascultate: George Enescu - "Rapsodia op. 11, nr. 1 , în La major", Jean Sibelius - "Concertul pentru vioară şi orchestră, op. 47, în re minor", şi Carl Orff - "Carmina Burana".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Pe 2 septembrie, la Aix-en-Provence (Franţa), la Grande Theatre de Provence, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, va prezenta un program de George Enescu, cu "Rapsodia op. 11, nr. 1, în La major" şi "Suita nr. 1, op. 9, în Do major", iar în partea a doua trei celebre lucrări de Piotr Ilici Ceaikovski: Poemul simfonic "Furtuna", op. 18, Poemul simfonic "Francesca da Rimini", 32, şi Uvertura fantezie "Romeo şi Julieta".
De asemenea, pe 28 octombrie, la Konzerhaus, Viena, tot sub bagheta lui Cristian Mandeal, Orchestra Română de Tineret va prezenta un program cuprinzând George Enescu - "Rapsodia op. 11, nr. 1, în La major", Maurice Ravel - "Rapsodia spaniolă" şi Piotr Ilici Ceaikovski - "Simfonia nr. 6 , op. 74, 'Patetica'".
Participarea Orchestrei Române de Tineret la această serie de turnee are loc cu sprijinul Institutului Cultural Român, fiind anunţată, într-un comunicat remis MEDIAFAX, de Tinerimea Română.
În cei peste 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal şi-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. A studiat la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" timp de 10 ani (1965 - 1975) pianul principal, dirijatul (Constantin Bugeanu) şi compoziţia (Ştefan Niculescu), completându-şi ulterior studiile la Berlin (Herbert von Karajan, 1980) şi München (Sergiu Celibidache, 1990). A început prin a fi corepetitor la Opera Română Bucureşti (1974 - 1977), devenind apoi dirijor al Filarmonicilor din Târgu-Mureş (1977 - 1980), Cluj (1980 - 1987) şi Bucureşti (1987 - 2009).
A fost director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu", ediţiile 2001 şi 2003. Ca dirijor principal şi director general al Filarmonicii "George Enescu" (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote înalte, lăsând în urmă o instituţie-etalon pentru România.
În străinătate, Cristian Mandeal a dirijat sute de concerte ca invitat a zeci de orchestre, pe patru continente, în 35 de ţări şi 31 de capitale. A participat la multe festivaluri internaţionale de prestigiu în compania celor mai reputaţi solişti ai contemporaneităţii. A fost director artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) şi la Orchestra Naţională Bască - San Sebastian (2001 - 2008), dirijor permanent la Orchestra Haydn din Bolzano e Trento (2000 - 2003), dirijor oaspete principal al Orchestrei Hallé Manchester (2003 - 2008) - primul deţinător al acestui titlu în întreaga existenţă de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) şi al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent).
Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal îl reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă şi dirijează constant, începând din 2008.
Prima orchestră simfonică de tineret din România a luat fiinţă la Sinaia în vara anului 2008, la iniţiativa violoncelistului şi directorului artistic al acesteia, Marin Cazacu, cu sprijinul Fundaţiei "Prietenii muzicii -Serafim Antropov" . Membrii săi, marea majoritate cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani, sunt selectaţi dintre cei mai buni la nivel naţional. Pregătirea tehnică şi artistică este asigurată de la înfiinţare de Cristian Mandeal.
Proiectul "Orchestra Română de Tineret - spirit enescian şi tradiţie europeană" a pornit din necesitatea racordării tinerei generaţii de muzicieni români la exigenţele şi aspiraţiile artistice europene. Membră din 2011 a EFNYO (European Federation of National Youth Orchestras), Orchestra Română de Tineret a participat la toate ediţiile Festivalului Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii" de la Sinaia, începând cu anul 2008.
Începând din 2011 a fost constant prezentă în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". În anii 2012 şi 2014, a triumfat în cadrul Festivalului Internaţional al orchestrelor de tineret "Young Euro Classics" de la Berlin. Orchestra Română de Tineret a desfăşurat de asemenea, începând din 2011, turnee internaţionale în Franţa, Germania şi Italia, fiind invitată să concerteze în săli celebre, precum Santa Cecilia din Roma, Konzerthaus şi Berliner Philarmonik din Berlin, fiind prima orchestră din România prezentă în această celebră sală de concert. Orchestra are statutul de invitat permanent al Stagiunilor Magice organizate de Lanto Communication.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate