(P) Pătraşcu Constantin Octavian: "Regula în investiţia în artă este să cumperi artă, dar arta care contează"

Arta este privită deja ca o investiţie cu cel mai mic nivel posibil de risc şi care poate aduce cel mai înalt nivel posibil de profit, nefiind strâns corelată cu active financiare, precum acţiuni sau bonduri. În plus, nici nu este nevoie să fii milionar ca să achiziţionezi arta. "Pentru a deveni un colecţionar de artă contemporană, nu trebuie neapărat să fii bogat", susţine Octavian Constantin Pătraşcu, colecţionar de artă.

Urmărește
1491 afișări
Imaginea articolului (P) Pătraşcu Constantin Octavian: "Regula în investiţia în artă este să cumperi artă, dar arta care contează"

(P) Pătraşcu Constantin Octavian: "Regula în investiţia în artă este să cumperi artă, dar arta care contează"

Arta a devenit un instrument de investitie pe la mijlocul anilor '70, odata cu vanzarea primei opere cu peste un milion de lire sterline. In anii '80 corporatiile au inceput sa aloce fonduri serioase formarii de corporate collections, iar la finele anilor '90, bancile au inceput sa primeasca garantii in arta, pentru ca in anii 2000 UBS sa ofere deja ca instrument de investitie, pe langa actiuni, titluri de stat, etc, si arta.

In timp ce pietele de capital se mentin sub un anumit nivel de stres si volatilitate, dupa iesirea din criza globala, preturile de pe piata de arta au avansat, in mod constant, specialistii estimand cresterea, in continuare, a cererii pentru arta, in conditiile in care averile la nivel global sporesc si apar noi cumparatori privati si institutionali.

"Foarte multi tineri cu functii de middle si top management devin colectionari", sustine Patrascu Constantin Octavian  care adauga ca, "in ciuda prejudecatilor societatii romanesti, pentru a deveni un colectionar de arta contemporana, nu trebuie neaparat sa fii bogat".

De altfel, acelasi lucru lasa sa se inteleaga si Asher Edelman, dealer de arta si in acelasi timp colectionar, cu o cariera impresionanta in spate acumulata pe Wall Street in investment banking, money management si tranzactii cu derivative. El a spus ca are un singur sfat atat pentru colectionarii cu un buget de  doar 1.500 de dolari cat si pentru cei cu 15 milioane de dolari: "petrece doua zile pe saptamana privind arta, pana iti dai seama care este originala" sau altfel spus cea care merita sa fie achizitionata.

Octavian Constantin Patrascu admite faptul ca in Romania, piata de arta, fie ca vorbim de arta clasica, fie contemporana, este una timida, insa "exista potential mare de crestere, dar sa asteptam noul val de High Networth Individual, care va avea mai multa deschidere".

Intr-un an de zile, Octavian Patrascu si-a diversificat portofoliul de arta contemporana cu artisti precum Radu Cioca, Marilena Pleda Sanc sau Claudiu Ciobanu. Valoarea operelor achizitionate de el a crescut cu peste 12%, iar in prezent sunt expuse in galerii.

Dealer-ii in arta creioneaza portretul colectionarului de arta contemporana ca fiind, in general, o persoana tanara, cu profesie liberala, prima generatie de colectionar, cu deschidere catre piete financiare occidentale, cu oportunitati de a calatori in capitale europene si iubitor de servicii si produse premium.

Din 1985, indicele AMR Art 100 a asigurat, in medie, un profit anual de 10%, potrivit datelor ArtAssure.com. Numarul operelor de arta contemporana vandute la casele de licitatii si care constituie in general "inima" pietei de arta globala s-a triplat, in ultimii zece ani. In 2011, de exemplu, mai mult de 41.000 de lucrari de arta contemporana s-au vandut in intreaga lume, un numar record care a generat un venit total de peste 1,26 miliarde de dolari, comparativ cu 87,7 milioane de dolari in 2001.  

Arta tinde sa devina tot mai valoroasa, in contextul in care cererea este de asteptat sa creasca. Cel putin, specialistii prezic cresterea cerererii de arta, in continuare, tinand cont de lipsa de furnizare de arta relevanta si de cresterea puterii de cumparare, ca rezultat al redresarii economice. "Ca in fiecare business, cand cererea va fi mai mare ca oferta de vanzare, intotdeauna pretul si interesul vor creste", subliniaza Patrascu Constantin Octavian.

Daca este sa vorbim despre reguli in investitia in arta, prima este, desigur, "sa cumperi arta", dupa cum spune Octavian Patrascu, iar cea de-a doua, "sa cumperi arta care conteaza".

Pentru cine se intreaba cum functioneaza mecanismul investitiei in arta, tot specialistii ne lamuresc ca nu difera cu nimic de alt tip de investitie. De exemplu, se recomanda realizarea unui portofoliu variat, cu un numar mai mare de artisti. Daca colectionarul tinteste arta moderna, atunci se poate realiza un fond de investitii cu un buget X care poate fi distribuit atat catre o singura lucrare, sau catre mai multe, insa lichidatea unui astfel de fond este mult mai redusa, iar timpii de crestere ai randamentului sunt mai mari.

Oricum, arta ramane unica in flexibilitatea oferita investitorilor pentru diversificarea portofoliilor lor. Cu preturi inca scazute si un trend ascendent puternic, anticipat de catre specialisti, aceasta este varianta ideala pentru inceprea diversificarii investionale, in general.

In plus, sa avem in vedere contextul economic inca fragil. Asher Edelman sublinia, in perioada protestelor Occupy Wall Street, cat de valoroasa este arta ca investitie: "Euro se indreapta vertiginos spre colaps, somajul este ridicat, piata imobiliara este jos, iar oameni furiosi ocupa strazile. Si, oh! da, piata de arta este in plin boom".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici