- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.01.2015, 15:23)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Parlamentari ai PDL şi PNL propun interzicerea cenzurii din comunicarea audiovizuală
Un grup de parlamentari ai PDL şi PNL propun printr-un proiect de lege interzicerea cenzurii asupra comunicării audio-vizuale şi prevede, în caz contrar, sancţionarea cu amendă de la 500.000 de lei la 1.000.000 de lei.
Urmărește
454 afișări
Parlamentari ai PDL şi PNL propun interzicerea cenzurii din comunicarea audiovizuală -proiect (Imagine: Shutterstock)
Astfel, 56 de deputaţi şi senatori ai PNL şi PDL, printre aceştia aflându-se Gheorghe Flutur, Traian Igaş, Varujan Vosganian, Teodor Atanasiu, au iniţiat o propunere legislativa privind înfiinţarea, organizarea şi furnizarea de servicii mass-media audiovizuale, care prevede că "cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă", ca şi "orice ingerinţă asupra conţinutului comunicării audiovizuale".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Iniţiatorii proiectului de lege precizează că, pentru prima dată, proiectul "consacră măsuri sancţionatorii privind cenzura şi ingerinţa în activitatea redacţională a posturilor de radio şi de televiziune, făcând şi distincţia responsabilităţii între persoanele fizice şi persoanele juridice, care pot comite aceste fapte".
Potrivit proiectului de lege, constituie cenzură orice intervenţie făcută de oricare dintre persoanele care au sau nu responsabilităţi editoriale şi care fac presiuni asupra producătorilor, realizatorilor redactorilor sau moderatorilor programelor de radio şi televiziune, "în sensul alterării conţinutului editorial al serviciilor de programe". Încălcarea acestei prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează de CNA, prin decizie, cu amendă curpinsă între 500 000 de lei şi 1 000 000 de lei.
Nu constituie ingerinţe prevederile cuprinse în codurile de conduită profesională, pe care jurnaliştii le adoptă.
Proiectul de lege garantează caracterul confidenţial al surselor de informare utilizate în elaborarea de ştiri şi emisiuni, în caz contrar fiind prevăzută amendă contravenţională de la 50 000 de lei la 100 000 de lei.
Confidenţialitatea surselor de informare obligă, în schimb, la asumarea răspunderii profesionale de către realizatorul ştirii, pentru corectitudinea informaţiilor furnizate, iar ncălcarea acestei prevederi atrage sancţionarea cu amendă de la 10.000 de lie la 20.000 de lei.
Proiectul de lege mai prevede, printre altele, că autorităţile publice abilitatea asigură la cerere protecţia jurnaliştilor, dacă aceştia sunt supuişi unor ameninţări care să le împiedice exercitarea profesiei, precum şi a sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor ţn cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice libera desfăşurare a activităţii lor.
"Desfăşurarea de percheziţii în sediile sau localurile radiodifuzorilor nu trebuie să prejudicieze libera exprimare a jurnaliştilor şi nici nu poate suspenda difuzarea programelor", se mai arată în proiectul de lege.
Proiectul de lege mai cuprinde articole, potrivit cărora "orice persoană are dreptul la propria imagine", realizatorii şi prezentatorii de emisiuni au obligaţia să respecte acest lucru, iar "programele audiovizuale trebuie să respecte dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie".
Proiectul de lege precizează că este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe şi orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naţionalitate, sex, orientare sexuală sau etnie.
Proiectul de lege a fost avizat favorabil de Consiliul Legislativ şi urmează să fie analizat de Camera Deputaţilor, care e prima Cameră sesizată spre dezbatere.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe