- Home
- Cultură-Media
- SAN SEBASTIAN, (05.04.2014, 22:26)
- Diana Pârvulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pelicule de Porumboiu şi Puiu, într-o retrospectivă a filmului est-european la San Sebastian 2014
Lungmetrajele "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, şi "A fost sau n-a fost", de Corneliu Porumboiu, alături de "Pământul nimănui/No Man's Land", de Danis Tanovic, se numără printre cele 50 de filme ale secţiunii "Eastern Promises",o retrospectivă programată la Festivalul San Sebastian 2014.
Urmărește
100 afișări
Cristian Puiu şi Corneliu Porumboiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit variety.com, începând din anul 2000, Europa de Est a generat cel puţin un "nou" val de cineaşti, precum noua generaţie a regizorilor români. Ultimul deceniu şi jumătate a fost marcat de apariţia unui grup de regizori cu educaţie înaltă şi extrem de inteligenţi, eliberaţi de canoanele cinematografiei digitale (căreia, uneori, i-au evidenţiat limitele, aşa cum a făcut-o Corneliu Porumboiu în "Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism"), scutiţi de tirania obligaţiei de a se orienta spre mainstream din cauza nevoii de a-şi vinde filmele către televiziune, care au preferat, în schimb, să abordeze unele dintre cele mai importante teme ale momentului: moştenirea unui sistem totalitar, război - uneori civil, alteori deloc civil -, evenimente istorice relevante, pe care le-au prezentat sub forma unor combinaţii de teatru, şansă şi absurd.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 18:59
-
ieri, 22:00
• Ciolacu: Aderarea completă la Schengen va impulsiona economia României
-
ieri, 17:11
-
ieri, 21:05
-
ieri, 18:19
-
ieri, 20:18
• Rangers - Celtic 3-0. Ianis Hagi a fost omul meciului în derby-ul Scoţiei
-
ieri, 22:13
-
ieri, 16:43
-
ieri, 14:52
-
ieri, 15:36
• Serbia cumpără sistemul lansator de rachete PULS şi dronele Hermes 900
-
ieri, 13:16
• România, inclusă de CNN pe lista celor mai bune locuri de vizitat în 2025
-
ieri, 12:48
-
ieri, 07:45
-
ieri, 10:30
• IBM va lansa cel mai mare computer cuantic din lume în 2025
-
ieri, 10:21
• Adio nave mari? Lumea se schimbă şi vapoarele vor fi din ce în ce mai mici
De asemenea, potrivit site-ului oficial al evenimentului, pelicula "Panihida", de Ana-Felicia Scutelnicu şi Tito Molina, va fi proiectată în secţiunea "Eastern Promises".
Totodată, din titlurile anunţate până acum, la San Sebastian vor fi proiectate lungmetraje precum "The Blacks", de Goran Devic şi Zvonimir Juric, "Children of Sarajevo/ Djeca", de Aida Begic, "Parada/ The Parade", de Srđan Dragojevic, "Ispita Sfântului Anton/ The Temptation of St. Tony", de Veiko Ounpuu, "Război şi bucate/ Cooking History", de Peter Kerekes, "The Wild Bees", de Bohdan Slama, şi "Hac!/ Hukkle", de Gyorgy Palfi.
Corneliu Porumboiu este unul dintre cei mai importanţi regizori din noua cinematografie românească, alături de nume precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu şi Radu Muntean. A luat premiul pentru debut Camera d'Or la Festivalul de Film de la Cannes în 2006, pentru "A fost sau n-a fost?", o comedie despre cum a fost trăită revoluţia din 1989 într-un oraş de provincie. S-a întors la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard, în 2009, cu "Poliţist, adjectiv". Filmul a primit premiul FIPRESCI şi premiul juriului secţiunii Un Certain Regard.
Premiat în 2005, la Festivalul de Film de la Cannes, cu trofeul secţiunii Un Certain Regard, pentru "Moartea domnului Lăzărescu", Cristi Puiu a adunat în lista sa de autor de scenarii de film şi regizor titluri precum "Aurora" (2010), "Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" (2004), "Marfa şi banii" (2001), "Before breakfast" (1995), "25.12. Bucharest, North Railway Station" (1996), "13 - 19 iulie 1998, Craiova, Azilul de bătrâni" (1998).
"Before breakfast", un scurtmetraj de şcoală, a fost selecţionat în 1995 la Festivalul de Film de la Locarno. În 1996, Cristi Puiu şi-a luat diploma la Ecole Superieure d'Arts Visuels din Geneva, cu documentarul "25.12. Bucharest, North Railway Station". După ce s-a întors în România, în 1996, a continuat să picteze şi să facă filme: la început, documentare video, apoi primul său lungmetraj, "Marfa şi banii", pe care l-a regizat după ce a câştigat concursul organizat în 1999 de Oficiul Naţional al Cinematografiei. În 2010, cel de-al treilea lungmetraj pe care îl semnează, "Aurora", a avut premiera mondială în secţiunea Un Certain Regard de la Cannes.
Cea de-a 62-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film San Sebastian se va desfăşura între 19 şi 27 septembrie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: În „România Educată” până la prostire a lui Klaus Iohannis, copilul tău e victimă. Școala la stat l-a învățat să nu știe nimic
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Din ce în ce mai mulți ruși se înrolează de partea Ucrainei. Cum poate influența asta soarta războiului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
PROSPORT.RO
Bursucu a făcut primele declarații după demisia de la Kanal D. Ce a răspuns postul turcilor când a văzut anunțul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe