Peste 10.000 de persoane, la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Peste 10.000 de persoane au participat, vineri seară, la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), programul cuprinzând, printre altele, spectacole de stradă, precum şi un concert susţinut de Ştefan Bănică Jr. în Piaţa Mare a oraşului.

Urmărește
210 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de persoane, la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Peste 10.000 de persoane, la deschiderea Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu a început vineri, programul incluzând zece spectacole de stradă şi concerte în aer liber, conferinţe şi expoziţii, dar şi spectacole de dans şi teatru în şase spaţii de joc închise.

"A fost cea mai frumoasă seară din 19 ediţii de festival în primul rând pentru că Dumnezeu a ţinut cu noi, nu s-a întâmplat niciodată ca în toată ţara să fie asemenea ploaie, iar aici să fie atât de frumos. În acelaşi timp, semnul bucuriei pe care l-au adus prietenii în acest festival, pentru că aceste artificii minunate care au fost dăruite de prieteni pentru că nu au fost bani, anul acesta, pentru ele, de asemenea, cât de multă lume a venit în Piaţă la spectacolele de stradă pe care le-am adus cu eforturi uriaşe, ei bine acest festival va trăi în pofida tuturor greutăţilor şi vom şti să aducem de fiecare dată mare calitate şi valoare. Sunt enorm de mulţi oameni foarte importanţi care au venit. S-au născut şi se vor naşte nenumărate alte proiecte care vor da forţa, valoarea şi capacitatea de a rezista acestui festival. În acelaşi timp, Sibiul dovedeşte acea stare de normalitate, în zona graţiei a marii civilizaţii pe care a ştiut să o impună de-a lungul timpului prin calitatea evenimentelor dezvoltate - ce public civilizat, câtă frumuseţe şi înţelegere, este una din cele mai frumoase seri pe care le-am avut în viaţă şi sper ca cerul senin să fie alături de noi de-a lungul celor zece zile", a declarat directorul festivalului, Constantin Chiriac, la finalul primei zile, încheiată cu un spectacol de artificii oferit gratuit de firma care s-a ocupat de acestea şi la celalalte ediţii.

Prima parte a zilei a fost dedicată conferinţei "Credinţa sub semnul întrebării: pluralitate, diversitate şi nevoia de festivale internaţionale de teatru" susţinută de John Freeman, ce a lansat, de asemenea, cartea "Cele mai importante spectacole din lume: Teatrul lumii de la Peter Brook la Jocurile Olimpice din Sydney", printre care se numără şi producţia "Faust", în regia lui Silviu Purcărete.

Programul a continuat cu spectacolul în tramvaiul de la Sibiu la Răşinari, "Ispita Cioran" în regia lui Gavriil Pinte.

Iubitorii dansului au putut urmări, la Sala Thalia din Sibiu, un spectacol de flamenco, "Latidos", susţinut de compania spaniolă a lui Jose Soriano. Spectacolul, aflat la graniţa dintre tradiţional şi modern, are un concept inovator în care muzica ţigănească fuzionează cu jazz-ul latino.

Silviu Purcărete a adus la Casa de Cultură a Sindicatelor spectacolul "O furtună" al Teatrului Naţional "Marin Sorescu" din Craiova, iar în sala de sport renovată a unui colegiu s-a jucat spectacolul "Woyzek" al celor de la "Sadari Movement Laboratory", distins cu premiile "Herald Angel Award" şi "Total Theatre Award" în cadrul Festivalului Fringe de la Edinburgh.

Aproximativ 10.000 de persoane au urmărit, vineri seară, concertul susţinut de Ştefan Bănică Jr., în Piaţa Mare din Sibiu, urmat de cel mai aşteptat spectacol de stradă al zilei - Sindromul Stockholm 1.2 - susţinut de compania suedeză Burnt Out Punks, o combinaţie punk - rock de circ şi teatru, dar mai ales foc.

Potrivit lui Constantin Chiriac, festivalul demonstrează că nu este un eveniment "făcut pe genunchi", ci unul gândit cu mulţi ani în avans, care aduce bani în comunitate.

"E un brand important al României. Dacă luăm numai sumele pe care statele care şi-au trimis reprezentanţi aici le-au investit ar trebui să dea de gândit. Pentru cinci spectacole, Polonia plăteşte 380.000 de euro, mai mult decât am avut contribuţia anul trecut, de un million şi jumătate de lei de la minister, statul german 480.000 pentru spectacolele care vin de acolo, Japonia pune mai mult de un million pentru ceea ce înseamnă prezenţă japoneză. Sunt sume uriaşe care denotă importanţa acestui festival şi felul în care o lume ştie să investească în el. (…) Nu e un festival heirupist, făcut pe genunchi. Avem deja pregătit pentru anul viitor 80 la sută din spectacole, pentru 2014 avem 40 la sută. Avem contracte semnate şi în 2017, nimic nu se face de pe o zi pe alta. Faptul că numai 21 la sută din bugetul acestui festival sunt bani publici cred că arată forţa, importanţa, seriozitatea şi mai ales nevoia de astfel de evenimente sănătoase care să aducă bani în comunitate, nu să cheltuiască. Festivalul dă şansa celor care prestează servicii să aibă arhiplin peste tot, de la hoteluri la restaurant, la taxiuri", a declarat Constantin Chiriac.

Acesta a adăugat că ministrul Culturii, Mircea Diaconu, intenţionează să vină la FITS, în 1 iunie.

Având în vedere că festivalul are loc în plină campanie electorală, organizatorii au transmis, vineri, prin intermediul unui comunicat de presă, că se delimitează de orice acţiune electorală.

"Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu este un eveniment independent dedicat prin excelenţă artelor spectacolului. Programul oficial al celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu poate fi consultat online pe www.sibfest.ro. Organizatorii evenimentului se delimitează, astfel, de orice alte acţiuni ce nu fac parte din programul oficial al Festivalului şi nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele mesaje electorale sau de altă natură difuzate în spaţiile de joc folosite în acest an. Organizatorii fac apel la adresa participanţilor să respecte caracterul cultural al evenimentelor derulate în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu şi să nu desfăşoare acţiuni care nu vin în spiritul acestui proiect", se arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici