Pianiştii Jean-Claude Pennetier şi Mara Dobrescu susţin un recital, marţi, pe scena Ateneului Român

Pianistul francez Jean-Claude Pennetier şi pianista de origine română Mara Dobrescu interpretează marţi, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Român lucrări de Franz Schubert, Robert Schumann şi Johannes Brahms într-un recital cu valoare de simbol din cadrul Concursului Internaţional "George Enescu".

Urmărește
100 afișări
Imaginea articolului Pianiştii Jean-Claude Pennetier şi Mara Dobrescu susţin un recital, marţi, pe scena Ateneului Român

Pianiştii Jean-Claude Pennetier şi Mara Dobrescu susţin un recital, marţi, pe scena Ateneului Român (Imagine: John Conley)

Jean-Claude Pennetier a fost prezent ca artist invitat şi la Festivalului Enescu 2013, iar în prezent este preşedintele juriului secţiunii Pian a Concursului Enescu 2014. Reputatul pianist i-a fost profesor Marei Dobrescu, una dintre cele mai cunoscute pianiste de origine română, absolventă a Conservatorului din Paris. Cei doi se întâlnesc pentru prima dată pe o scenă românească, pentru a interpreta lucrări de Franz Schubert, Robert Schumann şi Johannes Brahms la Concursul "George Enescu", un eveniment care deschide drumul în cariera internaţională pentru tinerii artişti.

Jean-Claude Pennetier este considerat unul dintre cei mai spectaculoşi pianişti ai generaţiei sale. Concertează alături de orchestre importante, precum Orchestre de Paris, Staatskapelle din Dresda, Orchestra Naţională din Lille, Orchestra NHK din Tokyo. Înregistrările sale cu Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Robert Schumann, Johannes Brahms şi Claude Debussy au fost distinse cu numeroase premii de specialitate.

Mara Dobrescu şi-a început studiile la Liceul de Muzica "George Enescu". A fost remarcată imediat şi a obţinut o bursă a Guvernului francez timp de trei ani la Conservatorul Naţional Superior din Paris, unde a terminat cu cele mai înalte distincţii. În prezent, este invitată să concerteze pe scenele unora dintre cele mai importante insituţii de muzică din lume, de la Théâtre de Chatelet, la l'Auditorium du Musée d'Orsay şi Salle Cortot. Mara Dobrescu face parte şi din Trio Brâncuşi, cu care a înregistrat în anul 2012 integrala triourilor de George Enscu la o casa de discuri Zigzag Territoire (Franţa). Pianista a urmat cursuri de perfecţionare şi cu Martha Argerich.

Accesul publicul în sala de concert este permis chiar şi fără rezervare, în limita locurilor disponibile. Pentru cei care ajung după începerea recitalului, accesul se va putea face la pauză. Următoarele evenimente ale Concursului Enescu 2014 sunt semifinala la secţiunea Pian, care va avea loc miercuri, între orele 10.00 şi 13.00, apoi, de la 17.00, la Sala Mare a Ateneului Român din Capitală, precum şi finala la secţiunea Pian, care va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Mare a Ateneului Român. Semifinala şi finala vor fi transmise live şi pe ecranul din faţa Ateneului, precum şi pe site-ul www.festivalenescu.ro. De asemenea, finala va putea fi urmărită în direct pe TVR HD.

Concursul Internaţional "George Enescu" este construit ca o prelungire firească a Festivalului "George Enescu", cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România. La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni - în calitate de director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar, în anul 1912, a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie -, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici