Pleşu, despre eventuala numire a lui Ştirbu la Cultură: "Un Gigel în plus nu mai contează". Răspunsul lui Gigel Ştirbu

Filosoful Andrei Pleşu a fost întrebat vineri ce părere are despre eventuala numire a lui Gigel Ştirbu la Ministerul Culturii, el declarând că nu îl cunoaşte, nu a auzit niciodată de acesta şi că "un Gigel în plus nu mai contează".

Urmărește
3009 afișări
Imaginea articolului Pleşu, despre eventuala numire a lui Ştirbu la Cultură: "Un Gigel în plus nu mai contează". Răspunsul lui Gigel Ştirbu

Pleşu, despre eventuala numire a lui Ştirbu la Cultură: "Un Gigel în plus nu mai contează" (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Nu am auzit niciodată de domnul ăsta, ori la Cultură îmi imaginez că ar trebui să apară totuşi şi personaje care au un anumit curriculum în domeniu", a spus Pleşu.

El a menţionat că nu ştie cine este Gigel Ştirbu.

"Cum îl cheamă?", s-a interesat Pleşu.

După ce jurnaliştii i-au spus că numele acestuia este Gigel-Sorinel Ştirbu, Pleşu a spus: "După mine, Gigel e foarte potrivit pentru o funcţie care cere anvergură europeană. La noi e plin de Gigei în toate posturile şi în toate instituţiile. Un Gigel în plus nu mai contează".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, vineri, că la nivelul conducerii PNL s-a luat decizia în unanimitate ca Gigel Ştirbu să fie propus pentru portofoliul Culturii, în locul lui Daniel Barbu, cu această decizie fiind informat şi premierul Victor Ponta.

Deputatul Gigel Ştirbu, propus de PNL pentru preluarea portofoliului Culturii, a declarat, vineri, că este convins că va face faţă misiunii care i s-a încredinţat, el arătând că nu trebuie să fie deţinătorul a cel puţin două premii Nobel pentru a fi ministrul Culturii.

Gigel Ştirbu, lui Pleşu: Sunt mândru şi mulţumesc părinţilor de "numele care mi l-au dat"

Deputatul Gigel Ştirbu, propus de PNL pentru portofoliul Culturii, a fost solicitat, vineri, să comenteze declaraţia scriitorului Andrei Pleuşu la adresa sa, privind faptul că "încă un Gigel nu mai contează", el răspunzând că este mândru şi le mulţumeşte părinţilor pentru: "numele care mi l-au dat".

Daniel Barbu a demisionat, joi, din funcţia de ministru al Culturii.

Demisia ministrului Daniel Barbu vine după ce acesta a participat, duminică, la o serie de manifestări denumite SpectActor de la Teatrul Naţional din Craiova, iar, la finalul acestora, a răspuns mai multor întrebări venite din rândul celor prezenţi în sala de spectacole.

Printre răspunsurile ministrului s-a numărat şi cel în care a făcut referire la suma mare alocată pentru programul de prevenire şi combatere HIV/SIDA: "La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevărat următorul lucru. Credeţi-mă, nu vreau să par cinic în faţa dumneavoastră, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetăţeni ai noştri. Bugetul, programul naţional pentru prevenirea şi tratarea HIV/SIDA este jumătate ca buget din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii şi programul naţional de combatere şi tratament HIV/SIDA. Jumătate. Unu la doi. După părerea mea, nu suntem în Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetăţeni afectaţi de acest hidos flagel al epocii noastre. Personal, nu înţeleg. Am fost cutremurat când mi-am dat seama câte Festivaluri Shakespeare sau cât de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare de la Craiova, dacă nu am avea acel program sau dacă acel program ar fi la jumătate", a spus ministrul Daniel Barbu.

Marţi, Ministerul Culturii a remis un comunicat în care arăta că Barbu "regretă profund" "comparaţia nefericită" între bugetul programului de prevenire HIV şi bugetul programelor ministerului pe care îl conduce şi îşi cere scuze "tuturor celor care s-au simţit ofensaţi ori lezaţi de aceste afirmaţiile inadecvate".

Declaraţiile ministrului Daniel Barbu au fost comentate de preşedintele Traian Băsescu şi de liderul PNL, Crin Antonescu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Victor Ponta trebuia să îl demită pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, imediat, chiar de la Johannesburg - unde premierul se afla pentru funeraliile lui Nelson Mandela -, arătând că acesta nu poate demisiona pentru că "este un om cu handicap sufletesc".

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus că demisia este un semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezaţi de o asemenea declaraţie.

"Sunt consternat de afirmaţia pe care a făcut-o (...) O asemenea declaraţie nu-l reprezintă. Demisia face parte şi este un semn de nobleţe aproape în democraţie. Ca semn de respect pentru oamenii care au putut fi lezaţi de o asemenea declaraţie, eu cred că o demisie e suficient de puternică. Şi cred că un lucru la care însuşi Daniel Barbu ţine, umanistul Daniel Barbu, cred că demisia ar fi cel mai puternic mesaj adresat acelor oameni într-o suferinţă cumplită pe care Daniel Barbu n-a vrut, sunt convins, să-i jignească, dar faţă de care a făcut această afirmaţie nefericită", a declarat Crin Antonescu.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, duminică, ministrul Daniel Barbu a fost invitat "în calitate privată, de universitar şi autor", să susţină o conferinţă la Teatrul Naţional din Craiova.

"Conferinţa a avut ca temă «Statul cultural: istorie, memorie şi crize». După conferinţă, la sesiunea informală de întrebări şi răspunsuri, dorind să ilustreze transformările pe care politicile de finanţare a programelor şi evenimentelor culturale le traversează în majoritatea statelor europene, inclusiv în România, ministrul a recurs la o comparaţie între bugetul unui program de sănătate publică şi bugetul programelor Ministerului Culturii", se arăta în comunicat.

Potrivit sursei citate, "deşi nu s-a referit nicio clipă la persoane, ci doar la programe şi nivele de finanţare, comparaţia a fost cu totul nefericită, după cum nepotrivite au fost şi consideraţiile ce au însoţit-o".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici