- Home
- Cultură-Media
- CONSTANŢA, (28.07.2014, 12:00)
- Cosmin Vaideanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
POVESTE URBANĂ: Clădirea BNR Constanţa, închisă acum, a găzduit cel mai luxos hotel din oraş la început de secol XX - FOTO
Una dintre cele mai frumoase clădiri din Constanţa este fostul sediu al BNR, închis acum întrucât are nevoie de reparaţii capitale. Construit în 1913, imobilul a găzduit, la început de secol XX, cel mai luxos hotel din oraş, Mercur, la care era angajat un fost bucătar al Reginei Elisabeta.
Urmărește
2848 afișări
POVESTE URBANĂ: Clădirea BNR Constanţa, închisă acum, a găzduit cel mai luxos hotel din oraş la început de secol XX (Imagine: Cosmin Vaideanu/Mediafax Foto)
Citeşte mai multe poveşti din campania Poveste urbană
Povestea clădirii BNR din Constanţa face parte din proiectul ”Poveste Urbană”, lansat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, care îşi propune să scoată la lumină poveştile caselor vechi, adevărate comori arhitecturale, ce se pierd însă în zgomotul cotidian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
„Nu putem da oameni afară" - reacţia firmelor la decizia guvernului de a anula facilităţile fiscale
-
„Nu hrăniţi trollul”. Olaf Scholz reacţionează la insultele făcute de Elon Musk
-
Zelenski s-a oferit să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu active ruseşti îngheţate
Mediafax vă prezintă povestea clădirii BNR din Constanţa.
Fostul sediu al Băncii Naţionale din Constanţa este una dintre cele mai vechi clădiri din municipiu, fiind ridicată în prima parte a secolului XX. A funcţionat o perioadă ca hotel, după care a fost cumpărată de diverse bănci, în prezent fiind în proprietatea BNR. Imobilul, monument istoric, este acum închis, având nevoie de reparaţii capitale.
Clădirea BNR se află în Piaţa Ovidiu, vizavi de Edificiul Roman cu Mozaic, iar în spatele imobilului este portul turistic Tomis.
Deşi în cea mai mare parte a existenţei sale a găzduit diverse sedii de bancă, nu aceasta era destinaţia iniţială a clădirii. În acest loc a funcţionat în primii ani din secolul XX poate cel mai luxos hotel din Constanţa din acele vremuri - Hotelul Mercur.
Povestea începe undeva spre finalul secolului XIX, când pe locul actual al clădirii a funcţionat Gambetta, unul dintre cele mai căutate hoteluri din Constanţa din acea perioadă. Însă problema principală a acestei unităţi a fost faptul că nu avea o fundaţie solidă şi exista riscul să se prăbuşească în orice moment. Din acest motiv, autorităţile au decis demolarea, Gambetta fiind dărâmat la solicitarea arhitectului Nicolae Loghin, şeful serviciului tehnic al Primăriei Constanţa, după cum menţionează un document din anul 1911.
Locul nu avea să rămână pustiu prea multă vreme pentru că acolo a fost ridicat Hotelul Mercur.
Istoricul de artă Doina Păuleanu spune că autorizaţia de construcţie pentru noua clădire a fost emisă la 12 iuie 1913 pe numele Ştefan Hagi Tudorache, reprezentant al Societăţii Cooperative Mercur.
“Planul clădirii a fost semnat de către arhitectul Nicolae Michăescu, iar noua construcţie era perfect adaptată terenului, atât prin înscrierea ei pe faleza abruptă, cât şi prin prelungirea ei spre nord, aripă care asigură un parapet împotriva vântului pentru întreaga faţadă”, explică Doina Păuleanu.
Potrivit autorizaţiei de construire, hotelul urma să aibă peste două mii de metri pătraţi repartizaţi în “subsoluri, antre sol, parter şi trei etaje”. De asemenea, proprietarul îşi propusese să realizeze cel mai modern hotel din oraş şi, pe lângă confortul oferit oaspeţilor, dorea ca unitatea să aibă şi un personal calificat.
Hotelul Mercur avea două ascensoare, iluminat electric, băi la fiecare etaj, apă caldă şi rece în fiecare cameră, calorifer, telefon, sală de lectură, terase în amfiteatru cu vedere la mare. Mobilierul a fost cumpărat de la una dintre cele mai renumite firme din străinătate, iar personalul hotelului a fost recrutat din Bucureşti. O atenţie deosebită era acordată şi bucătăriei, dotată cu cele mai moderne ustensile, iar alimentele erau examinate zilnic de medicul hotelului.
Istoricul de artă Doina Păuleanu spune că la bucătăria Hotelului Mercur fusese angajat fostul bucătar al Reginei Elisabeta, Alfredo de Lordo, iar clienţii restaurantului putea asculta atât muzică simfonică, dar şi cântece naţionale de la orchestra formată din zece profesori de muzică şi absolvenţi ai Conservatorului.
După război, până în 1927, clădirea, care are parter, patru etaje şi terasă, fiind realizată în stil ecletic cu elemente decorative specifice stilului neoromânesc, a adăpostit birourile societăţii Mercur, după care a fost vândută. Ea a fost cumpărată de Banca Marmorosch Blank & Co., apoi a fost închiriată Bursei de Comerţ Constanţa, iar ulterior acolo s-a instalat Banca Industriilor şi Meseriilor Dobrogene.
Istoricul Doina Păuleanu a precizat că, deşi clădirea a suferit diverse intervenţii ulterioare, acestea nu i-au modificat farmecul.
“Clădirea a suferit vizibile intervenţii ulterioare, care nu i-au putut altera aspectul pretenţios ecletic, intrat în specificul zonei. Privită dinspre larg, pare să sprijine platforma înaltă a Pieţei Ovidiu prin contraforte teribile, care o fac să pară şi chiar să fie, inexpugnabilă”, a explicat Doina Păuleanu.
În perioada comunistă, în această clădire a funcţionat sucursala din Constanţa a Băncii Naţionale, iar în prezent imobilul se află tot în proprietatea BNR, fiind închis însă întrucât este în curs de renovare. Cu prilejul celei mai recente vizite făcute la Constanţa, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a vorbit şi despre problemele întâmpinate pentru reabilitarea clădirii, blocată de doi ani din cauza contestaţiilor.
“Vom face o sucursală în centrul vechi al Constanţei, unde a fost, de fapt. Poate din neglijenţă, din întâmplare, s-a tot întârziat refacerea unei clădiri de patrimoniu chiar în Piaţa Ovidiu. Trebuie să ne facem datoria să o terminăm în ciuda dificultăţilor pe care le întâmpinăm în a aplica legea. Contestaţii, licitaţii, iarăşi contestaţii, iarăşi licitaţii, dar până la urmă cred că or să obosească ceilalţi, nu o să obosim noi ca să terminăm această clădire”, spunea Mugur Isărescu, în luna iunie.
Proiectul "Poveste Urbană”, lansat de Fundaţia pentru Educaţie şi Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, este o invitaţie către public să descopere casele vechi, cu valoare arhitecturală, din marile oraşe ale României (Bucureşti, Braşov, Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova şi Constanţa), care sunt neglijate sau pierdute în zgomotul şi agitaţia citadină. Publicul este invitat ca în lunile iunie - august 2014 să fotografieze casele vechi, cu potenţială valoare istorică, şi să încarce fotografiile online, pe platforma www.povesteurbana.gandul.info. Acestea se vor regăsi şi pe pagina de Facebook "Poveste Urbana".
Pe lângă fotografie, alături de adresă şi câteva informaţii (opţionale) despre anul sau numele arhitectului casei, se caută poveştile imobilului sau ale foştilor proprietari, familii ce au trăit în înfloritoarea perioadă interbelică, sau au trecut prin zbuciumul instalării regimului comunist.
Fotografiile şi poveştile adunate pe parcursul acestei perioade vor fi folosite pentru construirea unui ghid urban mobil – o aplicaţie pentru mobil ce va fi disponibilă, gratuit, în AppStore şi PlayStore, din luna octombrie a acestui an.
În data de 12 august, va avea loc o tragere la sorţi, în care vor intra toţi utilizatorii ce au încărcat o fotografie până la data de 10 august 2014. La extragere vor fi desemnaţi 30 de câştigători, care vor primi fiecare câte un album de fotografie.
Citeşte şi:
POVESTE URBANĂ: Cândva simbol al Constanţei, Casa cu lei, construită de un negustor armean în 1895, e acum ruină - FOTO
Citeşte şi:
POVESTE URBANĂ: Palatul Banffy, perla clădirilor din Cluj. Arhitectul acestuia a primit salariul pe 100 de ani - FOTO
Citeşte şi:
POVESTE URBANĂ: Casa Brück din Timişoara, veche de peste 100 de ani, renovată de un italian - FOTO
Citeşte şi:
POVESTE URBANĂ: Casa Melik, o parte a istoriei României, impresionează în circuitul arhitectural bucureştean - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: POVESTE URBANĂ: Cândva simbol al Constanţei, Casa cu lei, construită de un negustor armean în 1895, e acum ruină - FOTO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe