- Home
- Cultură-Media
- PARIS, (03.11.2015, 14:13)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premiul Goncourt 2015, cea mai importantă distincţie a literaturii franceze, câştigat de scriitorul Mathias Enard
Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud, informează lefigaro.fr.
Urmărește
503 afișări
Premiul Goncourt 2015, câştigat de scriitorul Mathias Enard (Imagine: pensee-sauvage.fr)
Romanul "Boussole" a fost ales câştigător de membrii Academiei Goncourt încă din primul tur de scrutin, cu şase voturi, contra două voturi primite de Tobie Nathan, autorul volumului "Ce pays qui te ressemble" şi un vot primit de Hédi Kaddour, autorul romanului "Les Prépondérants". Celălalt finalist al premiului Goncourt din acest an a fost scriitoarea Nathalie Azoulai, cu volumul "Titus n'aimait pas Bérénice".
În volumul "Boussole", scriitorul Mathias Enard relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Mathias Énard, născut pe 11 ianuarie 1972, este un scriitor şi traducător francez, care, după ce a studiat araba şi persana la Institut National des Langues et Civilisations Orientales (INALCO) din Paris, s-a stabilit, în anul 2000, la Barcelona. A colaborat cu mai multe reviste culturale şi a tradus două volume de amploare, unul din arabă şi altul din persană. A participat, de asemenea, la înfiinţarea comitetului de redacţie al revistei Inculte à Paris. Începând din 2010, predă limba arabă la Universitatea autonomă Barcelona 2.
Primul său roman, "La Perfection du tir", a apărut în 2003 şi prezintă povestea unui lunetist prins într-o ambuscadă, în timpul unui război civil - într-o ţară al cărei nume nu este precizat, dar care ar putea fi Liban -, şi obsesia acestuia pentru moarte. Cartea a fost recompensată în anul următor cu Prix des cinq continents de la francophonie şi Prix Edmée-de-La-Rochefoucauld, fiind selecţionată şi la Festival du premier roman din 2004.
În 2008, editura Actes Sud i-a publicat al doilea roman, "Zone", ce a fost recompensat cu mai multe premii literare, precum Prix Décembre, Prix Candide şi Prix du Livre Inter.
A publicat în 2010, tot la editura Actes Sud, o povestire intitulată "Parle-leur de batailles, de rois et d'éléphants", despre un episod probabil fictiv din viaţa lui Michelangelo, prezentând o presupusă călătorie a acestuia la Constantinopol, unde celebrul artist şi inventator renascentist ar fi ajuns pe 13 mai 1506, la invitaţia sultanului Baiazid al II-lea. Cartea a fost recompensată cu Prix Goncourt des lycéens 2010, Prix du livre en Poitou-Charentes & Prix La Voix des lecteurs în 2012.
Pasionat de artă contemporană, Mathias Enard a înfiinţat în 2011 imprimeria de gravuri "Scrawitch", şi galeria omonimă, la Paris, alături de litograful Thomas Marin şi filosoful Julien Bézille.
În 2012, a publicat tot la editura Actes Sud volumul "Rue des voleurs", ce prezintă călătoria unui tânăr marocan prin Spania, în perioada Primăverii arabe.
Anul trecut, premiul Goncourt a revenit scriitoarei Lydie Salvayre, pentru volumul "Pas pleurer", lansat la editura Seuil.
Juriul Goncourt, prezidat de Edmonde Charles-Roux, include zece membri, care se reunesc în luxosul restaurant Drouant din Paris. Juraţii decernează în fiecare an mai multe premii literare, dintre care cel mai renumit este premiul Goncourt.
În 2015, sezonul trofeelor literare din Franţa a debutat cu marele premiu al Academiei Franceze, decernat ex aequo, pe 29 octombrie, scriitorilor Hédi Kaddour şi Boualem Sansal, pentru volumele "Les Prépondérants", respectiv "2084".
Tot marţi, premiul Renaudot - care este atribuit în aceeaşi zi cu premiul Goncourt - a revenit scriitoarei Delphine de Vigan, pentru volumul "D'après une histoire vraie".
Miercuri va fi atribuit premiul Fémina pe 2015, iar premiul Médicis pe 2015 va fi anunţat joi.
Sezonul marilor trofee literare din Franţa se va încheia cu decernarea premiului Interallié, pe 12 noiembrie.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe