Premiul Pritzker pe 2013, decernat arhitectului japonez Toyo Ito

Premiul Pritzker pe 2013, cea mai prestigioasă recompensă din domeniul arhitecturii, a fost decernat, duminică, arhitectului japonez Toyo Ito, care a conceput un număr mare de clădiri inovatoare, a anunţat Peter Palumbo, preşedintele fundaţiei Hyatt, care acordă acest premiu.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Premiul Pritzker pe 2013, decernat arhitectului japonez Toyo Ito

Toyo Ito (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Pe parcursul întregii sale cariere, Toyo Ito a creat un ansamblu de opere care combină inovaţia conceptuală cu o serie de construcţii realizate superb", a declarat Peter Palumbo, într-un comunicat care a anunţat învingătorul ediţiei din 2013 a concursului pentru premiul Pritzker, considerat un echivalent al premiului Nobel pentru arhitectură.

Preşedintele juriului a lăudat "talentul unic al acestui profesionist", care a creat "o arhitectură extraordinară timp de peste 40 de ani", ce include biblioteci, case, parcuri, teatre, magazine, imobile de birouri şi diverse pavilioane.

Toyo Ito, în vârstă de 71 de ani, este cel de-al şaselea japonez care câştigă acest trofeu prestigios. El îşi va primi premiul la o ceremonie care va avea loc pe 29 mai, în oraşul american Boston.

Absolvent, în 1965, al Facultăţii de Arhitectură de la Universitatea din Tokyo, Toyo Ito şi-a început cariera lucrând pentru firma Kiyonori Kikutake.

În 1971, şi-a înfiinţat propriul cabinet de arhitectură la Tokyo, sub numele Urban Robot (Urbot). În 1979, compania a fost redenumită Toyo Ito & Associates, Architects.

A câştigat numeroase premii internaţionale, inclusiv Medalia de aur regală decernată de Institutul regal pentru arhitectură din Marea Britanie, în 2006.

Înfiinţat în 1979, la iniţiativa fundaţiei Hyatt, susţinută de Pritzker, o veche familie de antreprenori care activează în domeniul turismului, originară din Chicago, premiul constă într-un cec de 100.000 de dolari şi o medalie din bronz.

Premiul Pritzker, potrivit reprezentanţilor fundaţiei, "onorează în fiecare an un arhitect în viaţă, a cărui operă construită dovedeşte calităţi precum viziune, angajament şi talent, care a adus o contribuţie importantă şi constantă la dezvoltarea umanităţii şi la construirea lumii prin intermediul artei arhitectonice".

Procedura de nominalizare şi de desemnare a câştigătorilor este similară celei folosite de organizatorii premiilor Nobel, potrivit căreia "responsabili guvernamentali, scriitori, critici, academicieni şi arhitecţi" pot să propună fundaţiei liste cu candidaţi.

Juriul, alcătuit din şapte persoane, în principal arhitecţi, dar şi profesori universitari şi istorici, ia o decizie în urma unor deliberări şi a votului secret.

Primul premiu a fost acordat americanului Philip Johnson. Arhitecţii elveţieni Jacques Herzog şi Pierre de Meuron, care au proiectat Stadionul Olimpic din Beijing, au împărţit acest premiu în 2001. Câştigătorul din 2012 a fost arhitectul chinez Wang Shu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici