Presa oficială chineză numeşte Statele Unite "canalie măruntă" şi "huligan de rang înalt"

Presa oficială chineză cataloghează Statele Unite drept o "canalie măruntă" şi un "huligan de rang înalt", în replică la inculparea de către justiţia americană a cinci ofiţeri chinezi acuzaţi de spionaj cibernetic în scop economic.

Urmărește
935 afișări
Imaginea articolului Presa oficială chineză numeşte Statele Unite "canalie măruntă" şi "huligan de rang înalt"

Presa oficială chineză numeşte Statele Unite "canalie măruntă" şi "huligan de rang înalt" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ca o primă reacţie, Beijingul a suspendat participarea la comisia de lucru chinezo-americană în domeniul cibernetic. Într-un editorial, Global Times, un tabloid influent administrat de People's Daily (publicaţia oficială a Partidului Comunist chinez), a salutat decizia Beijingului, cerând "măsuri suplimentare".

"Ar trebui să încurajăm organizaţii şi indivizi ale căror drepturi au fost încălcate să dea în judecată Washingtonul", comentează Global Times.

"În privinţa securităţii informatice, Statele Unite sunt o canalie măruntă şi nu trebuie să ne facem iluzii în privinţa lor", subliniază publicaţia chineză, în ediţia internaţională.

În ediţia de limbă chineză, Global Times numeşte Statele Unite un "huligan de rang înalt".

"Abordarea legală a Washingtonului faţă de Beijing este exagerată şi ipocrită", consideră People's Daily.

Cinci ofiţeri ai armatei chineze au fost inculpaţi luni, în Statele Unite, pentru spionaj cibernetic şi economic, a comunicat procurorul-general american, Eric Holder. "Acest caz de spionaj economic atribuit armatei chineze implică primele inculpări formulate vreodată în Statele Unite împotriva unor ofiţeri ai armatei chineze", a explicat Eric Holder într-o conferinţă de presă. Inculpările, pronunţate de juriul unei instanţe din statul Pennsylvania, vizează fapte comise în perioada 2006 - 2014 şi atribuite "Unităţii 61398 a Armatei Populare de Eliberare", denumirea oficială a armatei chineze. Entităţile vizate de acţiunile de spionaj sunt cinci companii şi un sindicat din Statele Unite.

"Este vorba de acuzaţii fabricate, care vor afecta încrederea reciprocă", a reacţionat Ministerul chinez de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici