- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (18.02.2014, 14:47)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Preşedintele CNA a solicitat instituţiilor statului să constate incompatibilitatea unor membri CNA
Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Laura Georgescu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că solicită instituţiilor statului să constate starea de incompatibilitate a unor membri ai CNA cu mandatul lor în instituţie, acuzându-i că încearcă să o intimideze.
Urmărește
262 afișări
Preşedintele CNA a solicitat instituţiilor statului să constate incompatibilitatea unor membri CNA (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)
"Sunt mandatată să solicit public şi imperios instituţiilor abilitate să constate starea de incompatibilitate cu mandatul de membru CNA a unor actuali ocupanţi ai acestor posturi. Lucru pe care l-am şi făcut, am redactat adresele respective. Vă rog să încetaţi - dacă se poate - să culpabilizaţi o instituţie care nu a făcut altceva decât să-şi ducă rolul în orice situaţie până la capăt", a spus Laura Georgescu.
Ea a spus că sesizările sunt adresate instituţiilor abilitate ale statului în acest sens, respectiv la Comisiile de specialitate din Parlament, la Registrul Comerţului, la Agenţia Naţională de Integritate şi la Consiliul Superior al Magistraturii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Laura Georgescu a spus că în CNA există nişte proceduri care au fost încălcate de anumiţi membri, precizând, totodată, că în această instituţie au fost făcute "intimidări", "presiuni" şi "ameninţări". "Sunt presiuni de a pune la îndoială actul decizional, administrativ, luat cu respectarea legii", a spus Georgescu.
Totodată, Laura Georgescu a spus că funcţionari ai CNA au fost ameninţaţi, precizând însă că nu doreşte să facă comentarii pe acest subiect, pentru că "va fi o anchetă în derulare a organelor abilitate".
Ea a mai spus că unii membri ai CNA încearcă "oprirea activităţii acestei instituţii". "Această instituţie trebuie să funcţioneze, câtă vreme ne asumăm statutul de membru al Uniunii Europene", a mai spus Laura Georgescu.
Laura Georgescu a organizat o conferinţă de presă, după ce, în prima parte a şedinţei de marţi a Consiliului, membrul CNA Valentin Jucan a expus pe masa sa din sala de şedinţe o placă cu mesajul "Presa liberă" încătuşată de 8 membri ai CNA. Jucan a expus respectivul obiect după ce şapte membri ai Consiliului (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au respins propunerea de reducere a unei sancţiuni a B1, de la 70.000 de lei la somaţie publică.
Laura Georgescu a calificat gestul aducerii acestui obiect în sala de şedinţe a CNA ca fiind "o nouă tehnică de intimidare" din partea unor membri ai Consiliului, pe care însă aceasta nu i-a nominalizat.
"Astăzi am avut de-a face cu o nouă tehnică de intimidare. În sala de şedinţe care poartă numele lui Ralu Filip, cineva şi-a permis să producă butaforie, neavând nimic în comun cu postura de realizator de emisiune, de radio, de televiziune (...) Sala «Ralu Filip» a fost pângărită de un om care n-are absolut nicio legătură cu audiovizualul, care a încercat cu foarte multe intimidări, cu reportofoane, cu comunicate, cu ameninţări date prin oameni din instituţie să ne facă să ne schimbăm votul", a spus Georgescu.
Pe de altă parte, Laura Georgescu a spus că, de două săptămâni, când a fost luată o decizie cu majoritate de voturi, "s-au întâmplat diverse forme de presiune". "Ceea ce vreau să rămână foarte clar este că aceste presiuni nu ţin nici de anul 2014, nici de 2013, ci cu mult înainte, este o cutumă care n-a mai vrut să funcţioneze din momentul în care în această instituţie a intrat o nouă garnitură de membri", a spus Laura Georgescu.
"Sunt în faţa dumneavoastră să apăr demnitatea unei instituţii independente din această ţară", a spus Laura Georgescu. La începutul conferinţei de presă a fost difuzată şi o înregistrare cu preşedintele Traian Băsescu dintr-o emisiune moderată de Robert Turcescu de la B1 TV. Această înregistrare este publicată şi pe site-ul CNA.
După difuzarea înregistrării, Laura Georgescu le-a spus jurnaliştilor prezenţi la conferinţă că, atâta vreme cât cineva îşi asumă realizarea unei emisiuni în spaţiul public, trebuie să fie conştient de ce obligaţii şi îndatoriri are.
Georgescu a mai spus că, pe 22 ianuarie, CNA a reuşit performanţa să fie corect măsurat şi să apară doar în raportul tehnic al Comisiei Europene, "care precizează că CNA a primit plângeri cu privire la sistemul judiciar şi a aplicat sancţiuni". "Când am intrat în această instituţie, am aflat că cinci membri ai CNA încercaseră printr-o scrisoare adresată la Bruxelles sancţionarea CNA în raportul publicat în 2013 (...) Este o practică veche în această instituţie (...) este o practică de a pune presiune în funcţie de contextul care este mai interesant", a spus Laura Georgescu.
Ea a precizat că se confruntă în CNA cu cazuri pe care le numeşte ca fiind "partizanat public privat" cu anumiţi radiodifuzori. "Membri ai unei autorităţi intră într-un partizanat şi încearcă să submineze autoritatea acestei instituţii", a spus Laura Georgescu. Ea a precizat că "genul acesta de presiuni" sunt făcute fie prin scrisori transmise în afara ţării de anumiţi membri ai CNA, fie prin comunicate trimise de anumiţi membri ai CNA fără acordul instituţiei.
Laura Georgescu a mai spus că unul dintre membrii CNA trimite comunicate de presă folosind un antet care este foarte asemănător cu cel folosit în sesizările transmise Consiliului de purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale. "Inclusiv antentul am încercat să-l luăm ca să fim mai credibili în presiunea politică", a spus ironic Laura Georgescu.
Totodată, Laura Georgescu a spus că funcţionarii CNA au trecut "inclusiv prin concedieri". "(...) pentru că Dan Diaconescu a adus un laptop în biroul unei membre (...) a fost sancţionată secretara", a spus Georgescu.
În plus, Laura Georgescu a mai spus că unii membri ai CNA folosesc Consiliul ca pe "o platformă politică", ca să primească un nou post după terminarea mandatului.
La sfârşitul conferinţei de presă, după ce Laura Georgescu a părăsit sala de şedinţă a CNA, doi membri ai Consiliului - Narcisa Iorga şi Valentin Jucan - au dat declaraţii presei, referindu-se punctual la afirmaţiile făcute de Georgescu. Aceştia au spus că fac declaraţiile "în nume personal" şi nu în numele CNA.
Narcisa Iorga a spus că Legea audiovizualului prevede clar situaţiile în care un membru al CNA este incompatibil. "În această situaţie se găsesc doi membri ai CNA, domnul Christian Mititelu şi domnul Răsvan Popescu. Sunt declaraţi incompatibili, respectiv în conflict de interese de către ANI de la mijlocul anului trecut. Cu toate acestea sunt în continuare membri ai CNA", a spus Iorga.
Narcisa Iorga a mai spus că din declaraţiile preşedintelui CNA a înţeles că se face referire la alţi membri ai Consiliului care s-ar afla în incompatibilitate. "Din ce am înţeles eu din declaraţii doamnei preşedinte sunt incompatibilă că nu am luat acea butaforie (obiectul cu mesajul «Presa liberă», n.r.) de pe masă în locul domnului Jucan", a spus ironic Narcisa Iorga.
Ea a făcut referire şi la "o trimitere voalată" făcută de Laura Georgescu cu privire la un laptop care a ajuns în cabinetul unui membru şi, în urma incidentului, a plătit secretara. "Acel membru sunt eu. Laptopul a venit de la Dan Diaconescu în urmă cu câţiva ani (în 2009, n.r.) şi am sesizat acest lucru în mod public, că nu am nicio legătură cu acea încercare de mită. Am fost şi audiată de DNA, s-a dat neînceperea urmăririi penale. Deci lucrurile nu sunt noi. Secretara nu a plătit pentru că a fost martor în acea anchetă a DNA, ci a fost o decizie a CNA atunci când s-a procedat la restructurarea angajaţilor din Consiliu", a spus Narcisa Iorga. Ea a precizat că a primit neînceperea urmăririi penale la un an după ce a început investigaţia în acest caz.
În ce priveşte intimidarea CNA, Narcisa Iorga a spus că a fost întotdeauna împotriva oricăror declaraţii ale oamenilor politici faţă de deciziile pe care CNA le adoptă. "Am sesizat şi Parlamentul în 2012 cu privire la declaraţii cu nume şi prenume ale unor lideri politici în cadrul unor emisiuni TV în care se făcea referire la modul în care votăm în Consiliu. Dovadă a acestei presiuni, domnul Dan Grigore a demisionat în 8 martie 2012 din CNA (...) Nu e nimic nou cu privire la aceste presiuni politice care se fac asupra CNA", a spus Narcisa Iorga.
La rândul său, Valentin Jucan a spus că prin obiectul adus marţi în şedinţa CNA a dorit doar să tragă un semnal de alarmă "în legătură cu nişte lucruri concrete care se manifestă de foarte mult timp în acest Consiliu".
"Le-am spus sub formă de comunicate de presă. Nu ştiu de când preşedintele acestei instituţii are drept de veto asupra conţinutului comunicării mele cu presa. Cum adică să cer voie preşedintelui să trimit un comunicat de presă? Este opţiunea mea şi am libertatea de a mă exprima şi de a avea o poziţie. Noi am tras un semnal de alarmă, iar acest obiect este un semnal de alarmă pentru ceea ce va fi să fie în acest an, iar răspunsul preşedintelui de la pupitrul instituţiei, ca şi când ar fi în numele instituţiei, asumat de instituţie... (...) Una spunem noi şi altfel se răspunde, se răspunde într-un mod calomnios", a spus Valentin Jucan.
În legătură cu posibilele incompatibilităţi în care s-ar afla, Valentin Jucan a spus: "Din ceea ce am ghicit eu, făcându-se referire şi la faptul că a sesizat şi Registrul Comerţului mă gândesc că se poate să fie vorba de unica, singura firmă pe care familia mea o deţine, Prim Art Management şi are ca activitate principală «baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor» adică o cafenea la Cluj. Împreună cu specialiştii de la ANI, am întrebat dacă sunt în acte de incompatibilitate, şi mi-au spus că atâta timp cât eu nu voi fi în spatele barului să afectez imaginea instituţiei, în sensul de a spăla paharele, este totul în regulă".
Pe de altă parte, el a amintit că a semnat alături de alţi membri ai CNA o scrisoare către forurile europene. "Am semnat cu bună ştiinţă şi am ridicat acelaşi tip de probleme pe care noi îl sesizăm acum. L-am transmis către forurile europene, pentru un motiv foarte simplu. La momentul campaniei electorare la care face referire Mecanismul de Cooperare şi Verificare, instituţiile respective au solicitat un punct de vedere CNA, iar conducerea de la acel moment a obturat, a tăiat, a scurtat, a alterat adevărul. Prin urmare, o parte din membri am considerat de cuviinţă să transmitem nu doar instituţiilor europene o scrisoare. Înţeleg că se sugerează faptul că am vrut să creăm presiune asupra CNA. Nu. Toate comunicările pe care le-am avut cu instituţiile europene, le-am transmis către preşedinţii celor două Camere, către primul-ministru, către membrii Comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor. Nimeni nu poate să spună că ne-am adresat doar unora de la Bruxelles cu dorinţa ca cei de acolo să vină şi să dea cu rigla peste degetele conducerii CNA", a mai spus Jucan.
În schimb, Jucan a dat exemplu de presiuni în CNA, sugerând că vin din partea preşedintelui Consiliului. "Dacă consideraţi că într-o instituţie care funcţionează într-un mod oarecum normal în România este de admis ca funcţionarii instituţiei să se ascundă pe la colţuri pentru că le este interzis să vorbească cu X şi Y...", a spus Jucan. De asemenea, Valentin Jucan a precizat că "un funcţionar a fost pus să dea cu subsemnatul", pentru că i-a furnizat lui "nişte date publice".
"Noi am tras un semnal de alarmă în legătură cu faptul că opinia s-a transformat într-un delict", a spus Jucan, revenind la amenda de la B1 TV. "Am tras un semnal de alarmă cu privire la nişte aspecte care ţin de libertatea presei. Aici (la CNA, n.r..) intrăm inclusiv în analize de morfosintaxă şi nimeni nu reacţionează. Este deja o apropiere de cenzură, înţeleg valori de demnitate umană, înţeleg protecţia minorului, dar să ajungem să judecăm nişte situaţii în funcţie de ziua în care s-au petrecut, de Crăciun, de Moş Gerilă, iertaţi-mă, dar mă duce cu gândul la Suzana Gâdea", a spus Jucan.
El s-a referit la faptul că Laura Georgescu a spus în şedinţa CNA de marţi că, la B1, în emisiunea "Sub semnul întrebării", difuzată pe 25 decembrie, în ziua de Crăciun, poporul român a fost împărţit în două categorii de către invitatul Dan Puric, respectiv "banda de mafioţi condusă de nişte securişti nenorociţi" şi "o majoritate zăpăcită, distrusă, schilodită, în care copiii sunt derbedeizaţi, alienaţi, fără repere, fără credinţă, debusolaţi", fără ca moderatorul Robert Turcescu să îşi îndeplinească datoria impusă de legislaţia audiovizualului.
Totodată, Valentin Jucan a spus că va continua să protesteze atunci când consideră de cuviinţă şi că va urmări toate demersurile pe care preşedintele CNA, Laura Georgescu, le-a făcut.
"Vă asigur că toate demersurile pe care stimata doamnă preşedinte le-a făcut le voi urmări şi bineînţeles voi răspunde instituţiilor statului. Numai că în situaţia în care acestea se vor dovedi a fi fără fundament, mă voi îndrepta şi eu împotriva dânsei (...) Mă voi asigura că nu va răspunde cum a răspuns în situaţia plângerii penale pe care i-am făcut-o. Aceeaşi plângere penală pe care i-am făcut-o pentru falsificare Codului audiovizualului, care s-a finalizat cu NUP, o voi formula la DNA. Să vedem dacă lucrurile merg şi la DNA aşa", a spus Jucan.
Pe de altă parte, întrebaţi dacă CNA a ajuns într-un blocaj în urma şedinţei de marţi, Narcisa Iorga a spus: "Eu nu cred că este vorba despre un blocaj, ci despre o precipitare a şedinţei de azi (...). În mod normal trebuia să continue şedinţa, personal voi participa la şedinţele CNA până la finalul mandatului, care va fi în octombrie".
Ea a mai spus că nu aşteaptă continuarea mandatului pentru că ştie că nu-l va avea. Întrebată de ce crede că nu va primi un nou mandat în funcţia de membru al CNA, Narcisa Iorga a spus că ea a fost propusă în 2008 în CNA de către preşedintele României. "Pot să bănuiesc că nu voi mai beneficia de niciun sprijin în Parlament, dar nu e nicio nenorocire", a spus Iorga, referindu-se la majoritatea USL din Parlament.
Întrebată dacă şi-ar mai dori un nou mandat de membru al CNA, Iorga a răspuns: "Sincer nu, pentru că am impresia că mă lupt cu morile de vânt".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe