Prima editură spaniolă dedicată culturii române publică prima carte

Volumul "Pentagono" (Pentagon), de Héctor Martínez Sanz, o viziune spaniolă asupra marilor români şi prima carte publicată la prima editură spaniolă dedicată culturii române - Editura Niram Art, înfiinţată la sfârşitul anului 2009 -, a fost lansat miercuri la Madrid, potrivit unui comunicat.

Urmărește
734 afișări
Imaginea articolului Prima editură spaniolă dedicată culturii române publică prima carte

Prima editură spaniolă dedicată culturii române publică prima carte (Imagine: Defeses Fine Arts)

Lansarea primei cărţi editate de Niram Art a avut loc miercuri, la Centrul Cultural al Armatei - Cazino Militar din Madrid, în prezenţa a peste 300 de persoane, printre care ambasadorul României la Madrid, Maria Ligor, şi fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina.

În cartea "Pentagono", Hector Martinez Sanz prezintă o viziune inedită asupra operelor şi vieţilor a cinci mari personalităţi ale artei şi culturii universale, care s-au născut în România: Constantin Brâncuşi, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil M. Cioran şi Tristan Tzara. Capitolele se leagă între ele, astfel încât, dacă cineva ar lua o foaie de hârtie şi ar desena un punct care să simbolizeze fiecare dintre personalităţile despre care se vorbeşte în carte şi apoi le-ar uni prin linii, în funcţie de ordinea capitolelor, ar obţine imaginea unui pentagon, se arată în prezentarea cărţii.

Editura Niram Art a fost înfiinţată la sfârşitul anului trecut, la Madrid, de artistul plastic Romeo Niram, în cadrul unui proiect amplu, care are ca scop abordarea şi integrarea culturii şi artei româneşti în Spania.

"Am înfiinţat această editură, deoarece am vrut să promovez arta şi cultura română dintr-o nouă perspectivă", a declarat Romeo Niram. Editura Niram Art a iniţiat un plan editorial, care cuprinde o colecţie de volume despre personalităţi româneşti, semnate de autori spanioli.

Iniţiativa artistului român s-a bucurat de mare succes în rândul personalităţilor atât din domeniul cultural, cât şi din cel politic din Spania şi din România.

Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrului Imigraţiei şi Cooperării din Guvernul autonom al Comunităţii Madrid, a declarat că această manieră de atragere a publicului din Spania către cultura românească este unică şi originală.

"Sunt sigur că Editura Niram Art îşi va îndeplini cu succes obiectivul de a promova arta şi cultura română. Spania este o ţară în care trăiesc foarte mulţi români. Iniţiativa lui Romeo Niram este magnifică, deoarece ajută nu numai la promovarea culturii române în Spania, ci şi la integrarea românilor care locuiesc aici", a declarat Javier Fernández-Lasquetty y Blanc.

"Este o binecuvântare faptul că avem în jurul nostru oameni ca Romeo Niram, care aduc binele şi frumosul în jurul lor (...) Iniţiativele private de acest tip sunt binevenite, deoarece persoanele care le pun în practică sunt adevăraţi ambasadori ai României", a declarat Maria Ligor.

De asemenea, fostul ministru spaniol al Culturii, Cesar Antonio Molina, l-a felicitat pe Romeo Niram, pentru "strategia pe care a adoptat-o", dar şi România, "pentru că are astfel de cetăţeni".

"Arta şi cultura română au devenit tot mai cunoscute în Spania, în ultima perioadă. Din punctul meu de vedere, acest lucru se datorează în mare măsură artistului român Romeo Niram. Este o mare bucurie pentru mine faptul că singurii artişti contemporani a căror lucrare a fost expusă în palatul regal de la Madrid sunt români!", a declarat generalul Manuel Fuentes Cabrera, şef al Gărzii Reales Tercios, din care Romeo Niram face parte, cu grad de locotenent.

Niram a fost invitat să facă parte din Reales Tercios, un corp de elită, cu o îndelungată tradiţie, după ce, anul trecut, a realizat un tablou pentru prinţii de Asturias, Don Felipe şi Doña Letizia, moştenitorii coroanei regale a Spaniei.

Tabloul realizat pentru prinţi este un ulei pe pânză de dimensiuni mari, iar rama, de aproape 3 metri, a fost realizată de un alt artist român din Spania, Bogdan Ater, şi reprezintă "Poarta Sărutului" de Constantin Brâncuşi.

Primul ministru al României, Emil Boc, a transmis felicitări Editurii Niram Art şi echipei Institutului Cultural Român (ICR) din Madrid pentru evenimentul organizat miercuri.

La lansarea volumului a avut loc şi decernarea premiilor "Amicus Romaniae", de către directorul ICR Madrid Horia Barna, care, la sfârşitul mandatului său, i-a nominalizat pe cei şase laureaţi şi a organizat pentru ei o gală în semn de recunoştinţă pentru felul în care aceştia au sprijinit concret şi constant promovarea culturii şi civilizaţiei române în Spania.

Astfel, pentru meritele lor deosebite au fost numiţi "Prieteni ai României": Manuel Fuentes Cabrera, general-şef al Gărzii Reales Tercios, Javier Fernández-Lasquetty y Blanc, ministrul Imigraţiei şi Cooperării din guvernul autonom al Comunităţii Madrid, Fernando Sánchez Dragó, scriitor, critic literar, ziarist, director şi prezentator al programului cultural "Las Noches Blancas", Telemadrid, Daniel Feito Becerro, director coordonator al centrelor hispano-române din Alcalá de Henares y de Coslada, Agustín González Plasencia, director de emigraţie al Primăriei Coslada şi Héctor Martínez Sanz, scriitor, filosof, director al revistei "Madrid en Marco", autorul cărţii "Pentágono".

Hector Martinez Sanz (născut la Madrid, în 1979) este licenţiat în filosofie şi litere la Universitatea Complutense din Madrid şi diplomat în Literatură la Sociedad Cervantina din capitala Spaniei. Sanz este directorul departamentului Critică, la Institutul Brâncuşi din Madrid, autorul a numeroase articole, eseuri şi cronici despre artiştii şi scriitorii români.

Trofeul "Amicus Romaniae", sculptat în piatră şi marmură, a fost creat de artistul plastic Bogdan Ater. Acesta "este un mare artist" şi "Ambasada României la Madrid a urmărit activitatea lui, atât cea artistică, cât şi cea de promovare a culturii române în Spania. Este o bucurie să avem pe teritoriul Spaniei astfel de cetăţeni care reprezintă România", a declarat ambasadorul Maria Ligor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici