Primul monument al Londrei pentru victimele sclaviei transatlantice

  • Memorialul The Wake, o sculptură de 7 metri în formă de cochilie de cowrie, va fi instalat la West India Quay în 2026, simbolizând suferinţele africanilor înrobiţi.
  • Locaţia aleasă, West India Quay, a fost un port important în perioada comerţului cu sclavi, unde bunuri produse de sclavi erau aduse în Regatul Unit.
  • Memorialul va include inscripţii cu numele sclavilor şi spaţii goale pentru cei ale căror nume s-au pierdut, oferind vizitatorilor un loc de reflecţie şi învăţare.
Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului Primul monument al Londrei pentru victimele sclaviei transatlantice

Sursa foto: London City Hall

Londra a dezvăluit designul primului său memorial dedicat victimelor comerţului transatlantic cu sclavi, scrie Smithsonian Magazine. Sculptura din bronz, înaltă de 7 metri şi intitulată The Wake, va fi instalată la West India Quay în 2026. Creată de artistul Khaleb Brooks, născut în Chicago şi ale cărui rude au fost sclavi în Mississippi, memorialul ia forma unei cochilii de cowrie impunătoare, simbolizând experienţele africanilor înrobiţi. Designul lui Brooks a fost ales dintr-o listă scurtă de şase propuneri.

Locaţia memorialului, West India Quay, a fost semnificativă din punct de vedere istoric, fiind un port unde erau aduse în Regatul Unit bunuri produse de persoanele înrobite, cum ar fi zahărul. The Wake îşi propune să reprezinte nu doar istoria negrilor, ci o istorie comună care îi afectează pe toţi din regiune, reflectând impactul continuu al comerţului transatlantic cu sclavi asupra societăţii moderne.

Vizitatorii vor putea intra în interiorul structurii, care va avea două puncte de intrare decorate cu sculpturi în formă de căpăţâni de zahăr, simbolizând munca forţată a sclavilor. În interior, pereţii vor fi inscripţionaţi cu numele persoanelor înrobite, alături de spaţii goale care să reprezinte pe cei ale căror nume s-au pierdut de-a lungul timpului.

Cochilia de cowrie a fost aleasă ca motiv central al memorialului deoarece a fost folosită ca monedă în Africa, inclusiv pentru achiziţionarea de persoane înrobite. Sculptura va fi amplasată lângă fostul loc al unei statui a lui Robert Milligan, un negustor şi stăpân de sclavi, a cărui statuie a fost îndepărtată în 2020 în urma protestelor pentru justiţie rasială.

Debbie Weekes-Bernard, viceprimarul Londrei pentru comunităţi şi justiţie socială, a subliniat importanţa memorialului în iniţierea unor discuţii mai ample despre implicarea Marii Britanii în comerţul cu sclavi. Însoţit de programe educaţionale, The Wake este menit să încurajeze reflecţia, vindecarea şi o înţelegere mai profundă a acestui capitol întunecat din istorie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici