Profesorul Ioan Pânzaru, distins de preşedintele Franţei cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, i-a acordat profesorului Ioan Pânzaru, director al Centrului Regional Francofon de Cercetări Avansate în ştiinţe sociale al Universităţii din Bucureşti – CEREFREA Villa Noel, distincţia Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, informează Ambasada Franţei.

Urmărește
521 afișări
Imaginea articolului Profesorul Ioan Pânzaru, distins de preşedintele Franţei cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Profesorul Ioan Pânzaru, distins de preşedintele Franţei cu Legiunea de Onoare în grad de Cavaler

Înalta distincţie i-a fost înmânată de către Excelenţa Sa domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România, în cadrul unei ceremonii care a avut loc marţi, 8 noiembrie, la Reşedinţa Franţei, potrivit unui comunicat.

Domnul Francois Saint-Paul a salutat, în cadrul evenimentului, importanţa pe care a acordat-o Ioan Pânzaru schimburilor cu Franţa, cu ţările francofone, şi valorilor transmise de francofonie, subliniind că profesorul "întrupează în mod incontestabil calitatea şi profunzimea relaţiei franco-române".

„Domnule profesor Pânzaru, de-a lungul întregului dumneavoastră parcurs aţi dat dovadă de o mare deschidere de spirit, alături de o erudiţie profundă şi inteligenţă. Aţi pus întotdeauna mare preţ pe schimburile cu Franţa, cu ţările francofone, şi pe valorile transmise de francofonie. Faceţi parte dintre aceia, nu foarte numeroşi în definitiv, care întrupează în mod incontestabil calitatea şi profunzimea relaţiei franco-române. Şi o faceţi cu mare modestie, ceea ce contribuie suplimentar la meritele dumneavoastră”, a declarat domnul François Saint-Paul, ambasadorul Franţei în România.

La rândul său, Ioan Pânzaru a subliniat că în ajunul Centenarului Marii Uniri, francofonia, care aparţine acum tinerilor, se afirmă ca un element de continuitate al culturii noastre moderne.

„Francofonia românească, departe de a fi apanajul generaţiei mele, aparţine acum tinerilor. În colocviile internaţionale de la Villa Noel, vârsta medie este de 33 de ani. În ajunul Centenarului Marii Uniri a Regatului României, francofonia se afirmă ca un element de continuitate al culturii noastre moderne. Una din sarcinile tinerilor cercetători în ştiinţe sociale şi umane este să înţeleagă mesajul cetăţeanului şi să-l transmită, într-o formă justificabilă ştiinţific şi în acelaşi timp aplicabilă practic, factorilor de decizie”, a spus domnul Ioan Pânzaru.

Profesorul Ioan Pânzaru a studiat limba şi literatura franceză la Universitatea din Bucureşti, obţinând doctoratul cu teza „Cântecul de gestă şi naraţiunea orală”. A fondat Centrul de Studii Medievale şi Centrul de Limbi Străine ale Universităţii. Studiile sale de literatură medievală franceză l-au îndreptat către problemele de antropologie culturală (a tradus în română, printre altele, lucrarea lui Claude Lévi-Strauss, „Mythologiques”) şi apoi către cele de hermeneutică şi filosofia artei. Cartea domniei sale „Regimul interpretării” a primit premiul revistei Observator cultural în 2012.

A fost şeful Catedrei de Limba şi Literatura Franceză între 1990-1992, prodecan al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine în 1993, prorector al Universităţii din Bucureşti între 2000 şi 2005, apoi rector între 2005 şi 2011. În calitate de rector a fost preşedintele Comisiei pentru Bursa Specială „Guvernul României”. Din 2012 este director al CEREFREA Villa Noel – Centrul Regional Francofon de Cercetări Avansate în ştiinţe sociale al Universităţii din Bucureşti.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici