"Promenada Operei" - o călătorie muzicală din trecut spre viitor, apreciată de bucureşteni - FOTO

"Promenada Operei" i-a purtat pe bucureşteni, sâmbătă seară, într-o călătorie muzicală din trecut spre viitor, evenimentul - o avanpremieră a stagiunii 2015/2016 a Operei Naţionale Bucureşti (ONB) - prezentându-le spectatorilor o "ofertă" culturală, de care aceştia s-au bucurat din plin.

Urmărește
877 afișări
Imaginea articolului "Promenada Operei" - o călătorie muzicală din trecut spre viitor, apreciată de bucureşteni - FOTO

"Promenada Operei" - o călătorie muzicală din trecut spre viitor, apreciată de bucureşteni (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

Conceptul ediţiei de anul acesta a "Promenadei Operei" - eveniment ajuns la cea de-a IX-a ediţie - a fost intitulat "Open Air Opera Classica" şi a fost marca unei stagiuni aflate sub semnul unora dintre cele mai aplaudate titluri de operă şi de balet din întreaga lume.

Sâmbătă seară, sute de oameni s-au adunat pe esplanda Operei Naţionale din Bucureşti, pentru a descoperi principalele spectacole şi evenimente speciale care vor îmbogăţi repertoriul curent al ONB, precum şi activităţile culturale conexe pe care instituţia le va organiza. Evenimentul a inclus, alături de fragmente binecunoscute din repertoriul de operă, şi momente din lucrări coregrafice.

Astfel, în deschiderea evenimentului, publicul a putut asculta uvertura operei "Il barbiere di Siviglia", de Gioachino Rossini, în interpretarea Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, spectacol care va deschide stagiunea următoarea şi care este una dintre cele mai longevive montări aflate în repertoriul ONB. Spectacolul a avut premiera în urmă cu şase decenii şi se bucură de mare succes în formula regizorală a lui George Teodorescu. Prin urmare, călătoria din trecut spre viitor a început încă din primele momente ale desfăşurării evenimentului.

"Clasic înseamnă simplitate, eleganţă, tradiţie, valoare, perfecţiune. Este ceea ce am încercat să vă oferim dumneavoastră, publicului, în fiecare eveniment pe care l-aţi văzut pe scenă sau în afara ei, şi este şi ceea ce vom încerca să facem şi în continuare şi în stagiunea care va urma şi care stă sub semnul recunoaşterii tot mai accentuate pe care Opera a dobândit-o în ultimii ani pe plan internaţional. Nume mari ale operei şi baletului - regizori, coregrafi, solişti, maeştri de balet, scenografi sau light designeri - au păşit în ultimii ani pe scena noastră, unii dintre ei pentru prima dată, toţi contribuind la deschiderea Operei Naţionale Româneşti către noi orizonturi", a spus Alina Bottez, care a prezentat evenimentul, alături de Mihai Cosma.

Toţi cei prezenţi la "Promenada Operei", au aflat că cele patru mari titluri de operă care vor constitui premierele noii stagiuni ale Operei Naţionale Bucureşti sunt "Manon Lescaut", de Giacomo Puccini, "Così fan tutte", de Wolfgang Amadeus Mozart, "Turandot", de Giacomo Puccini, şi "Oedip", de George Enescu.

Pentru a-şi face o idee despre ce le pregăteşte Opera Naţională Bucureşti în noua stagiune, spectatorii au ascultat, printre altele, Aria lui Manon "Sola, perduta, abbandonata", din opera "Manon Lescaut", în interpretara sopranei Madeleine Pascu, Aria lui Manon "In quelle trine morbide", din opera "Manon Lescaut", in interpretarea sopranei Iulia Isaev, Aria Dorabellei "Smanie implacabile", din opera "Così fan tutte", in interpretarea mezzosopranei Maria Jinga, Aria Despinei "In uomini, in soldati", din opera "Così fan tutte", in interpretarea sopranei Florina Ilie, Aria lui Ferrando "Un aura amorosa", din opera "Così fan tutte", în interpetarea tenorului Lucian Corchiş, şi Aria lui Turandot "In questa reggia", din opera "Turandot", in interpretarea sopranei Sorina Munteanu.

Totodată, pe scena amplasată în faţa Operei Naţionale au urcat şi membrii corpului de balet Călin Rădulescu, Bianca Stoicheciu, Greta Niţă, Corina Tudosanu, Nastazia Philippou, pentru a prezenta "Dansul saboţilor", din baletul "La Fille mal gardée".

Au fost prezentate, cu această ocazie, şi premierele de balet din noua stagiune, printre care se numără "Romeo şi Julieta", pe muzica lui Serghei Prokofiev şi în coregrafia lui Johan Kobborg, spectacol care se înscrie în seria de evenimente ce comemorează, pe întreg mapamondul, patru secole de la moartea lui William Shakespeare.

De asemenea, amfitrionii evenimentului au anunţat că Baletul Operei Naţionale Bucureşti va pleca, anul acesta, pentru prima dată, în Statele Unite, la New York, unde vor fi prezentate cele mai frumoase momente coregrafice din repertoriul teatrului. Totodată, în primăvară, de Ziua Internaţională a Dansului, va avea loc a doua ediţie a Galei Internaţionale de Balet, cu invitaţi de marcă, veniţi la Bucureşti de pe scenele de referinţă din lumea dansului.

Tot în stagiunea viitoare, vor avea loc şi proiecte conexe importante, pe care Opera Naţională Bucureşti le-a iniţiat în ultimii ani şi care se vor concretiza în perioada următoare. Primul şi cel mai important dintre ele este găzduirea conferinţei de toamnă a Asociaţiei Opera Europa, care include 160 de membri, din 40 de ţări. Conferinţa "Opera Europa", care are ca temă dezvoltarea profesională, va marca prima dată când această reţea internaţională organizează un astfel de eveniment în zona de sud-est a Europei.

Un alt proiect al ONB care se va concretiza în timpul stagiunii 2015/2016 este lansarea revistei operei, un proiect editorial pus la punct în cursul stagiunii trecute, care îşi propune să devină "o oglindă a realităţilor lumii spectacolului de astăzi" şi care va include articole, reportaje, inteviuri şi alte materiale documentare, cu personalităţi şi evenimente din lumea artelor spectactacolului muzical din România şi din lume.

Mai mult decât atât, Muzeul Operei Naţionale Bucureşti se va redeschide într-o formă nouă, mai modernă şi mai accesibilă pentru public. De asemenea, se va deschide şi noua librărie a Operei, de unde publicul va putea achiziţiona atât volumele tipărite la editura Operei Naţionale, cât şi alte titluri de specialitate.

"Stagiunea 2015/ 2016 va fi, aşa cum spuneam, una construită în jurul valorilor derivate din conceptul de clasic. «Open Air Opera Classica» a dezvăluit doar o parte din ceea ce veţi putea vedea în cursul stagiunii viitoare, care include, bineînţeles, pe lângă premierele şi evenimentele speciale de care v-am vorbit în această seară, şi spectacolele din repertoriul curent", a spus Mihai Cosma, la finalul evenimentului.

Seara s-a terminat în interpretarea Corului Operei Naţionale Bucureşti a "Diecimila anni al nostro Imperatore", din opera "Turandot", moment urmat de un foc de artificii.

La final, publicul a aplaudat îndelung prestaţia artiştilor care au evoluat la "Promenada Operei".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici