Protest inedit la Noaptea Muzeelor: O piesă valoroasă din fiecare instituţie, acoperită cu o pânză

O piesă valoroasă din fiecare instituţie muzeală va fi acoperită cu o pânză, pe 16 mai, la Noaptea Muzeelor, Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor, afirmând că prin acest protest se doreşte conştientizarea publicului faţă de situaţia gravă a spaţiilor expoziţionale.

Urmărește
664 afișări
Imaginea articolului Protest inedit la Noaptea Muzeelor: O piesă valoroasă din fiecare instituţie, acoperită cu o pânză

Protest inedit la Noaptea Muzeelor: O piesă valoroasă din fiecare instituţie, acoperită cu o pânză (Imagine: Facebook)

"Anul acesta Piticul (noua identitate vizuală a evenimentului, n.r.) plecat în căutarea muzeelor protestează cu cârpa pe cap. De ce? Pentru că a aflat că multe din muzeele şi colecţiile ţării dispar fiindcă li se retrocedează clădirile în care funcţionează. Fiecare muzeu îşi va acoperi o piesa valoroasă cu o pânză pentru a vă face atenţi că s-ar putea ca data viitoare să nu o mai găsiţi deloc nici pe ea, nici muzeul", se arată pe pagina de Facebook a evenimentului Noaptea Muzeelor, care a ajuns la ediţia a 11-a.

În acest context, Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că intenţia acestui protest este de a "conştientiza publicul cu privire la gravitatea situaţiei în care se află muzeele României".

"Probabil aceasta va fi forma de protest pe care o vom adopta în proporţie de 99%. Intenţia noastră este să conştientizăm publicul cu privire la gravitatea situaţiei în care se află muzeele României. Considerăm că publicul este cel mai în măsură să atragă atenţia politicienilor că sunt necesare nişte măsuri radicale pentru îmbunătăţirea situaţiei în care se află muzeele. Mă refer atât la faptul că în urma restituirilor, muzeele au pierdut şi sedii şi bunuri culturale, şi statul, autorităţile publice (...) nu au făcut aproape nimic pentru a găsi soluţii de ajutorare a muzeelor în aceşti ani", a declarat Virgil Niţulescu, preşedintele Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

Pe de altă parte, Niţulescu a precizat că "fiecare muzeu are libertatea de a alege", iar Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va face o recomandare instituţiilor membre.

La ediţia din 2015, vor participa şi instituţii muzeale din Iaşi şi Galaţi, iar a Muzeul Băncii Naţionale a României va fi inclus, pentru prima dată, în circuitul Nopţii Muzeelor.

Ediţia din 2014 a Nopţii Muzeelor a atras în Bucureşti peste 190.000 de participanţi, cei mai mulţi vizitatori înregistrându-se la Muzeul Bellu şi Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa".

Potrivit informaţiilor publicate de organizatori pe site-ul noapteamuzeelor.ro, în Bucureşti, instituţiile muzeale şi de cultură au fost vizitate de 191.956 de persoane. La nivel naţional, numărul total al participanţilor la Noaptea Muzeelor a fost de 453.365. În acest clasament au fost incluse şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul Dunării de Jos şi Muzeul Brăilei, care nu s-au înscris la eveniment, dar care au participat.

Ajuns în 2014 la a zecea ediţie, Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai populare şi longevive evenimente culturale destinate publicului larg, sărbătorit la nivel european. Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, manifestarea atrage anual în România sute de mii de participanţi. Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor, sărbătoare instituită de International Council of Museums (ICOM).

Anul trecut, în România, la Noaptea Muzeelor au participat peste 150 de instituţii muzeale şi organizaţii de cultură şi educaţie din aproximativ 50 de localităţi. Muzee, case memoriale, colecţii private, săteşti şi parohiale au fost deschise publicului pentru vizite gratuite şi evenimente speciale, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Turda, Ciucea, Sibiu, Cristian, Sibiel, Sălişte, Galeş, Tilişca, Poiana Sibiului, Jina, Arad, Aiud, Alba-Iulia, Baia Mare, Bacău, Oneşti, Botoşani, Braşov, Bran, Caransebeş, Constanţa, Sfântu Gheorghe, Galaţi, Giurgiu, Piteşti, Goleşti, Târgu-Jiu, Târgu-Cărbuneşti, Deva, Hunedoara, Iaşi, Hârlău, Mirceşti, Ruginoasa, Oradea, Ploieşti, Sinaia, Râmnicu-Sărat, Reşita, Slobozia, Târgovişte, Tîrgu Mureş, Alexandria, Roşiorii de Vede.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) a coordonat şi în 2014 evenimentul la nivel naţional şi a organizat circuite muzeale în Bucureşti, Timişoara (în premieră) şi Cluj, în cadrul proiectului "Noaptea Muzeelor 2014: Aceeaşi noapte, scenarii diferite", finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

În Bucureşti, 33 de instituţii - muzee şi organizaţii culturale şi de educaţie - şi-au aşteptat publicul până târziu în noapte, la expoziţii, concerte, spectacole, proiecţii, performance-uri şi ateliere interactive, pentru experienţe de neuitat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici