"Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, marele premiu la Festivalul de Film din Siberia - VIDEO

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", în regia lui Andrei Gruzsniczki, a câştigat marele premiu Golden Taiga la cea de-a 12-a ediţie a International Debut Film Festival, care s-a desfăşurat în oraşul Khanty-Mansiisk din Siberia, infomează un comunicat remis MEDIAFAX.

Urmărește
864 afișări
Imaginea articolului "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, marele premiu la Festivalul de Film din Siberia - VIDEO

"Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, marele premiu la Festivalul de Film din Siberia - VIDEO

Preşedintele festivalului este renumitul regizor şi scenarist rus Sergei Soloviov, iar directorul artistic, criticul şi istoricul de cinema Andrei Plakhov, preşedinte onorific al Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film.

Pe 6 martie, la gala de închidere, trofeul i-a fost înmânat producătoarei Velvet Moraru (Icon Production). Echipa a fost reprezentată şi de asistenta de regie Oana Matei.

Juriul a fost format de regizorul rus Andrei Smirnov, directorul de imagine portughez Acácio de Almeida, actriţa şi regizoarea chineză Na Renhua şi actriţa Jennifer Lim.

Premiul vine cu câteva zile înainte de proiecţia filmului la New York, la unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate descoperirii unor talente noi: New Directors/ New Films.

"Quod Erat Demonstrandum" va fi proiectat pe 20 şi 22 martie la Film Society of Lincoln Center din metropola americană.

"Quod Erat Demonstrandum" a avut premiera mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Roma, unde a câştigat premiul special al juriului condus de regizorul american James Gray, în noiembrie 2013. Au urmat selecţii în competiţiile festivalurilor internaţionale de la Göteborg şi Vilnius şi Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden.

La sfârşitul lunii aprilie, filmul va rula în afara competiţiei, la Crossing Europe Film Festival din Linz, Austria.

"Quod Erat Demonstrandum", scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii - bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

"Quod Erat Demonstrandum" marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie, fiind primul film realizat pe peliculă alb-negru de la "Moromeţii" (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.

Regizorul Andrei Gruzsniczki, cunoscut pentru debutul "Cealaltă Irina", este şi autorul scenariului.

Dana Bunescu semnează montajul filmului, Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu, creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj şi coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu, Dana Angelescu şi Adelina Popa.

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor '80.

Filmul "Quod Erat Demonstrandum" este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele "Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu" (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici