- Home
- Cultură-Media
- EDINBURGH, (27.05.2013, 17:29)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radu Varia a primit Diploma de membru de onoare al Royal Scottish Academy
Istoricul şi criticul de artă Radu Varia a primit Diploma de membru de onoare al Royal Scottish Academy, documentul fiind semnat de regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Urmărește
274 afișări
Radu Varia a primit Diploma de membru de onoare al Royal Scottish Academy
Radu Varia este primul român ales vreodată membru de onoare al Royal Scottish Academy. Totodată, Radu Varia este primul istoric de artă non-britanic ales membru de onoare al Royal Scottish Academy, alături de Sir David Talbot-Rice, Lord Kenneth Clarck şi de artişti ca Edgar Degas, Georges Braque, Marc Chagall, Auguste Rodin şi Henry Moore.
Într-un cadru fastuos, în prezenţa Lordului Cameron of Lochbroom, consilier al reginei, şi a mai multor reprezentanţi ai palatului Buckingham, Arthur Watson, preşedintele Academiei Regale a Scoţiei i-a remis, la Edinburgh, criticului şi istoricului de artă Radu Varia, "personalitate de seamă a culturii contemporane", Diploma de membru de onoare al Royal Scottish Academy.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Sub semnătura reginei Elizabeth a II-a, întărită de sigiliul regal, stă scris: "Radu Varia, în Adunarea Generală din ziua a 5-a a anului 2012, a fost ales aşa cum se cuvine membru de onoare al Academiei Regale a Scoţiei, în virtutea eminentelor sale împliniri pe tărâmul istoriei artelor şi al manifestărilor artistice, în speranţa ca aceste împliniri să contribuie la progresul şi la onoarea Societăţii, la înflorirea artei, şi pentru a onora demnitatea celor ce ne îndrumă pe această cale".
În răspunsul său, Radu Varia a spus între altele: "Vin dintr-o ţară veche, România, o ţară plină de tradiţii artistice ce au înflorit în peste şapte mii de ani, tradiţii perpetuate şi în ziua de azi, ca pe tărâmul magic al Maramureşului. O ţară, totodată, care a marcat modernitatea prin opera sculptorului Constantin Brâncuşi, prin originalitatea şi valorile eterne pe care le întruchipează".
Istoricul şi criticul de artă român a adăugat: "Am descoperit Scoţia şi Edinburgh-ul acum 45 de ani, datorită unui prieten numit Richard Demarco, prezent aici în aceste clipe în calitate de membru de onoare al Academiei Regale. El a înţeles de timpuriu că Europa nu va fi niciodată ea însăşi fără România, fără Maramureş, fără Brâncuşi. Şi a luptat eroic contra teribilei izolări în care ne aflam, deschizând porţile lumii libere pentru tânăra noastră generaţie de artişti şi de intelectuali. Edinburghul, nu Parisul sau New Yorkul, devenea atunci capitala visului lor".
Personalitate în lumea internaţională a artei de mai multe decenii, Radu Varia s-a născut pe 21 mai 1940. El este doctor în istoria artei şi civilizaţiei al Universităţii din Paris şi a primit nu mai puţin de 11 nominalizări la premiul mondial "Leonardo da Vinci".
Volumul său "Brâncuşi", publicat în numeroase ediţii din 1986 şi până în prezent, la New York, Paris şi Tokio, este considerat drept opera fundamentală dedicată marelui sculptor.
Cu ocazia conferinţei sale consacrate marelui sculptor "Brâncuşi, o mare experienţă spirituală", el a primit, în urmă cu doi ani medalia de argint a Academiei Regale din Edinburgh, care în 185 de ani a onorat astfel numai 12 personalităţi ale culturii.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe