- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (08.09.2010, 17:35)
- , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Război pe calea undelor" şi "Născuţi la comandă. Decreţeii", proiectate la Hendrixperience - VIDEO
Documentarele "Război pe calea undelor" de Alexandru Solomon şi "Născuţi la comandă. Decreţeii" de Florin Iepan, precum şi filmul-omnibus "Amintiri din Epoca de Aur", produs de Cristian Mungiu, vor fi prezentate la Festivalul Hendrixperience, care va avea loc între 17 şi 19 septembrie, în Deltă.
Urmărește
66 afișări
"Război pe calea undelor" şi "Născuţi la comandă. Decreţeii", proiectate la Hendrixperience
"Război pe calea undelor" este un film despre Radio Europa Liberă în anii '70-'80. Filmul a fost realizat de Alexandru Solomon pe baza unor interviuri cu foştii jurnalişti ai Radio Europa Liberă, cum ar fi Emil Hurezeanu, Monica Lovinescu, Ioana Măgură Bernard, Şerban Orescu, Nestor Ratesh, Neculai-Constantin Munteanu şi Andrei Voiculescu, cu oameni care, la acea vreme, erau ascultători ai radioului din Munchen, dar şi cu foşti membri de partid.
Filmul documentar "Născuţi la comandă. Decreţeii", o incursiune în epoca 1965-1989, este "povestea unuia dintre cele mai semnificative experimente sociale din istoria omenirii", după cum spune cineastul american John Alpert.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis. Documentele au apărut astăzi în presă
-
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidenţială în favoarea Elenei Lasconi
-
Scholz îi spune „nein” lui Zelenski: Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, în ciuda deciziei SUA
-
Dani Mocanu, trimis în judecată pentru trafic de persoane şi proxenetism, a scos melodie de susţinere pentru „Generalul Ciucă”
Documentarul prezintă povestea Decretului nr.770 pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii, din anul 1966, transformat în lege. Decretul, semnat de Nicolae Ceauşescu, prevedea că o femeie avea dreptul de a face avort doar dacă avea peste 40 de ani şi patru copii în întreţinere şi interzicea orice formă de contracepţie.
Scopul Decretului 770 era creşterea demografică a României cu 10 milioane de persoane, într-o perioadă de 24 de ani. Cei aproximativ două milioane de copii născuţi în urma acestui decret au fost numiţi "decreţei". Legea pentru reglementarea întreruperii cursului sarcinii a fost unul dintre primele acte abrogate în decembrie 1989.
Filmul "Amintiri din Epoca de Aur" se concentrează asupra vieţii de zi cu zi a românilor sub dictatura comunistă, degajând căldură şi umor. Poveştile prezentate sunt construite în jurul unora dintre cele mai populare legende urbane ale vremii. În acelaşi timp comice, bizare, pătrunzătore şi surprinzătoare, poveştile oferă o imagine suprarealistă a vieţii în anii '80 în România, unde teama, corupţia şi încarcerarea nu erau niciodată departe de umorul care îi ţinea pe oameni în viaţă.
"«Amintiri din Epoca de Aur» surprinde dorinţa de a se exprima a unei naţiuni, în timpuri în care mâncarea era mai importantă decât banii, libertatea, mai importantă decât dragostea şi supravieţuirea, mai importantă decât principiile", se arată în prezentarea peliculei.
Producţia "Amintiri din Epoca de Aur" a fost lansată în România în două părţi, în septembrie, respectiv, octombrie 2009. Prima parte a filmului "Amintiri din Epoca de Aur" - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" - este formată din patru scurtmetraje: "Legenda fotografului oficial", "Legenda miliţianului lacom", "Legenda activistului în inspecţie" şi "Legenda politrucului zelos".
Cea de-a doua parte a filmului - "Dragoste în timpul liber" - este compusă din trei scurtmetraje, şi anume "Legenda vânzătorilor de aer", "Legenda şoferului de găini" şi "Legenda curcanului zburător" (realizat în urmă cu cinci ani şi inclus deja într-un alt film-omnibus, "Obiecte pierdute/ Lost and Found"). Din distribuţia "Amintiri din Epoca de Aur" fac parte actorii Vlad Ivanov, Diana Cavaliotti, Radu Iacoban, Tania Popa, Alexandru Potocean, Emanuel Pîrvu, Paul Dunca, Ion Sapdaru şi Gabriel Spahiu.
Potrivit organizatorilor, Event Plus, Hendrixperience este un eveniment inspirat de stilul psihedelic, liber şi plin de culoare caracteristic anilor 1970. Hendrixperience nu este un tribut adus exclusiv lui Jimi Hendrix, ci muzicii de valoare, indiferent că este interpretată în manieră tradiţională sau contemporană, combinată într-un eveniment de weekend cu un cumul de experienţe deosebite prin varietate şi diversitate, care pornesc de la libertatea spiritului fiecăruia şi de la dorinţa de a crede în valori necomerciale.
În cele trei zile de festival vor fi prezentate, pe lângă concerte, workshop-uri şi întâlniri informale cu muzicieni, impresari, jurnalişti şi autori de carte muzicală, audiţii tematice Jimi Hendrix şi muzica anilor '70.
Artiştii Alexandru Andrieş, George Baicea, Ernesto Bianchi, Relu Bitulescu, Steve Clarke, Radu Lupaşcu, Aurel Mitran, Cătălin Răsvan şi Sorin Romanescu sunt printre cei care vor fi prezenţi la prima ediţie a Festivalului Hendrixperience.
Programul festivalului cuprinde elemente din cultura muzicală şi din cinematografie specifice anilor 70' pentru a putea recrea atmosfera acestei perioade într-un mod cât mai fidel.
Festivalul Hendrixperience se va desfăşura în Delta Dunării, în complexul Cormoran, iar motivul pentru care Ioan Big, iniţiatorul şi managerul de proiect, a ales aceasta destinaţie, se datorează sentimentului de libertate pe care îl induce, precum şi posibilităţii de a trăi experienţe inedite în afara sferei muzicale.
Taxa de participare de 85 de lei garantează accesul la diversele componente ale evenimentului şi este destinată exclusiv acoperirii costurilor de cazare şi masă ale artiştilor.
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică decizia lui Biden de a-i permite Ucrainei să atace Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia Administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu nu am greșit cu nimic nimănui și…” Ce fac copiii regretatului afacerist
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
Zelenski vizitează Pokrovsk, oraş de pe linia frontului estic, în contextul unor lupte intense
-
astăzi, 18:55
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 999. Atac rusesc cu rachete asupra oraşului Sumî: cel puţin 11 morţi şi 89 de răniţi / Reacţia Kremlinului după ce Biden a permis Kievului să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei