RCS cere public Antena Group acordul de a reatransmite gratuit Antena 1 şi Antena 3 pe Digi

RCS & RDS cere public Antena Group acordul de a retransmite gratuit posturile Antena 1 şi Antena 3 pe Digi, în condiţiile în care grupul media ar fi cerut companiei de cablu o taxă anuală de peste 7 milioane de euro pentru retransmisia canalelor sale prin DTH, potrivit unui comunicat RCS.

Urmărește
2632 afișări
Imaginea articolului RCS cere public Antena Group acordul de a reatransmite gratuit Antena 1 şi Antena 3 pe Digi

RCS cere public Antena Group acordul de a reatransmite gratuit Antena 1 şi Antena 3 pe Digi

"Antena Group a somat RCS & RDS să înceteze difuzarea prin satelit a canalelor 'Antena', dacă nu achită o taxă anuală de peste 7 milioane de euro. Data limită pentru cererea Antena Group era 20 aprilie 2012, ora 00.00", spun reprezentanţii RCS & RDS.

La comunicatul citat este ataşată totodată o scrisoare din partea Antena Group către compania de cablu, datată 19 aprilie 2012, în care grupul media transmite că "în cazul în care negocierile nu sunt finalizate până la data de 20 aprilie 2012, încetează orice acord emis de companiile aparţinând Grupului Intact pentru retransmiterea prin DTH de către SC RCS & RDS a posturilor de televiziune Antena 1, Antena 2, Antena 3, Euforia Lifestyle TV şi GSP TV. (...) În situaţia în care SC RCS & RDS SA va retransmite fără drept posturile de televiziune menţionate în reţeaua DTH, societatea noastră urmează a apela la toate măsurile legale, inclusiv plângeri de natură penală, în vederea protejării drepturilor deţinute de SC Antena TV Group SA împotriva oricărei conduite ilegale şi abuzive a SC RCS & RDS SA".

"Este pentru prima dată în ultimii 8 ani când Antena Group cere bani pentru retransmisia prin satelit a canalelor 'Antena'. Pretenţia financiară ar fi obligat RCS & RDS să majoreze tarifele serviciilor Digi prin satelit", se mai spune în comunicatul companiei de cablu.

RCS & RDS mai transmite că nu poate accepta cererea Antena Group "prin care abonaţii săi ar trebui sa plăteasca o factură substanţial mărită, fără a beneficia de nimic suplimentar" şi "cere public Antena Group acordul de retransmisie pentru posturile Antena 1 şi Antena 3 pentru a le oferi abonaţilor fără plată suplimentară".

RCS&RDS a scos televiziunile Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV de pe platforma sa de satelit Digi, în noaptea de joi spre vineri.

"RCS & RDS îşi anunţă abonaţii serviciilor de televiziune prin satelit, că din data de 20 aprilie 2012, nu mai poate transmite programele Antena 1, Antena 3 şi Euforia TV. Antena Group, proprietarul celor 3 posturi TV, a retras acordurile de difuzare a acestor programe în reţeaua Digi TV prin satelit şi, ca urmare, RCS & RDS a fost obligat să întrerupă difuzarea lor. RCS & RDS nu poate accepta să platească peste 7 milioane de euro pe an, suma solicitată de Antena Group în cadrul unei somaţii trimise cu doar câteva săptămâni în urmă, pentru difuzarea prin satelit a canalelor grupului, între care Antena 1 si Antena 3, pe care chiar reprezentanţii Antena Group le-au declarat în mod repetat ca fiind libere la retransmisie (must carry)", spune RCS&RDS într-un comunicat, transmis vineri.

RCS&RDS a mai afirmat că Antena Group a declarat libere la retransmisie posturile sale, fără condiţionări tehnice sau financiare, fapt pentru care pentru cablu distribuitorii au dreptul şi obligaţia de a transmite gratuit aceste posturi, însă pentru satelit au dreptul, nu şi obligaţia să le retransmită.

Intact Media Group a afirmat vineri, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că RCS&RDS a retras de pe platforma proprie DTH, în mod abuziv, în noaptea de joi spre vineri, Antena 1 şi Antena 3, acuzând, totodată, compania de telecomunicaţii de rea credinţă.

"Divizia TV Intact Media Group îşi manifestă dezacordul privind practicile necomerciale ale RCS&RDS. Compania de cablu a decis, fără a-şi informa în prealabil partenerii sau abonaţii, să scoată de pe platforma de satelit posturile Antena 1 şi Antena 3, începând cu ora 00.00 a zilei de 20 aprilie. Intact se afla în discuţii pentru distribuţia în reţeaua Digi a posturilor din grup încă din martie anul curent", se spune în comunicatul Intact Media Group.

Potrivit legislaţiei audiovizuale, un operator de cablu trebuie să aibă aprobarea Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) pentru modificarea grilei sale de programe.

"RCS ne-a făcut o înştiinţare aseară (joi seară, n.r.) la ora 19.00, iar la ora 24.00 şi-a modificat oferta scoţând canalele Antena Group. Vom analiza această situaţie", a declarat vineri pentru MEDIAFAX Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Pe de altă parte, însă, articolul 82 din Legea audiovizualului, care reglementează principiul "must carry", nu se referă şi la platformele de satelit, ci doar la retransmisia televiziunilor prin cablu de către cablişti. Astfel, Antena 1, Antena 3 şi Euforia sunt obligatorii la retransmisie pentru cablişti doar în reţelele lor de cablu, nu şi în cele de satelit, astfel CNA nu poate impune RCS&RDS să reincludă cele trei televiziuni pe platforma de satelit Digi.

În mod repetat, în ultimul an, reprezentanţii RCS&RDS au susţinut în faţa membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) că grupul Antena pretinde societăţii de telecomunicaţii anumite sume de bani pentru retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3, deşi aceste televiziuni sunt libere la retransmisie, potrivit principiului "must carry".

În schimb, reprezentanţii Antena Group au spus în repetate rânduri că grupul nu condiţionează financiar retransmisia posturilor Antena 1 şi Antena 3.

Pe de altă parte, CNA a aplicat mai multe amenzi RCS&RDS pentru că operatorul a scos din grilă de-a lungul timpului, fără să aibă aprobarea Consiliului, mai multe televiziuni, printre care şi unele din portofoliul Antena Group.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici