RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, între care şi Deutsche Welle

RCS&RDS a fost somat marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), să intre imediat în legalitate şi să nu mai difuzeze, în pachetele sale, zece posturi TV, printre care Deutsche Welle, Italia 1 şi TF 24 , pe care le transmitea fără aviz, în cinci oraşe din ţară, printre care şi Bucureşti.

Urmărește
917 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, între care şi Deutsche Welle

RCS&RDS nu mai poate difuza 10 posturi TV, între care şi Deutsche Welle (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)

CNA a anunţat, în şedinţa de marţi, că a făcut un nou control în privinţa programelor TV retransmise de RCS&RDS, în urma unei sesizări primite din partea operatorului de telecomunicaţii UPC România. La şedinţa CNA au participat şi doi reprezentanţi ai companiei RCS&RDS - consilierul juridic Mihai Lucian şi un reprezentant al departamentului tehnic, Mircea Schneider.

În urma verificărilor efectuate, Consiliul a constatat că RCS&RDS continuă să transmită mai multe posturi TV fără a fi înscrise în avizul de retransmisie, în ciuda faptului că operatorul de telecomunicaţii a fost amendat, pentru aceleaşi abateri, cu 10.000 de lei, de CNA, în şedinţa din 25 februarie.

Astfel, CNA a constatat că RCS&RDS transmite fără a fi înscrise în avizul de retransmisie, în pachetul digital, mai multe posturi TV, în mai multe localităţi, printre care Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, Iaşi şi Timişoara.

Potrivit CNA, în Bucureşti, în pachetul său digital, RCS&RDS difuzează fără a fi înscrise în avizul de retransmisie televiziunile 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Bloomberg, Italia 1, Canale 5, TF 2, TF 24, France 3, TVE şi BBC Prime.

Prezent la CNA, reprezentantul RCS&RDS, consilierul juridic Mihai Lucian, a spus că pentru Bloomberg şi TF 2 s-au obţinut acordurile de difuzare.

"Există o cerere din partea abonaţilor pentru aceste programe (televiziunile difuzate fără a fi înscrise în avizul de difuzare, n.r.). Acestea au fost preluate la liber de pe satelit, nu le-am pus noi în ofertă", a explicat Mihai Lucian, precizând că ulterior s-a constatat că există cerere din partea publicului pentru aceste televiziuni.

Mihai Lucian a mai spus că pentru restul posturilor TV pe care RCS&RDS le retransmite fără a fi înscrise în avizul de retransmisie există discuţii cu televiziunile respective.

În ceea ce priveşte BBC Prime, Mihai Lucian a spus că RCS&RDS nu-l mai difuzează. "Ne-au refuzat acordul şi l-am scos", a spus Mihai Lucian.

O altă televiziune retransmisă de RCS&RDS fără a fi înscrisă în avizul de difuzare este Deutsche Welle. "Nu am reuşit să dăm de cei de la Deutsche Welle", a afirmat Mihai Lucian.

Pe de altă parte, potrivit CNA, la Craiova, RCS&RDS retransmite fără aviz televiziunile Canale 5, France 3, Italia 1, TV 24 şi TVE, la Târgu-Mureş - Canale 5, Deutsche Welle, France 3, Italia 1, 1 Music Channel.Hu, RTL Klub, TF 24, TVE şi Viasat 3, la Iaşi - Deutsche Welle, Italia 1, France 3, TF 24, TVE, 1 Music Channel.Hu, Canale 5, iar la Timişoara - 1 Music Channel.Hu, Deutsche Welle, Italia 1, TF3, TF 24, TVE şi Canale 5.

În urma discuţiilor, Ioan Onisei, vicepreşedintele CNA, a spus că posturile pentru care nu există acord trebuie scoase din pachetele RCS&RDS şi a propus amendarea operatorului de telecomunicaţii cu 10.000 de lei.

"Este o încălcare de lege. Trebuie stopată pe loc difuzarea acestor programe", a spus şi Mihai Mălaimare, membru CNA.

Christian Mititelu, membru al CNA, a propus aplicarea unei somaţii cu intrare în legalitate în 30 de zile pentru RCS&RDS, în timp ce Dan Grigore, membru al Consiliului, a propus aplicarea unei somaţii cu intrarea imediată în legalitate pentru RCS&RDS.

Mititelu şi-a explicat propunerea prin faptul că, în 30 de zile, RCS&RDS ar putea obţine avizele pentru a difuza legal cele zece posturi TV, astfel încât publicul să nu aibă de suferit că nu mai poate recepţiona respectivele televiziuni.

"Somaţie de intrare în legalitate înseamnă să opreşti de la difuzare până ai acordul de difuzare", a explicat, în schimb, Ioan Onisei.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA, reprezentanta postului N24 Plus, Nicoleta Popa, a spus că RCS&RDS nu retransmite în pachetele analogice această televiziune, în ciuda faptului că ea este obligatorie la retransmisie. "Aveţi aviz din ianuarie pentru N24 Plus, dar postul nu apare în analogic, nici în Bucureşti şi nicăieri în ţară. Postul N24 este şi în must carry (obligatoriu la retransmisie, n.r.", li s-a adresat Nicoleta Popa reprezentanţilor RCS&RDS.

Mihai Lucian i-a răspuns că N24 Plus este inclus în pachetele digitale ale RCS&RDS.

"Postul N24 Plus este pe locul 12 în audienţe. Va trebui ca şi pe partea de digital să respectaţi must carry-ul (programele obligatorii la retransmisie, n.r.)", a spus, în schimb, Răsvan Popescu, preşedintele CNA.

Şi George Chiriţă, directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale (ARCA), a avut o părere similară. "La utilizatorul final, abonatul, ajunge un serviciu fie analogic, fie digital, care nu poate să ducă la discriminare. Este important ca ceea ce ajunge la un utilizator, la public, să fie guvernat de principiul must carry. Şi pe digital şi pe analogic, acest principiu trebuie să funcţioneze", a spus George Chiriţă.

În urma votului, doar propunerea lui Dan Grigore - somaţie cu intrare imediată în legalitate pentru RCS&RDS - a primit numărul minim de voturi (şase) pentru a fi aplicată. În aceste condiţii, RCS&RDS nu mai are voie să retransmită în pachetele sale posturile Deutsche Welle, Italia 1, Canale 5, TF 3, TF 24, France 3, TVE, RTL Klub, 1 Music Channel.Hu şi Viasat 3.

În plus, în sancţiune, CNA va solicita RCS&RDS să retransmită în pachetele sale analogice postul N24 Plus.

Sancţiunea s-a aplicat în baza art. 74 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "(1) Retransmisia de servicii de programe de către distribuitorii de servicii se va face numai pe baza avizului eliberat de Consiliu".

Cu o reţea care acoperă peste 200 de oraşe, RCS&RDS este unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi prin satelit, cu un număr de peste 2,55 milioane de abonaţi. Societatea are peste 1.000.000 de utilizatori pe segmentul serviciilor de Internet. În afară de România, RCS&RDS furnizează, în prezent, servicii de telecomunicaţii în Ungaria, Cehia, Slovacia, Croaţia şi Serbia, atât pentru zona rezidenţială, cât şi pentru cea de business.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici