RCS&RDS şi SNR au depus oferte pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală

RCS&RDS şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii (SNR) au depus oferte pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală terestră, a anunţat autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM), care până la 15 mai va anunţa admiterea sau respingerea candidaţilor în etapele viitoare ale licitaţiei.

Urmărește
22831 afișări
Imaginea articolului RCS&RDS şi SNR au depus oferte pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală

RCS&RDS şi SNR au depus oferte pentru cele cinci licenţe de televiziune digitală (Imagine: Shutterstock)

Termenul pentru depunerea ofertelor a expirat joi, 8 mai.

"Până la data de 15 mai, comisia de licitaţie va analiza dosarele de candidatură, va decide şi va anunţa admiterea sau respingerea candidaţilor în etapele viitoare ale licitaţiei. Ofertele iniţiale ale companiilor calificate vor fi evaluate de către comisie până la data de 22 mai", se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) remis MEDIAFAX.

Procedura de selecţie competitivă presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice numărul de licenţe (multiplexuri) pe care doreşte să le achiziţioneze.

În cazul în care cererea depăşeşte numărul de licenţe disponibile, vor fi organizate runde primare de licitaţie până când cererea nu mai depăşeşte oferta.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 licenţe, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2.

Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite "free to air", în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

"De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul pentru Societatea Informaţională, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire", se mai spune în comunicat.

Pentru celelate multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Preţul de pornire în licitaţie pentru fiecare licenţă este de 300.000 euro.

Toate licenţele vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar licenţele vor intra în vigoare începând cu 17 iunie 2015.

Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurilor de selecţie.

În România, procesul de tranziţie de la emisia analogică terestră de televiziune la emisia digitală terestră trebuie să se încheie până la data de 17 iunie 2015, conform Acordului Geneva 2006 semnat de România şi strategiei adoptată de Guvern.

La data de 17 iunie 2015, orice transmisie analogică terestră va înceta, aceasta fiind înlocuită cu transmisia digitală terestră a programelor de radiodifuziune şi televiziune şi servicii multimedia suplimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici