- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (29.10.2013, 13:14)
- Madalina Cerban
Recomandarea CNA pentru televiziuni în ştirile despre cutremure
CNA a decis, în şedinţa de marţi, să transmită o recomandare televiziunilor şi radiourilor ca în materialele despre cutremure să informeze corect, să limiteze inducerea de panică şi să mizeze pe componenta educativă, în defavoarea spectaculosului.
Urmărește
1578 afișări
Recomandarea CNA pentru televiziuni în ştirile despre cutremure (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Potrivit Laurei Georgescu, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Consiliul a primit numeroase reclamaţii de la persoane care au cerut intervenţia în cazul ştirilor şi relatărilor despre cutremure difuzate de televiziuni.
Prezenţi la şedinţa CNA de marţi, reprezentanţii principalelor televiziuni din România au spus că la aceste posturi TV au fost prezentate studii şi au fost difuzate declaraţii ale unor specialişti.
Valentin Jucan, membru al CNA, a spus că televiziunile ar trebui să educe telespectatorii ca să ştie ce trebuie să facă în cazul producerii unui cutremur.
"În majoritatea situaţiilor, radiodifuzorii se rezumă la a cita nişte studii, grafice (...) abia azi-noapte am văzut un radiodifuzor vorbind de locuri unde se pot strânge oamenii în caz de cutremure (...) Am observat o cursă între radiodifuzori, cine dă mai multe interviuri cu fel de fel de specialişti, cine dă mai multe studii, dar foarte puţin despre ce trebuie să facă omul de rând în cazul producerii unui cutremur (...) A fost propagată această panică că urmează să se producă cutremurul", a spus Jucan, precizând că aceste lucruri ar trebui spuse de către televiziuni, însă ar trebui să fie spuse "până la capăt".
El a fost de acord cu reprezentanţii televiziunilor, potrivit cărora subiectul cutremurelor "creează o stare de panică şi de teamă".
La rândul său, Radu Călin Cristea, membru al CNA, a propus ca membrii Consiliului să transmită o recomandare radiodifuzorilor. "O recomandare referitoare la încercarea de a limita spectaculosul ştirilor referitoare la cutremure şi încercarea de limitare a inducerii stării de panică nejustificată. Mă refer la promouri cu titluri şocante", a spus Radu Călin Cristea.
Şi Florin Gabrea, un alt membru al Consiliului, a spus că, prin materialele difuzate, televiziunile sporesc gradul de panică. "Apar acele intermezzouri dramatizate, făcute în studio, în care se difuzează o bandă sonoră gravă, alarmantă, care nu fac decât să creeze o panică suplimentară", a spus Gabrea.
La rândul său, Cristina Trepcea, membru al Consiliului, a spus că radiodifuzorii trebuie să dea dovadă de responsabilitate în prezentarea informaţiilor despre cutremure.
Narcisa Iorga, un alt membru al Consiliului, a spus că articolul 75 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual prevede faptul că "Relatările despre dezastre sau tragedii colective trebuie să fie realizate cu decenţă şi discernământ, fără a induce panică" şi că "Radiodifuzorii au obligaţia de a prezenta şi poziţia exprimată de autorităţile publice abilitate".
Ea a mai spus că ar fi mai potrivită transmiterea unei scrisori de atenţionare în cazul în radiodifuzorilor care au încălcat acest articol.
În schimb, Laura Georgescu, preşedintele CNA, a propus ca membrii Consiliului să transmită tuturor radiodifuzorilor o recomandare, în care să insiste "pe necesitatea tratării componentei educative mai degrabă decât pe cea spectaculară" în ştirile şi materialele despre cutremure.
"Publicul trebuie să înţeleagă ce are de făcut în astfel de situaţii", a spus Laura Georgescu.
Propunerea a fost adoptată cu unanimitate de voturi de membrii CNA.
Citeşte şi:
Ce trebuie să facă oamenii la cutremur: GHID cu informaţii şi reguli de comportament în cazul producerii unui seism
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe