- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (27.01.2016, 22:16)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu, decana de vârstă a teatrului românesc, a decedat
Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu, decana de vârstă a teatrului românesc şi personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, a murit, marţi, la vârsta de 97 de ani.
Urmărește
4981 afișări
Regizoarea şi actriţa Elena Negreanu, decana de vârstă a teatrului românesc, a decedat
"Teatrul Naţional Radiofonic anunţă cu profund regret încetarea din viaţă a doamnei Elena Negreanu, personalitate marcantă a Societăţii Române de Radiodifuziune, regizor artistic, autoare a unor spectacole de mare fineţe a expresiei radiofonice, dascăl competent şi intelectual de autentică vocaţie", informează Radio România.
Elena Negreanu s-a născut în anul 1918, la Iaşi. Opt ani mai târziu s-a mutat la Bucureşti, unde, după absolvirea liceului, a frecventat cursul de actorie la clasa reputatei profesoare Beate Fredanov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În anul 1945, Elena Negreanu a fost angajată crainică la Radiodifuziunea Română. În 1947, prin concurs, aceasta a devenit actriţă la Teatrul Naţional. În paralel, la propunerea Aurei Buzescu, a intrat în activitatea pedagogică, devenind conferenţiar universitar la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.
Din anul 1956, Elena Negreanu a optat pentru activitatea de regizor artistic în redacţia Teatru a Radiodifuziunii Române, unde a montat numeroase spectacole din dramaturgia clasică şi contemporană, naţională şi universală. În anii 2006 şi 2008, în foaierul Sălii Radio, a prezentat două expoziţii de grafică personală, care s-au bucurat de succes din partea publicului şi a criticii de specialitate.
Elena Negreanu a regizat şi pelicula satirică "Gelozia bat-o vina" (1954), cu Florin Scărlătescu şi Tatiana Iekel.
Totodată, Elena Negreanu a jucat în filmul "Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu.
Elena Negreanu este şi cea care l-a descoperit şi încurajat pe actorul Florin Piersic, influenţându-i întreaga carieră, după cum a mărturisit acesta.
Din creaţia radiofonică a Elenei Negreanu, Societatea Română de Radiodifuziune va difuza în următoarea perioadă spectacolele: "Candida", de George Bernard Shaw (joi, de la ora 00.30, la Radio România Cultural), "Fiul preşedintelui", de Eva Curie (pe 7 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural), şi "Neînţelegerea", de Albert Camus (pe 11 februarie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, şi, în reluare, pe 13 februarie, de la ora 13.30, la Radio România Internaţional).
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe