- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (09.12.2016, 17:05)
- Lucian Vasilescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul Bogdan Mirică, coregrafa Mădălina Dan şi compozitorul Cătălin Creţu, printre laureaţii celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu”
Regizorul Bogdan Mirică, coregrafa Mădălina Dan şi compozitorul Cătălin Creţu s-au numărat printre laureaţii celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu”. Trofeele care recompensează cele mai importante contribuţii aduse societăţii româneşti în arte şi ştiinţe au fost acordate de Fundaţia Alexandrion.
Urmărește
175 afișări
Regizorul Bogdan Mirică, coregrafa Mădălina Dan şi compozitorul Cătălin Creţu, printre laureaţii celei de-a doua ediţii a Galei Premiilor „Matei Brâncoveanu” (Imagine: Facebook)
Evaluarea se orientează asupra creaţiei intelectuale sau artistice afirmate în anul care se încheie sub semnătura unor creatori care au depăşit faza debutului şi acum sunt în momentul în care s-au afirmat deja, după cum a spus preşedintele juriului, Ion Bogdan Lefter.
În acest an, juriul a luat în considerare şi realizările tinerilor din două noi domenii: Medicină şi Economie.
„Anul viitor, premiile «Matei Brâncoveanu» vor depăşi graniţele ţării” a anunţat Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, care a menţionat că-şi doreşte ca instituţia pe care o conduce să sprijine acest demers în 2017.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Câştigătorii Premiilor „Matei Brâncoveanu” (ediţia a II-a, 2016) sunt:
Medicină: Ilinca Gussi (profesoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti) – pentru contribuţia în domeniul tratamentului anemiilor fetale (transfuzii fetale): „Gestul de recunoaştere a muncii noastre acesta ne dă curaj şi perseverenţă.”
Literatură: Ştefania Mihalache – pentru „Sisteme de fixare şi de prindere” (poezie), Editura Nemira, 2016: „Compania în care a fost nominalizată cartea mea este mai mult decât onorantă şi însuşi faptul de a fi pe scenă după oameni care salvează copii in utero este extraordinar.”
Arte vizuale: Cătălin Bădărău – pentru expoziţia personală „Perpetuum Violence” de la Năsui collection & gallery, din luna februarie a acestui an: „Trebuie să îi mulţumesc lui Cosmin Năsui care a curatoriat expoziţia pentru care am primit această distincţie.”
Teatru: Matei Lucaci-Grünberg (regizor) – pentru alcătuirea grupului teatral „Jamais Vu” (Virgil Aioanei, arh. Gabi Albu, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Răzvan Bănică, Andrei Sever Bârzan, Tavi Costin, Mădălina Craiu, Ştefan Huluba şi Maria Obretin) împreună cu care a montat spectacolele „Sâmbătă, averse!” şi „Secretul armei secrete”: „Toţi cei din grup merită acest premiu. Ne ajută foarte mult orice asemenea gest de susţinere.”
Film: Bogdan Mirică (regizor) – pentru lung-metrajul de ficţiune „Cîini”. Câştigătorul nu a putut fi prezent la Gală, fiind în plină perioadă de filmări pentru un serial de televiziune.
Dans: Mădălina Dan (coregrafă şi dansatoare) – pentru programul „Amprenta”: „Vreau să mulţumesc minunatei comunităţi de dans din ţară şi din străinătate.”
Muzică clasică: Mihai Măniceanu (compozitor, pianist) – pentru lucrarea „Mishiba” pentru 5 percuţionişti (compoziţie după o idee de Mircea Cărtărescu, interpretată de ansamblul de percuţie „Game” în cadrului festivalului „Săptămîna Internaţională a Muzicii Noi”, 22-29 mai 2016) şi pentru concertele ca pianist din Festivalul „Innersound” (ArCuB Gabroveni, 30 septembrie 2016) şi din cadrul Festivalului internaţional Craiova Muzicală (22 noiembrie 2016): „Îi mulţumesc tatălui meu care m-a susţinut emoţional şi spiritual.”
Muzică experimentală/ alternativă/ jazz etc.: Cătălin Creţu (compozitor, cercetător şi sound artist) – pentru integrarea noilor tehnologii în muzică: „Îi cunosc foarte bine pe toţi ceilalţi nominalizaţi. Oricare dintre ei ar fi putut fi în locul meu.”
Ştiinţe socio-umane: Mihai Maci (lector la Universitatea din Oradea) – pentru volumul „Anatomia unei imposturi. O şcoală incapabilă să înveţe” (Editura Trei, Bucureşti, 2016): „Premiul arată că faptul de a scrie despre aceste lucruri nu a fost chiar zadarnic.”
Economie: Mihai Copaciu (expert principal, Direcţia Modelare şi Prognoze Macroeconomice din Banca Naţională a României) – pentru realizarea unui model de prognoză economică adoptat în 2016 de Banca Naţională a României şi apoi de Fondul Monetar Internaţional: „Avem nevoie de o reformă a educaţiei în învăţământul economic.”
Alături de contribuţiile laureate, remarcabile au fost şi realizările nominalizate pentru distincţiile din acest an:
Literatură: Radu Pavel Gheo (prozator, eseist), Dan Gulea (critic literar, eseist).
Arte vizuale: Vlad Basarab (artist ceramist), Aurora Kiraly (artistă foto-video-multimedia)
Teatru: Monica Andronescu (critic de teatru), Vlad Cristache (regizor)
Film: Radu Jude (regizor), Adrian Sitaru (regizor)
Dans: Corina Cimpoieru şi Igor Mocanu (critici de arte vizuale şi ale spectacolului), Arcadie Rusu (coregraf)
Muzică clasică: Andrei Licareţ (pianist), Costin Soare (chitarist şi interpret la lăută)
Muzică experimentală/ alternativă/ jazz etc.: Alexandru Anastasiu şi Ansamblul Power Vibes, Diana Rotaru şi Ansamblul SonoMania.
Ştiinţe socio-umane: Bogdan Bucur (profesor la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA), Irina Nastasă-Matei (profesoară la Universitatea din Bucureşti)
Medicină: Ruxandra Jurcuţ (profesoară la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti), Lucian Negreanu (profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti)
Economie: Cristina Chiriac (preşedintă a Asociaţiei Naţionale a Antreprenorilor), Daniel Ştefan Armeanu (membru al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, profesor la Academia de Studii Economice, Bucureşti
Distincţiile iniţiate de Fundaţia Alexandrion au fost decise de un juriu format din Victor Ioan Frunză (regizor, profesor-asociat la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică), Irina Cios (critic de artă, profesoară-asociată la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, directoare a AFCN – Administraţia Fondului Cultural Naţional), Dan Dediu (compozitor, eseist pe teme muzicale, profesor şi preşedinte al Senatului Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti), Bogdan Murgescu (istoric, profesor şi director pentru studiile doctorale/ prorector al Universităţii din Bucureşti), Bogdan O. Popescu (medic, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla” din Bucureşti), Daniel Apostol (jurnalist economic, director editorial „Economistul”, profesor-asociat la Universitatea Bucureşti) şi prezidat de Ion Bogdan Lefter (critic literar, profesor la Universitatea din Bucureşti).
Citeşte şi: Scriitorul Romulus Rusan, soţul Anei Blandiana, a murit la vârsta de 81 de ani. Mesaj de adio emoţionant al scriitoarei
Citeşte şi: Hillary Clinton, avertisment în legătură cu riscul ştirilor false din mass-media: "Vieţile oamenilor sunt puse în pericol"
Citeşte şi: Polanski nu va fi extrădat de Polonia în SUA unde este condamnat pentru viol asupra unei minore
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 06:58
Scholz spune că Germania trebuie să facă „totul” pentru a menţine relaţii bune cu Statele Unite
-
ieri, 21:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 994. Cât ajutor militar au livrat SUA Ucrainei din promisiunile făcute / Armata rusă avansează în apropierea a 10 aşezări din estul Ucrainei / Biden către Trump: ajutorul pentru Kiev este în interesul nostru