- Home
- Cultură-Media
- BUCUREŞTI, (20.03.2014, 12:29)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate
Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul pentru întreaga activitate, iar proiecţionistului Elena Ciocan i se va acorda un trofeu special, la ediţia din acest an a galei Gopo, care va avea loc pe 24 martie, informează organizatorii.
Urmărește
128 afișări
Regizorul Nicolae Mărgineanu va primi premiul Gopo pentru întreaga activitate
Pentru cariera sa impresionantă, regizorul şi directorul de imagine Nicolae Mărgineanu va fi omagiat cu premiul Gopo pentru întreaga activitate. Alături de el şi Radu Beligan, care va primi trofeul pentru întreaga carieră, organizatorii galei premiilor Gopo vor acorda o distincţie specială, proiecţionistei Elena Ciocan.
Născut în anul 1938, la Cluj, Nicolae Mărgineanu a absolvit cursurile Institutului de Teatru şi Cinematografie "I. L.Caragiale", în 1968, secţia Imagine film. După o bogată activitate ca operator de film, din 1978 s-a dedicat regiei, devenind unul dintre regizorii de referinţă ai filmului românesc. Din 1990 a devenit şi producător de film. De-a lungul timpului, a semnat imaginea pentru opt lungmetraje.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Nicolae Mărgineanu a cochetat prima dată cu regia de film prin intermediul docudramei "Mai presus de orice" (1978, coregizat cu Dan Piţa) şi, un an mai târziu, graţie lungmetrajului de ficţiune "Un om în loden", ecranizare a romanului "Moartea vine pe bandă de magnetofon", de Haralamb Zincă, a primit premiul ACIN pentru debut. Nicolae Mărgineanu a revenit la Costineşti de încă patru ori, primind premiul pentru regie în 1986, cu "Pădureanca", ecranizare după nuvela cu acelaşi titlu de Ioan Slavici, şi în 1988, cu "Flăcări pe comori", ecranizare după romanul "Arhanghelii", de Ioan Agârbiceanu. De asemenea, premiul pentru scenariu l-a primit în 1991, cu "Undeva în Est", inspirat din romanul "Feţele tăcerii", de Augustin Buzura, iar premiul special al juriului în 1994, cu "Priveşte înainte cu mânie", lansat în secţiunea Panorama a Festivalului de la Berlin şi laureat cu marele premiu la Cinema de la Pesaro şi cu Delfinul de Argint şi premiul FIPRESCI la Troia, în Portugalia.
Alte filme de ficţiune realizate de acesta sunt: "Faimosul paparazzo", selectat în competiţia de la Moscova şi propunere a Asociaţia Criticilor de Film din România pentru Oscarul pentru film străin, "Binecuvîntată fii, închisoare", laureat cu premiul juriului pentru contribuţie artistică şi cu menţiunea specială a juriului ecumenic la Montreal, "Logodnicii din America" şi "Schimb valutar", recompensat cu menţiune specială a juriului la Montpellier şi premiul pentru interpretare masculină (Cosmin Seleşi) la Tetouan.
În ultimii ani, regizorul s-a concentrat în special pe filmul documentar, lansând producţii ca "Amfiteatre şi închisori" (2010), "Demascarea" (2011), "Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu" (2012) şi "George Manu, rectorul din Zarca Aiudului" (2013). În prezent, pregăteşte un nou lungmetraj de ficţiune, "Poarta Albă".
Vreme de mai bine de jumătate de secol (1962 - 2014), iubitorii de cinema au avut la Cinematograful Studio din Bucureşti un prieten de nădejde: Elena Ciocan. Devenită proiecţionist înainte de împlinirea majoratului, Cinema Studio a devenit a doua sa casă în care a cunoscut personalităţi importante ale cinema-ului naţional şi internaţional - Kirk Douglas, Jean Paul Belmondo, Nikita Mihalkov. Dacă la Studio a ajuns dintr-o întâmplare, doar pentru că iubea filmele încă din copilărie şi pentru că naşul ei de botez era directorul Întreprinderii de Film Bucureşti, restul carierei nu a mai fost deloc o întâmplare. A făcut mai întâi practică, apoi şcoala de operatori, apoi s-a întors la acelaşi cinematograf.
Elena Ciocan îl adoră, încă, pe Anthony Quinn şi poate reproduce, pe de rost, toate replicile din "Zorba Grecul/ Alexis Zorbas" (Michael Cacoyannis, 1964) şi "Secretul din Santa Vittoria/ The Secret of Santa Vittoria" (Stanley Kramer, 1969). Iubeşte, încă, cu pasiune, filme precum "Pe aripile vântului/ Gone with the Wind" (Victor Fleming, 1939) şi "Naşul/ The Godfather" (Francis Ford Coppola, 1972).
Cea de-a opta ediţie a galei premiilor Gopo va avea loc luni seară, în Bucureşti, şi va putea fi urmărită în direct, pe ProCinema, dar şi online, pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro.
Gala premiilor Gopo 2014 este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) şi Transilvania Film, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), ArCuB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, al Primăriei Municipiului Bucureşti, CreArT - Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti, al Operei Naţionale Bucureşti şi Babel Communications.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:00
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale